Micii mei de 1 mai

01.05.2018 15 comentarii

Micii mei de 1 mai nu sunt niște mici obișnuiți. Sunt făcuți.. sau mai degrabă, inspirați dintr-o rețetă de mici veche de mai bine de 120 de ani. Care e foarte strictă și pe care vorbeam cu Adi Hădean s-o facem într-o zi adliteram. Până atunci, am făcut micii ăștia - și musafirii mei au părut foarte încântați. Sper să fiți și voi :)

  1. Ingrediente (pentru vreo 20 de mici)

    • 1 kg de ceafă de vițel, fără os
    • 1 lingură de chimen semințe
    • 1 lingură de coriandru boabe
    • 1 lingură de cimbru uscat (musai uscat)
    • câteva boabe de ienibahar
    • câteva boabe de piper verde
    • anason stelat (eu am pus 2 stele)
    • 1 căpățână bună de usturoi (de preferat românesc, nu chinezesc)

    În plus, pentru un fel de garnitură:

    • 3 cepe medii
    • 1-2 linguri de ulei de floarea soarelui
    • 2 linguri de ulei de măsline
    • 1 lingură de oțet balsamic
    • 1 lingură de oregano uscat
    • muștar

    În primul rând, să stabilim de la bun început - toate ingredientele, mai puțin anasonul stelat, se găsesc în orice hypermarket. Anasonul stelat nu am văzut, dar puteți comanda aici, cu mențiunea că 100 de grame or să vă ajungă vreun an, probabil

    Bun. Acestea fiind zise, să ne-apucăm de mici. Carnea de vițel se toacă bine-bine (am dat-o de două ori prin mașină, apoi am tocat-o din cuțit)

     Mici traditionali - carnea de vitel se toaca bine

    Condimentele se măsoară și se macină bine de tot

     Mici traditionali - condimentele se macina bine

    Carnea se frământă cu răbdare. Se adaugă condimentele măcinate și se frământă bine, cu mâna, măcar vreo 15-20 de minute.

     Mici traditionali - carnea se framanta cu condimentele

    Se dă la frigider minim o oră, acoperit cu folie de plastic. Între timp, facem un mujdei simplu dintr-o căpățână de usturoi zdrobit, frecat cu puțină sare și o linguriță de ulei de floarea soarelui, peste care punem o cană de apă călduță și îl lăsăm să stea până trece ora. Apoi scoatem carnea, strecurăm zeama de la mujdei peste ea (deci nu punem usturoiul, doar zeama) și frământăm încă vreo 10 minute, până când zeama de mujdei se încorporează în carne. Apoi se dă iar la frigider, încă o oră, acoperit cu folie.

    Carnea o să se închidă la culoare, ceea ce e foarte bine. Facem apoi mici, cam cat un deget arătător de lungi și cam cât două, ca grosime. Pe care îi ungem cu ulei (eu mi-am turnat în palme în timp ce-i făceam) și îi lăsăm un pic să se așeze.

     Mici traditionali - micii trebuie sa fie lungi de-un deget si groase de doua degete

    Apoi îi punem pe grătar. Sau, dacă suntem în casă, cum am fost noi, pe tigaia-grill (sigur că nu-i același lucru, dar ies buni, oricum).

     Mici traditionali - micii se pun pe grill la foc moderat

    Cam 2-3 minute pe fiecare parte, la foc moderat. Ii intoarcem de 3 ori.  Nu vrem să-i uscăm, dar nici să fie cruzi.

     Mici traditionali - micii se intorc pe toate partile

    Cât a stat la frigider carnea a doua oară, eu am tăiat 3 cepe peștișori, am pus peste 2 linguri de ulei de măsline și una de oțet balsamic, sare și piper și oregano uscat. Am amestecat bine și le-am lăsat în pace.

     Mici traditionali - garnitura de ceapa imbalsamata

    Când micii au fost gata, i-am scos pe-o farfurie, cu muștar iute și pâine, tradițional :)

     Mici traditionali - final cu paine si mustar

    Am tăiat niște chifle în două, am uns părțile interioare cu muștar cu hrean, am pus câte o lingură de ceapă îmbălsămată și câte doi mici și am făcut un fel de sandwich cu mici. Foarte bun, ceea ce vă doresc și vouă :)

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • gabi

    Un site dragut si interesant! Bravo!

    03.05.2010
  • fegari

    Eu recunosc ca au fost foarte buni si muncitoresti!

    03.05.2010
  • eBucataria

    @fegari: si munciti :)

    03.05.2010
  • fatduck

    Daca i-ai fi facut pe gratar, scaldati in valuri de fum care sa innebuneasca vecinii, atunci recomandarea mea de bautura care sa mearga cu acesti mici ar fi fost si mai pertinenta. Totusi, ceva imi spune ca ai afumat destul de tare bucataria: asa ca am putea incerca un whisky irlandez Connemara, cu un gust viril de fum de turba, pina se aeriseste bucataria. Desi dupa doua pahare, cui ii mai pasa de o tira de fum?

    03.05.2010
  • eBucataria

    @fatduck: incep sa cred ca o sa devenim buni prieteni :) Multumesc pentru recomandare

    03.05.2010
  • Laura

    Asta e reteta aia care cica ar fi reteta secreta de la Caru cu Bere de acum o suta de ani?

    04.05.2010
  • eBucataria

    @Laura - n-am idee de vreo legatura cu Carul cu Bere. Eu o am dintr-o colectie de retete vechi de la mama mea, dar nu arata asa ca cea de mai sus, asta are "amprenta" mea, ca sa zic asa :)

    04.05.2010
  • Cami

    Declar ca TE IUBESC!!!! De cind caut o reteta buna de tot. Multam mult. La voi ploua cu mici si la noi ne ploua de pofta ...ciuciu mici.Esti tare ca si intotdeauna! Un sfirsit de saptamina minunat!

    07.05.2010
  • maya

    ff buna reteta dar cu carne de porc nu se poate?

    20.10.2010
  • andrei crivat

    @maya: sigur ca se poate, dar o sa iasa cu totul altfel de mici :)

    20.10.2010
  • lucian

    nu specificati nimic despre sare in reteta aceasta. este de ajuns doar sarea pe care o folositi la frecat usturoiul? sau nu se foloseste deloc? multumes anticipat

    05.08.2011
  • lucian

    revin cu intrebarea mea referitoare la cantitatea de sare care trebuie folosita la aceasta reteta. multumesc anticipat

    07.08.2011
  • andrei crivat

    Lucian, scuze, imi scapase. E o chestie de gusturi, eu n-am pus sare deloc. Doar in mujdei - si au fost ok dupa gustul meu. E de preferat sa nu pui multa sare si s-o pui doar la final :)

    07.08.2011
  • Ady Max

    Multumim de reteta. Vreau sa o incerc si eu. Am o nelamurire. Chimenul (

    27.07.2012
  • NITU NICU

    YAMIIIII

    16.02.2013
Autor: Andrei Crivăț