Șalău umplut

A venit primăvara! Așa spune termometrul, așa spun cărăbușii pe care îi strâng în fiecare seară in balcon, așa spun și verdețurile de la piață. Deci e timpul pentru o mâncare mai ușoară și ce ar merge mai bine la o masă de duminică decât un șalău umplut cu ciuperci asortate și așezat pe un pat de legume?
-
Ingrediente:- un șalău mare
- 300 gr de ciuperci asortate
- o legătură de pătrunjel
- o legătură de usturoi verde
- o ceapă albă de mărime medie
- 1 kg de cartofi
- 3-4 morcovi mari
- sare, piper, ierburi aromatice (puteți folosi ierburi provensale)
- ulei de măsline
- o lămâie
Amestecăm ciupercile cu ceapa albă și cu pătrunjelul, tocate marunt și cu usturoiul verde taiat rondele.Într-o tigaie antiaderenta încingem puțin ulei de măsline.
Adăugăm amestecul de ciuperci.
Și călim totul circa 10 minute
Între timp, spălăm bine șalăul pe interior, asta bineînțeles după ce l-am curățat și de solzi și alte cele.
Umplem șalăul cu amestecul de ciuperci, îndesându-l bine.
Apoi il coasem strâns, în stil croitorașul cel viteaz.
Pentru garnitură, tăiem cartofii cubulețe și morcovul felii.
Curățăm și usturoiul, pe care îl vom pune întreg, peste cartofii amestecați cu morcovii.
Punem totul în tavă și condimentăm cu sare, piper și ierburi aromatice, după gust.
Apoi turnăm peste puțin ulei (mai bine de floarea soarelui, pentru că e mai puțin aromat și lasă loc legumelor să își manifeste aromele)
Turnăm peste legume o cană de apă, care le va ajuta să își pătreze frăgezimea și să fie mai degrabă înăbușite decât prăjite în ulei
Așezăm peștele peste legume și pregătim un amestec din 3-4 linguri de ulei de măsline, sare, piper, ierburi aromatice, pătrunjel tocat mărunt, pe care îl intindem peste șalău.
La final, stoarcem peste sucul de la o jumătate de lămâie, iar cealaltă jumătate o tăiem felii subțiri, pe care le punem deasupra peștelui și legumelor.
Încigem cuptorul la 200 de grade și dăm tava la cuptor circa 45-50 de minute. Peștele se va face destul de repede, așa că nu pe el trebuie să îl testăm, ci legumele. Când morcovii și cartofii sunt moi, înseamna că și peștele e gata și putem să scoatem tava de la cuptor… care tavă și care șalău vor arăta ceva de genul asta.
Pe lângă o masă consistentă dar care nu crează probleme de digestie, șalăul umplut va asigura și o masă în perfectă liniște și armonie - toata lumea va fi super-concentrată pe degustat. Să vă fie de bine!

foarte misto reteta..o sa o tin minte... ce bine ca eu nu stau seara in balcon ....ca mi-s super urati carabusii
e buna reteta!!!
Tare reteta suuuper gustos