10 alimente pentru sănătatea rinichilor

02.02.2016 0 comentarii

Se spune deseori că ar trebui să acordăm mai multă importanţă alimentaţiei, prevenind şi ameliorând astfel unele afecţiuni. Şi, dacă tratamentul alopat este, într-adevăr, necesar în unele cazuri, nici cu alimentaţia nu poţi da greş.

  1. Tot ce trebuie să faci este să te informezi corect şi să incluzi în dieta zilnică acele produse despre care ştii că influenţează pozitiv funcţionarea anumitor organe. Rinichii, de exemplu, sunt deosebit de importanţi în contextul funcţionarii întregului organism, aşa că ar necesita şi ei o alimentaţie ceva mai specială.

    Principalul rol al rinichilor este acela de a curăţa sângele de substanţele toxice din corp şi de a secreta unii hormoni, susţinând astfel şi funcţia endocrină.

    Dacă te confrunţi cu diverse afecţiuni asociate rinichilor sau pur şi simplu vrei să le asiguri buna funcţionare printr-o dietă corespunzătoare, iată mai jos cele 10 alimente excelente pentru sănătatea lor:


    Apa

    Cu cât te vei hidrata mai bine, cu atât rinichii tăi vor funcţiona mai bine. Aşadar bea suficientă apă pe parcursul întregii zile, mai ales dacă faci sport intens sau este foarte cald. În schimb, dacă te confrunţi cu unele afecţiuni mai grave şi nu poţi elimina urina, consultă-te cu doctorul tău pentru a vedea care este exact cantitatea de apă necesară.

    Merişoare

    Originare din America de Nord, merişoarele au fost folosite încă din cele mai vechi timpuri în remedii naturale pentru vezica urinară, rinichi, dar nu numai. Bogate în fibre şi vitamina C, merişoarele nu conţin sodiu, grăsimi şi au o cantitate redusă de calorii şi potasiu. Principalul lor rol este acela de a trata infecţiile de tract urinar. Ajunge cronice, acestea ar putea afecta serios rinichii.

    Cireşele

    Cu 0 mg sodiu şi o mulţime de substanţe antioxidante sănătoase, cireşele au un rol esenţial în sănătatea rinichilor. În plus, ele scad inflamaţia, susţin sistemul cardiovascular şi ajută la detoxifierea corpului. De altfel, nu arunca nici codiţele de cireşe, ci lasă-le să se usuce, după care foloseşte-le pentru ceai, recomandat pentru neplăceri asociate cu tractul urinar şi rinichii.

    Ardei graşi roşii

    Dieta săracă în potasiu este deseori recomandată persoanelor cu afecţiuni ale rinichilor. Atunci când aceştia nu mai funcţionează corect, ei nu mai pot elimina nici surplusul de potasiu ceea ce creşte riscul de afecţiuni cardiace sau osteoporoză.

    Tocmai de aceea, sunt de preferat alimentele sărace în potasiu, cum este şi cazul ardeiului gras roşu. O sursă de antioxidanţi, săraci în potasiu, ardeii graşi roşii au şi licopen, o altă substanţă benefică nu doar pentru rinichi, ci pentru întregul organism.

    Varză


    Tradiţionala  varză (deşi poţi opta şi pentru varza Kale sau cea de Bruxelles) este şi ea săracă în potasiu, conţinând, în schimb, o cantitate mai mare de fier, vitamina A şi C. Astfel, ea previne inflamaţia, stimulează sistemul imunitar şi susţine funcţia rinichiului.

    Seminţele de dovleac


    Bogate în zinc şi fier, seminţele de dovleac se recomandă în special celor care vor să reducă riscul apariţiei nisipului sau pietrelor la rinichi. În salate, smoothie-uri sau ca atare, o mână de seminţe de dovleac zilnic ar putea avea efecte uimitoare.

    Păpădie

    Recomandată nu doar pentru rinichi, ci şi pentru ficat, păpădia (în special ceaiul) ajută organismul să elimine toate substanţele toxice. Diuretice puternice, frunzele de păpădie susţin sănătatea rinichilor şi elimină retenţia de apă. Le poţi folosi în ceaiuri, uscate sau proaspete.

    Conopidă

    Ca şi varza, şi conopida face parte din familia legumelor crucifere. Acestea sunt deosebit de importante pentru eliminarea unor hormoni în exces, cum este estrogenul. În plus, sunt bogate în vitamina C, fibre şi alţi compuşi care neutralizează efectul toxic al unor substanţe.

    O jumătate de cană de conopidă fiartă conţine doar 9 mg sodiu, 20 mg fosfor şi 88 mg potasiu ceea ce recomandă această legumă şi pentru sănătatea rinichilor.

    Struguri roşii şi seminţe de struguri

    Alege mereu strugurii roşii pentru că aceştia sunt mai bogaţi în antioxidanţi  care previn oxidarea, reduc inflamaţia, formarea cheagurilor de sânge şi stimulează fluxul sanguin, toate benefice în contextul sănătăţii rinichilor şi nu numai.

    De altfel, sunt cunoscute remediile naturiste din seminţe de struguri, recomandate atât pentru tractul urinar, cât şi pentru rinichi.

    Ouă

    Deseori, persoanele care se confruntă cu afecţiuni ale rinichilor prezintă şi anemie. Un nivel scăzut al fierului afectează funcţionarea întregului organism. Ouăle sunt printre cele mai bogate surse de fier, ca de altfel şi legumele cu frunze verzi. Cum acestea din urmă, însă, sunt bogate şi în acid oxalic (ce pot duce la formarea pietrelor de rinichi) este necesară limitarea consumului lor.

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro