6 alimente pentru fertilitate

30.06.2015 0 comentarii

Un sistem hormonal echilibrat creşte considerabil şansele de a obţine o sarcină. Din păcate, din cauza poluării, alimentaţiei sau a factorilor genetici, pot apărea anumite disfuncţii care să ducă la infertilitate provizorie.

  1. Estrogenul şi progesteronul sunt hormonii foarte importanţi în acest context, rolul medicamentelor alopate fiind de a le echilibra cantitatea şi ritmul de eliberare. Pe lângă tratamentul recomandat de medic (în cazul în care există indicaţii în acest sens), alimentaţia este şi ea esenţială. Anumite alimente ar putea regla sistemul hormonal, eliminând totodată şi deficienţele de minerale sau vitamine, şi ele foarte importante atunci când ne dorim o sarcină. 
     
    Aşadar, dacă vrei să te axezi mai mult pe metodele naturale prin care îţi creşti şansele de a avea un copil, iată mai jos 6 dintre alimentele care pot creşte fertilitatea. 
     
    Fructe şi legume, dintre cele mai colorate
     
    Nicio masă fără salata cu legume sau fără un desert cu fructe! Toate, în culori diferite, am putea adăuga dacă ne gândim la recomandările specialiştilor. Bogate în minerale, vitamine şi antioxidanţi, fructele şi legumele colorate diminuează riscul unor probleme legate de ovulaţie sau aparatul reproducător. 
     
    Fructe de pădure, ardei roşu, ardei verde, varză kale, avocado etc. toate sunt indicate în dieta pentru fertilitate. 
     
    Peşte 
    Peştele bogat în acizii graşi Omega 3 este cel mai indicat şi asta pentru că beneficiile acestora pentru fertilitate şi sănătatea fătului sunt deja binecunoscute. Alimentele bogate în acizi graşi Omega 3 contribuie la buna dezvoltare a creierului şi ochilor fătului, dar şi la scăderea riscului de depresie ce poate apărea în timpul sarcinii sau după naştere. 
     
    Alege să consumi somon, ton, sardine, hering de câteva ori pe săptămână şi fii atent la sursă, deoarece contaminarea cu mercur poate fi o problemă. De asemenea, recomandat ar fi să eviţi peştele la conservă. 
     
    Alimente bogate în fier
     
    Pentru a reuşi să rămâi însărcinată, dar şi pentru a duce acea sarcină la termen în condiţii optime, valorile fierului trebuie să fie la un nivel cel puţin satisfăcător. În sarcină, cantitatea de sânge din corp creşte, la fel şi nevoile nutriţionale, aşa că vei avea nevoie atunci şi de mai mult fier. 
     
    În plus, alimentele bogate în fier asigură o bună dezvoltare a sistemului osos la făt. Îţi poţi asigura necesarul de fier atât din carne roşie (consumată, însă, cu moderaţie), cât şi din surse vegetale cum ar fi caise uscate, prune, stafide, seminţe de dovleac, cireşe, fructe de pădure, avocado, spanac etc. 
     
    Alimente bogate în acid folic
     
    Fie că vrei să rămâi însărcinată, fie că aştepţi deja un copil, alimentele bogate în acid folic (vitamina B9) sunt la fel de benefice. Studiile arată că bărbaţii cu un nivel scăzut de vitamina B9 nu au un material seminal de calitate, scăzând şansele a a procrea. În acelaşi timp, acidul folic ar trebui administrat şi femeilor însărcinate pentru că reduce riscul malformaţiilor congenitale. 
     
    Surse importante de acid folic sunt fructele de pădure, sucul de portocale, mango, ananas, avocado, legume cu frunze verzi, linte, orez brun, seminţe etc. 
     
    Cereale integrale
     
    Cerealele integrale, surse importante de carbohidraţi complecşi, ajută la reglarea nivelului de insulină, un hormon ce poate afecta negativ sistemul reproducător. Specialiştii olandezi care au studiat 165 de cupluri ce doreau să conceapă, au ajuns la concluzia că şansele de a concepe ale femeilor cu un nivel foarte mare de zahăr în sânge erau de două ori mai mici faţă de cele la care insulina se afla la valori normale. 
     
    Aşadar, ar fi înţelept să optezi pentru pâine neagră, orez brun, paste din grâu integral etc. 
     
    Alimente bogate în proteine din sursă vegetală
     
    Fasolea, lintea, tofu, nucile şi seminţele – toate pot intra în această categorie pentru că, pe lângă cantitatea de fier, sunt şi o sursă sănătoasă de proteine. Se pare că abuzul de proteină animală duce la disfuncţii hormonale, scăzând şansele de a obţine o sarcină. 

    Un studiu realizat la Harvard School of Public Health şi citat de Parents.com arată că din 19.000 de femei care încercau să rămână însărcinate, infertilitatea era cu 39% mai mare în rândul femeilor care aveau o dietă bogată în proteină animală. La polul opus, cele care optau pentru proteine din sursă vegetală se confruntau cu mai puţine probleme legate de fertilitate. 
printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro