3 beneficii surprinzătoare ale postului

Văzut deseori doar ca o perioadă de restricţii alimentare, postul are mai multe beneficii decât ne-am fi aşteptat. Indiferent dacă posteşti din considerente religioase sau pentru a-ţi detoxifia corpul, specialiştii au ajuns la concluzia că un astfel de “program” diferit aplicat organismului nostru când şi când poate avea beneficii suprinzatoare pentru sănătate.
-
Aşadar, dacă mai aveai nevoie de câteva motive în plus pentru a elimina din alimentaţie produsele de origine animală, iată la ce concluzii au ajuns specialiştii atunci când au analizat influenţa postului asupra corpului nostru:
Combinaţia post - medicamente mai puţin toxice ar putea distruge celulele de cancer
Un rezultat spectaculos la care au ajuns specialiştii italienii, atunci când au studiat efectele postului şi medicamentelor mai puţin toxice asupra celulelor canceroase. Studiile efectuate până acum doar pe animale trebuie extinse, însă numeroase ale studii clinice din Statele Unite ale Americii şi Europa au arătat deja eficienţa postului în cadrul tratamentelor pentru cancer, precizeaza News Medical.
Postul ar putea încetini procesul de îmbătrânire
Restricţiile alimentare din timpul postului au fost de astă dată studiate atât pe animale, cât şi pe oameni. Ambele au ajuns la concluzia că beneficiile pentru sănătate provin din reacţii precum scăderea zahărului din sânge. Această reacţie ne determină celulele să lucreze mai mult şi să utilizeze alte forme de energie. Se pare că rezultatele benefice au apărut atunci când subiecţii studiului au alternau zilelele de post cu cele în care mâncau orice doreau.Acest studiu recent publicat in The Conversation a fost realizat pe oameni şi este cu atât mai interesant, cu cât vine şi cu câteva completări. La cercetare au luat parte 25 de voluntari care au ţinut post intermitent, timp de 2-3 săptămâni. Participanţii aveau o dietă echilibrată în zilele de post, iar în celelalte consumau alimente obişnuite ca pizza, carne de pui, sandviciuri, îngheţată, prăjituri etc. În a doua parte a studiului, participanţii au primit şi suplimente cu vitaminele C şi E, antioxidanţi puternici.La final, după compararea probelor de sânge, s-a ajuns la concluzia că celulele făceau mai multe copii ale genei SIRT3, o genă responsabilă cu prevenirea producţiei radicalilor liberi şi care facilitează procesul de refacere celulară. În plus, se înregistrase o scădere semnificativă a nivelului de insulină ceea ce înseamnă că şi riscul de diabet scăzuse considerabil.Pe de altă parte, administrarea suplimentelor orale de vitamina C şi E din cea de-a doua parte a studiului anulaseră toate aceste efecte pozitive. Aşadar, deşi antioxidanţi importanţi, aceştia ar putea să împiedice organismul nostru să se adapteze unor situaţii limită.
Postul ne stimulează imunitatea
Cu toate că se crede că postul poate prezenta anumite riscuri, se pare totuşi că respectarea acelor restricţii pentru cel puţin două zile poate fi un avantaj pentru sistemul nostru imunitar. Cercetătorii de la Universitatea din California de Sud spun că acest lucru se întâmplă mai ales dacă organismul este slăbit datorită vârstei sau a unor tratamente mai agresive. Atunci când nu mâncăm la capacitate maximă, organismul încearcă să economisească energie, reciclând o mulţime de celule ale sistemului imunitar, în special cele care sunt deteriorate.
