7 arome românești - amestec de tip pudră

10.09.2010 7 comentarii
  1. Inițial, am publicat această rețetă pe blogul meu. Dar, pentru că ne dorim ca ea să ajungă la cât mai multă lume, am decis să o publicăm și aici. La fel și amestecul de 7 condimente de tip pastă, precum și rețetele la care se folosesc aceste amestecuri, care vor fi publicate în zilele următoare. Am reuşit să găsesc timpul necesar unei mici serii de experimente îndreptate spre o idee mai veche a mea, aceea de a găsi „formula” unui amestec de condimente care ar putea fi folosit în bucătăria românească. Este o sarcina grea, căci majoritatea românilor sunt foarte reticenţi când este vorba de condimente. Mulţi asimilează condimentele doar cu piperul şi sarea, nefăcând nicio legătură între condimentare / asezonare şi efectul de îmbogăţire a gustului, aromei, culorii şi texturii unui preparat.

    Cu toate acestea, nu am nimic de pierdut, căci acest blog se adresează persoanelor pasionate de gătit, curioase, deschise spre cunoaştere şi cu o oarecare siguranţă materială, care să le îngăduie mici experimente cu ingrediente mai neobişnuite.

    Totuşi, amestecul pe care vreau să vi-l propun nu conţine absolut niciun ingredient exotic sau „netradiţional”. Iată, de fapt, criteriile pe care am căutat să le respect în obţinerea acestui amestec de condimente pe care l-am numit “7 arome româneşti”:
    1. Amestecul să nu altereze esenţa bucatelor noastre tradiţionale, ci doar să aducă acel „ceva” în plus, acel plus de savoare şi de culoare.
    2. Amestecul să fie preparat cu ingrediente care se găsesc uşor pe piaţă şi care au intrat de cel puţin câteva zeci de ani în circuitul nostru gastronomic.
    3. Amestecul nu trebuie să conţină foarte multe ingrediente; sunt de părere că o combinaţie de 7 elemente, adică nici prea multe şi nici foarte puţine, poate asigura o bază de asezonare foarte satisfăcătoare.
    4. Amestecul trebuie să fie versatil, adică să permită variaţiuni care să uşureze alăturarea lui cu tot felul de ingrediente (diferite tipuri de carne, legume, paste, cereale etc.).
    5. Amestecul să poate fi uşor modificat, ca să corespundă preferinţelor a cât mai multe persoane. Acest lucru înseamnă că trebuie să asigure o bază de asezonare, cu gust, aromă şi culoare plăcute, „rotunde” şi complexe. Această bază trebuie insă să şi permită cu uşurinţă accentuarea uneia dintre arome, sau a unuia dintre gusturi, ca amestecul să poată corespunde exigenţelor unui public cât mai larg.
    6. Amestecul să fie elaborat atât în variantă „uscată” (praf), cât şi umedă („pastă”). În principiu amestecurile umede se răspândesc mai uşor în mediul de gătit lichid. La tratament termic de obicei amestecurile uscate îşi „îmblânzesc” gustul, în timp ce cele umede şi-l înteţesc.

    Astăzi vă voi vorbi despre varianta uscată a “7 arome româneşti”. Reţeta de bază este cea de mai jos:

    Ingrediente

    • 1 linguriţă de sare
    • 1 linguriţă de boabe de piper
    • 2 linguriţe de boia dulce
    • 1 linguriţă de seminţe de chimen
    • 2 linguriţe de boabe de coriandru
    • 2-3 ardei iuţi uscaţi mici
    • 1-2 linguriţe de verdeaţă uscată

    Pentru a obţine variante mai potrivite cu un anume fel de carne, cea mai simplă metodă este să schimbaţi tipul de verdeaţă uscată. Propunerile mele sunt cele de mai jos, dar sunt doar un ghid general, căci puteţi aroma mâncarea aşa cum vă place:

    • Pui – busuioc, pătrunjel, mărar, tarhon
    • Peşte şi fructe de mare – mentă, busuioc, mărar, pătrunjel
    • Porc – oregano, măghiran, salvie, cimbru, rozmarin
    • Vita – cimbru, măghiran, oregano
    • Miel – rozmarin, cimbru, tarhon
    • Berbecuţ – oregano, rozmarin, cimbru
    • Vânat - cimbru, rozmarin, salvie

    De asemenea, în cazul cărnii de pui şi a peştelui şi fructelor de mare, adică a ingredientelor cu gust mai delicat, sunteţi liberi să scădeţi cantitatea de chimen şi cea de ardei iuţi, dacă simţiţi că aşa puneţi în valoare mai bine carnea.
    Ştiu că mulţi nu se acomodează cu gustul de chimen. Totuşi, alăturarea acestuia cu coriandrul îi îmblânzeşte mult iuţeala şi îi modifică în bine aroma.
    La aceste mici nuanţe putem zăbovi cu discuţia mai mult, dar cred că nu este cazul în acest moment. Vă voi răspunde însă cu plăcere la întrebări.

    Puteţi de asemenea îndrepta gustul amestecului în direcţia dorită de dvs., adăugând la reţeta de bază un mic “accent” de gust şi aromă. Iată câteva propuneri:


    Dacă doriţi un gust puţin mai amărui-dulceag: (1/2 linguriţă de scorţişoară)
    Dacă doriţi un gust puţin mai iute: 1/2 linguriţă de cuişoare şi 1/2 linguriţă de boia iute, sau 1-2 ardei iuţi pisaţi
    Dacă doriţi un gust puţin mai dulce: 1/2 lingurita de nucşoară şi 1/2 linguriţă de zahăr
    Dacă doriţi un gust puţin mai sărat: 1/2 linguriţă de sare
    Dacă doriţi un gust puţin mai acrişor: 1/2 linguriţă coajă rasă de lămâie

    După cum vedeţi, formula amestecului este foarte versatilă. Ea este doar un punct de plecare pentru propriile dvs. improvizaţii. Iată o reţată care exemplifică folosirea acestui amestec, eu folosind (bineînţeles) o variantă cu accent iute (reţeta de bază cu adaus de cuişoare şi boia iute). Iat-o mai jos:

    Ingrediente

    • 1 linguriţă de sare
    • 1 linguriţă de boabe de piper
    • 2 linguriţe de boia dulce
    • 1 linguriţă de seminţe de chimen
    • 2 linguriţe de boabe de coriandru
    • 2-3 ardei iuţi uscaţi mici
    • 1-2 linguriţe de cimbru, uscat
    • 1/2 linguriţă de cuişoare, măcinate
    • 1/2 linguriţă de boia iute


    Rețeta

    7 arome romanesti - amestec pudra

    Se încinge o tigăiţă la foc mic-mediu şi se prăjesc uscat, fără ulei, piperul, chimenul, coriandrul, şi ardeii iuţi. Când condimentele încep să miroasă puternic, se ia tigăiţa de pe foc şi se lasă să se răcească puţin.

    7 arome romanesti - condimentele se prajesc fara ulei

    Se pisează apoi condimentele într-o piuă şi se combină cu cimbru, cuişoare şi boia iute.

    7 arome romanesti - condiemntele se piseaza intr-o piua

    Păstraţi pudra obţinută în recipiente bine închise, la adăpost de căldură şi lumină, într-un loc răcoros. În principiu ar trebui să-şi păstreze calităţile minim 2-3 luni.

    7 arome romanesti - pudra obtinuta se pastreaza in recipiente inchise

    Sfaturi:
    Cel mai bine este ca fiecare condiment să se prăjească separat, căci fiecare are un moment diferit în care începe să aibă aroma cea mai puternică. Mărturisesc că fac acest lucru destul de rar, iar din lipsă de timp încerc uneori să reduc la maxim timpii de gătit. Condimentele se pot pisa însă împreună.

    Un alt sfat important este să folosiţi boia de bună calitate, dacă se poate ungurească sau indiană. Gustul, aroma şi culoarea amestecului depind în bună măsură de acest ingredient.

    Apreciere
    Amestecul obţinut este aromat şi gustos, cu o culoare frumoasă, roşcată. Gustul este “rotund”, fără asperităţi, şi are accente sărate, picante şi aromate. Nu uitaţi, exemplul meu se referă la “7 arome româneşti” la care am adăugat accentul iute. Dvs. puteţi folosi reţeta de bază ca atare, sau cu adausul pe care îl credeţi de cuviinţă (dulce-amărui, dulce, sărat, acrişor).

    Utilizare
    Bun, avem amestecul. Cum îl utilizăm? Mâine vă voi prezenta un exemplu simplu şi rapid ilustrând unul dintre felurile în care se poate utiliza acest amestec de condimente.
     

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • Dan C

    Intrebare un pic off topic: E vre-o problema daca macinarea ingredientelor se face cu o rasnita de cafea, modelul acela vechi si de demult (care porneste prin apasarea capacului)?

    10.09.2010
  • Download Jocuri

    Cred ca are un just formidabil :| O sa incerc, nu am mai vazut asa ceva ... sper sa iasa:))

    10.09.2010
  • Radu Popovici

    Nu, nu este nicio problema.

    10.09.2010
  • Dan C

    thanks

    10.09.2010
  • Joculete Amuzante

    foarte interesanta reteta, sa stiti ca o s-o salvez, multumesc:)

    11.09.2010
  • Magda

    Care este "amestecul minune" despre care vorbeati lla emisiunea TV ? Nu l-am gasit aici ,nici pe google. Sub ce denumire il pot gasi ? Astept raspuns pe adresa mea de amil . Mii de multumiri

    09.11.2010
  • Liana

    O sa incerc si eu acest mix romanesc. Merci!

    30.11.2010
Autor: Radu Popovici