5 alimente bogate în seleniu

05.02.2018 0 comentarii

Seleniul este un mineral foarte important pentru buna funcţionare a întregului nostru organism. Are proprietăţi antioxidante şi antivirale, ajută funcţiile creierului, sporeşte fertilitatea masculină şi ne asigură buna dispoziţie.

 1. O mulţime de beneficii într-un singur mineral! Pe lângă suplimentele alimentare cu seleniu la care putem apela atunci când avem un deficit major sau dovedit, iată mai jos câteva dintre cele mai bogate alimente în seleniu.

  1). Tonul


  La 112 g de ton, vei avea aproximativ 200% din doza zilnică recomandată. Se pare că tonul conţine seleniu într-o formă neobişnuită care ajută mult peştele şi diminuează contaminarea acestuia cu mercur. Pentru noi, tonul ar trebui să fie proaspăt, nu la conservă pentru că doar astfel îşi păstrează din multele proprietăţi benefice.

  2). Nucile braziliene

  Doar 8 nuci de acest fel îţi asigură doza zilnică recomandată de seleniu. În plus, sunt bogate în vitamina E, complexul de B-uri şi acizi graşi Omega 3. Se pare că ar reduce colesterolul rău şi riscul de boli cardiace. În plus, menţin sănătatea pielii, cea digestivă, fiind eficiente şi în cadrul dietelor de slăbit.

  3). Carne de vită

  Da, carnea de vită, dar neapărat din sursă sigură, adică hrănită cu iarbă, fără concentrate sau alte substanţe de acest gen. Dacă poţi să întruneşti aceste condiţii, atunci consumă regulat carne de vită, în cantitate moderată. Pe lângă seleniu, carnea de vită este bogată şi în proteine sau fier, ceea ce o recomandă împotriva anemiei, de exemplu.

  4). Ouă


  Aceeaşi regulă ca cea de sus: pe cât se poate, din sursă sigură. Ouăle proaspete sunt perfecte pentru energizare, funcţia cognitivă, împotriva anemiei şi a altor afecţiuni. Mănâncă 1 ou pe zi, de câteva ori pe săptămână, nu în fiecare zi, pentru că ouăle ar putea fi prea grele pentru ficat, asta în funcţie şi de celelalte aspecte ale alimentaţiei tale.

  5). Spanac

  Spanac sau alte legume cu frunze verzi. De exemplu, ţine minte că o cană de spanac conţine aproximativ 5% din DZR de seleniu, iar 1 cană de varză 6% din această doză, aşa că poţi opta şi pentru varză, conopidă sau broccoli. Pe lângă seleniu, ele sunt bogate şi în clorofilă, calciu, magneziu, antioxidanţi, adică exact ce îţi trebuie pentru o dietă sănătoasă şi echilibrată.

  Alte surse importante de seleniu: sardine la cutie, halibut gătit, carne de curcan, ficat de vită, pui, ciuperci Shiitake, seminţe de chia, orez brun.  

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro