Șalău umplut

24.03.2018 3 comentarii

A venit primăvara! Așa spune termometrul, așa spun cărăbușii pe care îi strâng în fiecare seară in balcon, așa spun și verdețurile de la piață. Deci e timpul pentru o mâncare mai ușoară și ce ar merge mai bine la o masă de duminică decât un șalău umplut cu ciuperci asortate și așezat pe un pat de legume?


  1. Ingrediente:

    • un șalău mare
    • 300 gr de ciuperci asortate
    • o legătură de pătrunjel
    • o legătură de usturoi verde
    • o ceapă albă de mărime medie
    • 1 kg de cartofi
    • 3-4 morcovi mari
    • sare, piper, ierburi aromatice (puteți folosi ierburi provensale)
    • ulei de măsline
    • o lămâie


    Amestecăm ciupercile cu ceapa albă și cu pătrunjelul, tocate marunt și cu usturoiul verde taiat rondele.

    Salau umplut - ciupercile se amesteca cu ceapa, patrunjelul si usturoiul

    Într-o tigaie antiaderenta încingem puțin ulei de măsline.

    Salau umplut - uleiul se incinge

    Adăugăm amestecul de ciuperci.

    Salau umplut - ciupercile amestecat cu verdeata se calesc

    Și călim totul circa 10 minute

    Salau umplut - ciupercile se calesc cu verdeturile

    Între timp, spălăm bine șalăul pe interior, asta bineînțeles după ce l-am curățat și de solzi și alte cele.

    Salau umplut - pestele se curata

    Umplem șalăul cu amestecul de ciuperci, îndesându-l bine.

    Salau umplut - pestele se umple cu ciuperci si verdeturi

    Apoi il coasem strâns, în stil croitorașul cel viteaz.

    Salau umplut - pestele umplut se coase

    Pentru garnitură, tăiem cartofii cubulețe și morcovul felii.

    Salau umplut  - cartofii si legumele se taie cubulete

    Curățăm și usturoiul, pe care îl vom pune întreg, peste cartofii amestecați cu morcovii.

    Salau umplut - usturoiul se curata si se amesteca cu legumele

    Punem totul în tavă și condimentăm cu sare, piper și ierburi aromatice, după gust.

    Salau umplut - legumele se pun in tava

    Apoi turnăm peste puțin ulei (mai bine de floarea soarelui, pentru că e mai puțin aromat și lasă loc legumelor să își manifeste aromele)

    Salau umplut - peste legume se toarna ulei

    Turnăm peste legume o cană de apă, care le va ajuta să își pătreze frăgezimea și să fie mai degrabă înăbușite decât prăjite în ulei

    Salau umplut - peste legume se toarna apa

    Așezăm peștele peste legume și pregătim un amestec din 3-4 linguri de ulei de măsline, sare, piper, ierburi aromatice, pătrunjel tocat mărunt, pe care îl intindem peste șalău.

    Salau umplut - pestele se unge cu ulei

    La final, stoarcem peste sucul de la o jumătate de lămâie, iar cealaltă jumătate o tăiem felii subțiri, pe care le punem deasupra peștelui și legumelor.

    Salau umplut - peste peste se pune lamaia

    Încigem cuptorul la 200 de grade și dăm tava la cuptor circa 45-50 de minute. Peștele se va face destul de repede, așa că nu pe el trebuie să îl testăm, ci legumele. Când morcovii și cartofii sunt moi, înseamna că și peștele e gata și putem să scoatem tava de la cuptor… care tavă și care șalău vor arăta ceva de genul asta.

    Salau umplut - asa arata la final

    Pe lângă o masă consistentă dar care nu crează probleme de digestie, șalăul umplut va asigura și o masă în perfectă liniște și armonie - toata lumea va fi super-concentrată pe degustat. Să vă fie de bine!

    Salau umplut - sectiune

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • puiutu

    foarte misto reteta..o sa o tin minte... ce bine ca eu nu stau seara in balcon ....ca mi-s super urati carabusii

    26.04.2010
  • ......

    e buna reteta!!!

    07.02.2011
  • Elena

    Tare reteta suuuper gustos

    25.03.2011
Autor: Teo Rogobete