5 alimente esenţiale pentru o vedere excelentă

25.06.2015 0 comentarii

Oboseala ochilor şi capacitatea vizuală diminuată sunt strâns legate de obiceiurile zilnice. Alimentaţia, lucrul la computer, orele de somn sau protejarea ochilor cu ochelari de soare – toate ne pot afecta întrucâtva vederea.

  1. E drept că, pe lângă toate acestea, şi factorul genetic este important, dar de ce să nu apelezi la câteva trucuri simple, pentru o vedere mai bună? 
     
    Începe prin regula 20-20-20 care spune că, la fiecare 20 de minute trebuie să priveşti timp de 20 de secunde un obiect aflat la 20 feet distanţă (aproximativ 6 metri). 
     
    Pe lângă acest truc eficient, mai ales dacă lucrezi toată ziua la computer, adaptează-ţi meniul în funcţie de lista următoare, în care am adăugat cele mai bune 5 alimente pentru o vedere excelentă: 
     
    Legume cu frunze verzi
     
    Dacă până acum credeai că în topul celor mai sănătoase alimente pentru ochi se situează morcovii, iată că primul loc este de fapt al legumelor cu frunze verzi. 
     
    Alimente ca varza kale, spanacul, pătrunjelul, broccoli, varza de Bruxelles, salata verde sunt foarte bogate în luteină şi zeaxantină, carotenoizi ce acţionează benefic în principal asupra ochilor. 
     
    Îmbunătăţirea capacităţii vizuale, scăderea riscului de cataractă şi degenerare maculară datorată înaintării în vârstă sunt doar câteva dintre avantajele regăsite în concluziile studiilor din ultimii ani. 
     
    Coacăze şi fructe de pădure
     
    Ştiai că japonezii numesc coacăzele “fructele vederii? Ei bine, se pare că aceştia nu se înşală nici acum, şi asta pentru că coacăzele sunt, într-adevăr, bogate în antocianine, pigmenţi naturali cu proprietăţi antioxidante. 
     
    Antocianinele (prezente în toate fructele cu pigment roşu şi albastru) neutralizează efectele oxidării, îmbunătăţesc vederea, ne protejează ochii şi scad riscul degenerării maculare. 
     
    Aşadar, o idee bună ar fi să înlocuieşti desertul cu o porţie de coacăze, goji, afine, mure sau zmeură. 
     
    Morcovi şi alte legume galbene/portocalii
     
    Potrivit studiilor din ultimii ani, o dietă bogată în vitamina A, C, betacaroten, zinc, seleniu şi cupru ne face, într-adevăr, mai puţin predispuşi la probleme de vedere. 
     
    Aşadar, şi morcovii, ca de altfel celelalte legume bogate în betacaroten (cartof dulce, dovleac, porumb etc.), pot îmbunătăţi vederea. 
     
    Gălbenuşul de ou
     
    Ca şi legumele cu frunze verzi, gălbenuşul de ou este o sursă importantă de luteină şi zeaxantină. 
     
    Aceşti pigmenţi cu proprietăţi antioxidante au efecte benefice asupra ochilor, scăzând riscul degenerării maculare. 
     
    Peştele gras
     
    Mănâncă peşte gras o dată pe săptămână şi riscul de degenerare maculară va scădea cu 50%. Cel puţin asta susţin specialiştii conduşi de Astrid Fletcher, cea care a demarat studiul finanţat de Comisia Europeană. 
     
    Se pare că tonul, somonul, macroul sau păstrăvul sunt bogaţi în DHA, un acid regăsit şi în retină, ale cărui valori scăzute au fost asociate de-a lungul timpului cu tulburări de vedere. 
     
printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro