5 pericole nebănuite, mai frecvente de Sărbători

A început! Goana după cadouri, listele de cumpărături, meniul de Crăciun de pe care mai tăiem sau adăugăm ceva în fiecare zi sau planificarea celei mai tari petreceri. Sărbătorile reprezintă una dintre cele mai frumoase, dar şi cele mai obositoare perioade din an. Aşadar, nu ar strica să ştim cu ce pericole nebănuite vine la pachet, în special cele asociate cu partea culinară.
-
Oboseşti, iar preparatele culinare nu-ţi ies aşa cum ai fi vrut
Crăciunul nu este o zi de recuperare după orele intense de gătit, cumpărături sau alte sarcini adiacente. Aşadar, nu te încărca prea mult cu reţete complicate doar din dorinţa de a-i impresiona pe cei dragi la masa de Sărbători. În plus, nu uita că, pe lângă disconfortul fizic, oboseala poate duce şi la alte neplăceri, de la declanşarea unor boli mai grave până la eşecul unor preparate importante în meniul de Crăciun. Cu siguranţă nu vrei să-ţi serveşti prietenii cu o friptură arsă sau cu un tiramisu nu foarte aspectuos.
Te alegi cu o intoxicaţie alimentară
Un risc mai mic în cazul în care prepari chiar tu cina (dar nu inexistent), care poate apărea atunci când iei masa la restaurant sau la diverşi prieteni. În cazul în care vrei să experimentezi localuri noi şi sofisticate în perioada aceasta, caută doar acele opţiuni cu reviewuri foarte bune.
Pe de altă parte, asigură-te că nu faci chiar tu greşeli în bucătărie. De exemplu, nu-ţi supraaglomera frigiderul, nu băga alimentele şi preparatele în frigider decât atunci când sunt reci, spală-te pe mâini şi şterge-te bine înainte de a găti, dezgheaţă cum trebuie carnea, prepară termic suficient preparatele etc.
Faci excese alimentare
Ştim, e uşor de spus să eviţi excesele alimentare, dar greu de făcut! Mai ales că zilele ce vor urma vor fi pline de petreceri, musafiri, invitaţii pe care trebuie să le onorezi, la care e politicos să serveşti câte ceva din preparatele respective. Totuşi, încearcă să limitezi cantitatea consumată, în special în cazul preparatelor mai grele, cum ar fi fripturile, sarmalele, prăjiturile cu cremă etc.
Nu eviţi mahmureala
Excesul alimentar face referire şi la excesul de băuturi alcoolice! Cum e foarte greu să eviţi complet consumul acestora, apelează la câteva trucuri. De exemplu, alege mereu băuturile ceva mai uşoare şi mai deschise la culoare în detrimentul celor cu foarte multe calorii şi închise la culoare.
Aşadar, vinul alb, apa tonică ar fi de preferat vinului roşu, lichiorului sau whisky-ului.
În plus, asigură-te că ai mâncat suficient înainte de a consuma alcool, iar dacă în meniu şi-au făcut loc şi preparate bogate în carbohidraţi complecşi, proteine şi grăsimi, e clar că ai redus la minimum riscul mahmurelii.
Dacă totuşi ai exagerat cu băutura şi nu ai făcut cele mai fericite alegeri, notează-ţi următoarele remedii contra mahmurelii:
- zeamă de varză sau murături
- limonadă cu miere şi lămâie, ceai de ghimbir sau apă de cocos
- o aspirină înainte de culcare sau după trezire
- o masă bogată în proteine şi vitamine.
Nu-ţi adaptezi dieta la cerinţele unor afecţiuni mai grave
Fie că ai diabet, astm, colesterol mare sau că eşti intolerant la anumite alimente, perioada Sărbătorilor poate fi riscantă din acest punct de vedere. Înconjurat fiind de atâtea bunătăţi sau preparându-le chiar tu, îţi va fi greu să nu deguşti mâncărurile “doar puţin”, vei spune, dar de aici până la excese nu este decât un pas.
Asezonează consumul de preparate cu sportul pentru că, astfel, vei ţine sub control şi nivelul zahărului în sânge, vei diminua şi inflamaţia din corp şi vei avea un tonus mult mai bun.
Dacă nu mănânci gluten, de exemplu, fă-ţi câteva provizii consistente înainte de Crăciun pentru a fi sigur că nu vei cădea pradă tentaţiei celorlalte preparate delicioase.
Nu uita nici de tratamentul prescris de medic sau de eventuale suplimente naturale ce te pot ajuta să ţii colesterolul sub control, de exemplu.
