3 excese frecvente şi pericolele la care te expui

Nu-ţi lipseşte porţia de dulce, gustarea ta preferată sunt biscuiţii săraţi şi nu te poţi rezuma la o singură ceaşcă de cafea în fiecare zi?Chiar dacă plăcerile culinare fac şi ele parte din viaţa noastră, excesele alimentare vin la pachet cu numeroase pericole pe care trebuie să le cunoşti.
-
Sarea, zahărul şi cafeaua sunt printre cele mai consumate alimente, iar de aici până la exces nu este decât un pas. Citeşte mai jos care sunt pericolele din spatele acestor obiceiuri frecvente.
Excesul de sare
Sarea sau sodiul din alimente ne afectează sănătatea mai mult decât am crede. Ca reguli generale, un adult sănătos poate mânca în jur de 6 g de sare pe zi (aproximativ o linguriţă), iar copiii şi persoanele cu probleme de sănătate mult mai puţin. Totuşi, e foarte greu să contabilizăm cantitatea de sare din alimentaţie.
Şunca, brânza, măslinele, murăturile, salamul, peştele afumat, sosurile, produsele de patiserie, pizza sunt alimente cu o cantitate de sare foarte mare.
Ori de câte ori facem exces de sare, modul în care organismul nostru funcţionează se modifică: organismul reţine apa pentru a dilua sodiul, cantitatea de fluid din jurul celulelor creşte, la fel ca şi volumul de sânge. Astfel, inima şi rinichii sunt suprasolicitate, exercitându-se mai multă presiune asupra vaselor de sânge.
Şi, de aici până la complicaţii nu este decât un pas.
Cele mai frecvente sunt cele cardiovasculare: tensiunea arterială mărită şi infarctul sunt puse deseori pe seama excesului de sare.
În acest sens, există studii care arată că dietele bogate în sare şi sărace în potasiu (un mineral cu efect benefic pentru inimă) cresc riscul decesului provocat de infarct.
Deşi cercetările sunt încă la început, specialiştii de la The World Cancer Research Fund şi de la American Institute for Cancer Research cred că o cantitate mare de sodiu, consumată regulat ar putea creşte riscul de cancer de stomac.
Şi sănătatea oaselor este ameninţată atunci când faci exces de sare, mai ales dacă prezinţi deja anumiţi factori de risc. Pe de altă parte, există studii care atestă că o reducere a cantităţii de sare din alimentaţie creşte în timp valoarea de calciu, scăzând riscul de osteoporoză.
Excesul de zahăr
Spre deosebire de celelalte cazuri, nu se ştie exact care este limita superioară în ceea ce priveşte cantitatea de zahăr. American Heart Association, de exemplu, susţine că nu ar trebui să depăşim aproximativ 25 g de zahăr pe zi (100 calorii provenite din zahăr adăugat).
Cu toate astea, cum zahărul este astăzi prezent şi în sosuri, ketchup, iaurt, pâine (deci alimente care nu sunt dulci) etc. este foarte greu să avem o valoare corectă.
În plus, persoanele diagnosticate cu afecţiuni ce au o bază inflamatorie, ar trebui să evite zahărul pentru că el întreţine şi agravează acest fond.
Aşadar, pe lângă creşterea inflamaţiei în corp şi a riscului de diabet, principala îngrijorare cu privire la excesul de zahăr sunt bolile cardiovasculare.
Potrivit unui studiu foate amplu publicat în JAMA Internal Medicine, o dietă bogată în zahăr creşte foarte mult riscul de a muri de o afecţiune cardiacă, şi asta chiar dacă nu eşti supraponderal sau ai o viaţă activă.
Excesul de cafea
Cofeina este secretul multor persoane pentru o viaţă activă. Totuşi, excesul de cofeină are exact efectul invers: oboseală, lipsă de concentrare, iritabilitate, insomnie, tulburări digestive etc.
Aceste simptome apar mult mai des atunci când exagerăm şi nu ne limităm la cele 400 mg de cofeină pe zi, “doza” recomandată de specialişti. Totuşi, administrarea acesteia concomitent cu alte medicamente sau pur şi simplu o sensibilitate mai mare, îţi pot da “dureri de cap” după o cantitate mult mai mică.
Potrivit unor studii realizate la National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, o cantitate moderată de cafea poate ajuta ficatul să funcţioneze mai bine, însă excesul are efectul opus. Pericolele sunt şi mai mari dacă asociezi cafeaua cu medicamentele contra durerii.
Tulburări ale somnului pot fi şi ele efectele excesului de cafea. Prea multă cofeină afectează ciclul natural al somnului, împiedicându-ne în a mai dormi 7-8 ore pe noapte. Bineînţeles, se poate crea un cerc vicios pentru că în timpul zilei ne ajutăm tot de cafea pentru a ne putea concentra, iar problema se agravează şi mai mult.
Odată cu aceste tulburări sau independent de ele, mai pot apărea şi iritabilitatea, nervozitatea, lipsa concentrării sau chiar tensiune arterială mărită şi dificultăţi de respiraţie, potrivit Business Insider.
