Concurs de sosuri

28.06.2010 29 comentarii
  1. Ne plac sosurile. De la cele mai simple la cele mai rafinate, sosurile aduc un plus de savoare oricărui fel de mâncare. Dar oare știm mereu să le preparăm și să le potrivim cum trebuie ? Ei bine, voi, cititorii ebucataria, o să știți :)

    Trebuie doar să participați la un concurs foarte simplu, pentru a putea câștiga un Dicționar de sosuri

    Durata - 28 iunie - 5 iulie (ora 00.00)

    Premiu - Dictionarul Dupont de Sosuri

    coperta dictionar dupont sosuri

    Mecanism - trebuie să lăsați un comentariu la acest articol  în care să ne spuneți ce sos vă place cel mai tare și cum se prepară (și la ce). Noi vom alege acea rețetă care ne place cel mai mult, o vom prepara și o vom premia.

    Se vor lua în considerare comentariile primit până cel târziu luni, 5 iulie 2010, ora 00.00 (sau duminică, 4 iulie, ora 24.00).

    Dicționarul Dupont de Sosuri este oferit de către partenerii noștri de la Editura All.

    Succes!

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • cookie

    sos din rosii coapte pe gratar, crampotite apoi in vailing cu usturoi tocat, ardei iute si patrunjel verde. pus din belshug peste carne sau peste la gratar, cu mamaliga alaturi.

    28.06.2010
  • Alexandra Staicu

    SOSUL BRAVA Sosul Brava este un sos tipic pentru bucataria spaniola. Ingrediente: Rosii fripte 2 linguri de ardei picanti macinati sau boia 1 capatana de usturoi Ceapa 15 granule de piper 1 lingura de oregano Otet si Ulei de masline dupa gust Deasemeni, pentru cei care doresc se poate folosi si maioneza. Mod de preparare: Intr-o tigaie cu putin ulei se toarna usturoiul pisat, ceapa si rosiile, si le lasam sa se coaca impreuna putin. Se amesteca apoi toate celelate mirodenii pana ajung la o forma omogena si se serveste cu cartofi copti, cu totilla sau cu tapas spaniole.

    28.06.2010
  • stan claudia mariana

    Sos de avocado mod de preparare: se curata un avocado copt se mixeaza cu blenderul panase obtine o pasta apoi se adauga 4-5 linguri iaurt natural, un praf de sare si un praf de piper. Se baga la frigider si se serveste cu friptura.

    28.06.2010
  • Calin Stan

    O reteta si de la mine :D SOS WORCESTER 1 ceapa 2 graunti de usturoi 3 linguri de mustar cateva boabe de piper 2 lingurite de ardei pisat sau boia 2 cani de otet jumatate de cana de sos de soia o lingurita de curry 1/2 cani de apa sare si scortisoara dupa gust Ceapa, usturoiul, mustarul, ardeiul, piperul, scortisoara, se pun intr-o tigaie impreuna cu otetul si sosul de soia. Se fierbe timp de 45 de minute. Se mai adauga apa si sare. Se ia de pe foc si se toarna intr-un vas sticla. Se acopera si tine in frigider timp de 2 saptamani amestecandu-se din cand in cand. Dupa 2 saptamani se strecoara si se pune lichidul in sticla.

    28.06.2010
  • andreea monica

    un sos simplu,100gr smantana,3-4 catei de usturoi,4-5 fire de marar: se piseaza usturoiul pana devine o pasta,se toaca mararul marunt si se pune smantana,sarea, si seamesteca toate impreuna,este foarte buna la friptura de porc

    28.06.2010
  • Balazs Magdolna

    iMI PLACE SOSU DE CEAPA CARE MERGE LA ORICE CARNE FIARTA ATENTIE NU PRAJIT SI NU FRIPTURA NUMAI CARNE FIARTA CU CARTOFI NATURI. SE TAIE CEAPA APOI SE PUNE LA PRAJIT CU O MARE LINGURA DE ULEI SI DOA MICI LINGURI DE ZAHAR. CIND ALUATUL CAPATA CULOARE AURIE(INSEAMNA CA ZAHARUL S-A CARAMELIZAT PUTIN) SE ADAUGA DOUA LINGURI MARI DE FAINA SI SE MAI PRAJESTE PUTIN APOI INCEPEM SA ADAUGAM APA PINA CIND CAPATAM UN ALUAT DE SOS POTRIVIT.SCOATEM DE PE FOC SI MAI PUNEM IN SOS O MICA LINGURA DE SARE,DOU LINGURI DE OTET SI O LINGURA DE ZAHAR PINA CAPATAM UN GUST DULCE -AMAR.

    28.06.2010
  • Otelas Mariana

    INGREDIENTE:150 ml iaurt, 50 gr smantana ,1 castravete, 5 catei de usturoi, 1 - 2 linguri suc de lamaie, 1 linguri de ulei de masline, marar, sare si piper dupa gust. MOD DE PREPARARE:Castravetii se curata de coaja, se dau pe razatoare, se sareaza si se lasa sa se scurga intr-o strecuratoare timp de cateva minute. Usturoiul pisat, sucul de lamaie, mararul, iaurtul si smantana se amesteca bine cu castravetele ras. Se adauga uleiul de masline si se amesteca usor. MOD DE SERVIRE:Se serveste la fripturi, legume, cartofi prajiti.

    28.06.2010
  • balan gabriela

    Ingrediente 300 ml iaurt 1 lingura ulei de masline 2 catei de usturoi 1 ardei iuite, verde coriandru, sare, piper verde cateva frunzulite de menta proaspata 1 lingura miez de nuca sau alune Mod de preparare Miezul de nuca sau alunele se pun la prajit intr-o tigaie goala si dup ace s-au racit se dau prin rasnita. Se pun apoi intr-un blender, alaturi de ardeiul iute verde, coriandru, menta, iaurtul, uleiul si usturoiul pisat si se mixeaxa 30 de secunde. Se pune amestecul intr-un vas si se da la rece 1 ora.

    28.06.2010
  • lautarescu adriana

    Ingrediente jumatate de kg carne tocata de pui 4 linguri de ulei masline 4 catei de usturoi maruntiti cateva flori de busuioc uscat suc de rosii 1 pahar cu apa sare, piper verde Mod de preparare Se pune usturoiul la calit in uleiul de masline incins. Dupa ce se rumeneste se adauga puiul si la 3 minute se pune un strop de apa (cat sa se innabuse) apoi se acopera cu capac. Restul de apa se adauga treptat pana ce carnea de pui va fi gata. Se adauga busuiocul, sare si piper dupa gust si sucul de rosii. Se mai lasa la fiert pana scade dupa gust.

    28.06.2010
  • lautarescu daniel

    Ingrediente 200 gr ciuperci Champignon 50 gr unt de masa 1 fir de ceapa verde 4 linguri smantana 2 catei de usturoi 1 lingura sos de soia 100 ml vin alb demi-sec sare, piper verde si rosu Mod de preparare Ciupercile se curata de pielita de pe palarii si se toaca marunt. Ceapa verde si usturoiul se curata si se toaca si ele marunt, apoi se pun 5 minute la calit in tigaia fara ulei si se pun impreuna cu ciupercile intr-un blender. Se adauga vinul alb, sosul de soia, smantana, untul topit, sare si piper si se amesteca in blender pana se paseaza tot amestecul bine. Se da la rece 1 ora pana la servire.

    28.06.2010
  • oprea ion

    Ingrediente 8 rosii mari 2 lingurite zahar tos 2 linguri otet alimentar 1 varf cutit piper negru 1 lingurita mustar iute 1 lingurita sare 1 ardei gras rosu mic Mod de preparare Rosiile de oparesc 1 minut, se decojesc si apoi se toaca cu ajutorul unui robot de bucatarie. Se adauga in cupa robotului zaharul, ardeiul gras taiat cubulete, otetul, sarea, mustarul si piperul si se amesteca pana la omogenizare. Se da vasul la frigider 1-2 ore pana la SERVIRE

    28.06.2010
  • ungureanu dumitru

    Ingrediente 4 oua 150 gr unt de masa 100 gr lamaie 250 gr smantana grasa sare, piper Mod de preparare Untul se bate intr-un vas, pana ce capata o consistenta spumoasa. Se adauga galbenusurile celor 4 oua, amestecandu-se incet, pana la omogenizare. Se adauga zeama de lamaie, piper sis are, dupa gust. Se pune vazul pe foc, la bain-marie, adaugandu-se si smantana, dupa ce s-a incalzit, si se amesteca incet, pana sosul se ingroasa si este omogen.

    28.06.2010
  • Rox

    Preferatul meu este sosul pe care-l folosesc ls spaghetti bolognese, cu rosii pasate, vin alb, busuioc verde si uscat, usturoi, o frunza de dafin, zahar, sare si piper. Il mananc si simplu, pe paine.

    28.06.2010
  • rozy

    Timp de preparare: 5 minute (complexitate redusa) Ingrediente: 1 capatana de usturoi 1 galbenus 1 lingurita mustar 1 lingura otet sau zeama de lamaie 1 varf de cutit de bicarbonat de sodiu miezul de la 1 felie de paine alba inmuiat in apa si stors 10 linguri ulei 150 ml smantana/iaurt sare, piper Mod de preparare: Puneti intr-o cana de blender usturoiul curatat si taiat bucati, galbenusul, mustarul zeama de lamaie sau otetul, miezul de paine stors, bicarbonatul, uleiul, condimentati si mixati 15-20 secunde. Adaugati smantana sau iaurtul, dregeti gustul, dupa preferinta, cu zeama de lamaie, sare, piper, cimbru, amestecati usor cu o lingura si puneti-l intr-o sosiera. Garnisiti cu frunze de patrunjel, menta, busuioc, cimbru, legume fierte. Foarte bun langa friptura, gratar, snitele, rasol, legume natur, cartofi prajiti, e

    29.06.2010
  • Costi

    Sos de ghimbir cu unt (pt. aprox. 300-400g peste) Intr-o craticioara se topesc 20g unt, se adauga 20g ghimbir tocat marut sau taiat julienne (eu il prefer julienne ca sa se "vada",3 linguri vin alb, 1/2 lingura sos de soia, putin piper; se da intr-un clocot, se inchide focul si se adauga 1 lingura zeama de lamaie. Se toarna peste pestele prajit, mai ales peste alb, gen cod.

    29.06.2010
  • Cristi Putura

    Vad ca toata lumea intelege prin sos smantana/usturoi/rosii. Ar trebui sa faceti concurs pentru sosuri "originale" nu pentru copy/paste din diferite carti sau siteuri. Eu propun cateva sosuri mai "cretine": 1. Varianta de sos mai chinezoi - pun 3-4 linguri de susan la calit in wok. cand se infierbanta bine torn 1-2 linguri de ulei de masline(daca fac invers sare susanu in tavan). dupa un minut, doua adaug 2-3 linguri mari de miere. Cand se topeste bine mierea adaug 3-4 lingutri de sos de soia. Sosul este foarte Ok pentru pui prajit, ciuperci prajite si tai greata cu un bol de orez fiert. 2. sos pentru creveti/peste - calesc in wok 3-5 ardei capia taiati marunt. Sting cu 250 ml de vin alb sec. Adaug 200 ml smantana si las sa fiarba 10 min. La final adaub 2-3 catei de usturoi pisati si 200-300 de ml smantana mai grasa. Merge la greu cu creveti facuti pe grilul sau cu o "daraba" de somon. 3. sos pentru curcan - intro craticioara de inox pun la fiert in 300 ml apa 5 piersici sau nectarine impreuna cu 2-3 cuisoare si 1 bucata scortisoara. Dupa ce se inmoaie bine scot cuisoarele si scortisoara si pun in blender fructele. Le pun inapoi pe foc si pun 1 lingura de miere si sting cu 2-3 linguri sos de soia. Pofta Buna.

    29.06.2010
  • Smarandoiu Marina

    Sos Bechamel, socotit regele sosurilor albe este unul dintre sosurile de baza ale gastronomiei franceze si internationale, folosit ca baza a altor sosuri (de exemplu sosul Mornay, care este un bechamel cu branza incorporata). Se prepara extraordinar de rapid si poate fi folosit la diverse preparate: legume gratinate, alaturi de legume fierte cu gratar, precum si in multe alte retete (lasagna).Cantitatile de faina si unt folosite in prepararea sosului vor determina consistenta acestuia, desi un Bechamel prea gros poate fi intotdeauna subtiat cu lapte. Ingrediente: 50 gr unt; 1 lingura cu varf faina alba; 250 lapte fierbinte (300 ml lapte pentru un sos moale); sare si piper. Se topeste untul pe foc mic intr-o craticioara. Se adauga faina si se amesteca bine cu telul pana obtinem o crema, apoi lasam pe foc inca 1 minut, ca sa se prajeasca faina, dar amestecam mereu.Incepem sa adaugam lapte, incet... In acelasi timp invartim cu telul in sos. Continuam tot asa: turnam putin lapte, incorporam cu telul, iar lapte, iar amestecam pana se termina laptele (lucrati cu ambele maini, cu o mana turnati laptele, iar cu cealalta manevrati telul).Lasati la fiert sosul inca 1 minut amestecand mereu. Se condimenteaza cu sare si piper. Sosul Bechamel bine realizat va da un aspect placut si o savoare noua preparatelor noastre!

    29.06.2010
  • mamamia1

    Sos din mustar Ingrediente: 1 ceapa tocata fin, 125 ml vin alb sec, 200 ml smantana, 3 linguri de mustar, sare, piper. 2 lg ulei de masline. Preparare: se caleste ceapa in ulei de masline, se stinge cu vinul si se lasa pentru 2-3 minute la foc mediu. Se adauga smantana, sare si piper. Se lasa pe foc amestecand din cand in cand pana se ingroasa. Se ia de pe foc si se adauga mustarul. Acest sos merge perfect cu carnea de pasare dar se potriveste si la vita sau porc.

    29.06.2010
  • Spataru-Negura Laura-Cristiana

    Buna ziua tuturor. As fi propus un sos tzatziki, insa cum deja a fost amintit de o concurenta, ma redresez si propun sosul TERYAKI, un sos japonez care este folosit ca marinata pentru carnea de pui, vita sau fructe de mare, inainte de a le praji sau a le coace pe gratar. Numele sosului este o combinatie de doua cuvinte japoneze "teri" si "yaki." "Teri" insemana "luciu, iar "yaki" insemana "gratar", referindu-se de fapt la crusta lucioasa care se face pe carnea pregatita la gratar, daca este unsa cu acest sos. Ingrediente 120 ml sos soia sucul de la 2 portocale sau 60 ml sake 2 lingurite miere de salcam 2 lingurite ulei de susan 1 lingurita rasa ghimbir pudra 1/2 lingurita mustar pudra (seminte de mustar macinate) 1 lingura seminte susan 2 cepe verzi tocate marunt Se pregateste foarte simplu deoarece se amesteca totul intr-un borcan si se poate pastra 3 zile la frigider. Sper sa va placa!

    30.06.2010
  • MIHAELA

    Sosul care imi place mie foarte mult este urmatorul : Doua linguri de ulei, doua linguri de pasta de tomate, putina apa, usturoi pisat, piper macinat, sare ,2-3 foi dafin. Acestea se pun pe foc, se dau cateva clocote . Acest sos imi place foarte peste piureul de cartofi.

    30.06.2010
  • Gavriloi Adina-Mirabela

    Sos Chutney cu menta:2 ardei grasi verzi,2 ardei rosii iuti,1 lingura amestec ghimbir cu usturoi,o mana de frunze proaspete de menta,4-5 fire coriandru,zeama de la o jumatate de lamaie,2 linguri ulei de masline,1 lingurita zahar brun,sare piper rosu,o cana de apa.Ardeii grasi si cei iuti se spala,se curata de cotoare si seminte si se taie cubulete marunte.Se amesteca bine in blender ardeii,menta,coriandrul,amestecul de ghimbir si usturoi,sucul de lamaie,uleiul de masline,zaharul,sarea,piperul si apa.Amestecul se lasa la frigider timp de o ora inainte de servire si merge foarte bine la gratar,mai ales la cel de vanat sau iepure!!!Pofta buna!

    30.06.2010
  • Baroiu Bogdan Antonio

    Aioli - sos italian cu usturoi Este un sos italian care mie imi place mult datorita aromei de usturoi; este foarte asemanator maionezei.Ia 4 catei de usturoi taiati, 2 galbenusuri de ou , sare, o felie de paine inmuiata in lapte stoarsa si faramitata, o ceasca de ulei preferabil de masline. o lingurita de apa rece si una de suc de lamaie si patrunjel tocat foarte fin si treci la treaba... nu ca ar fi multa treaba de facut!Daca ai blender le pui pe toate acolo si cam atata. Daca nu ai...atunci e mai GREU:freci bine ouale cu sare si ulei ca la maioneza, adaugi painica si usturoiul; pe masura ce sosul se ingroasa adaugi apa si sucul de lamaie. Este un sos excelent pentru peste , cartofi reci si carne de vita...sau pe unde te mai plimba imaginatia si papilele tale gustative

    30.06.2010
  • goian_livia

    Sos caramel: 200 gr zahar, 230 ml smantana groasa, 180 ml apa. Preparare: Se amesteca zaharul cu 60 ml apa si se pune la foc mic. Dupa ce s-a format siropul se mai lasa sa dea in cateva clocote fara sa se amestece pana capata o nuanta de caramelizat. Se pune smantana la foc mic dar se lasa pana ajunge la fierbere. Smantana se toarna peste sirop in trei serii batand permanent cu telul pana se incorporeaza. Apa ramasa se da in clocot si se adauga peste amestecul obtinut, tot in trei serii batabd permanent cu telul. Se lasa un pic sa se racoreasca apoi se serveste. Merge perfect peste prajituri, torturi, inghetata.

    30.06.2010
  • Elena iancu

    Sos alb pentru spaghete. l-am preparat prima data la intamplare, cu ce aveam prin frigider si a iesit o bunatate. Am pus iaurt, smantana, branza topita, unt, usturoi. Le-am amestecat bine si le-am dat putin in fiert, apoi am pus peste spaghete. A fost o minunatie.

    01.07.2010
  • marius

    Sos de iaurt cu fistic Ingrediente: iaurt de bivolita (sau in cazulin care nu se gaseste merge si un amestec de iaurt cu smantana mai grasa)400 gr, 150 gr fistic prajit, ulei de masline-3-4 linguri, sare, piper (de preferat amestec verde, negru, rosu),patrunjel Se macina la rasnita fisticul, se amesteca cu iaurtul, uleiul de masline, piperul si patrunjelul tocat marunt. Se lasa la rece putin. Merge excelent cu orice fel decarne.

    01.07.2010
  • Olgutza

    Sos de sampanie Ingrediente: 500ml sampanie 1 ceapa salota 50ml smantana nefermentata 1 varf de cutit de nucsoara 3 galbenusuri 50ml lapte 1 praf de sare Sampania se pune pe foc impreuna cu ceapa tocata marunt si se lasa sa fiarba pana se reduce cel putin 1/2 din cantitate. Se strecoara si se amesteca cu smantana. Separat, galbenusurile se bat bine cu un praf de sare, apoi se adauga laptele si se pun pe baie de aburi si se bat in continuare pana se ingroasa compozitia. Se adauga nucsoara si reductia de sampanie in fir subtire. Merge de minune cu somon sau creveti :) sau alte vietati marine :D

    01.07.2010
  • Claudia Lungu

    SOS PENTRU FRIPTURI In sosul scurs, de la friptura, de la care s-a ridicat grasimea, se adauga doua linguri smintina, amestecata cu un virf de cutit de faina. Se pune sa mai dea un clocot, apoi se adauga zeama de lamiie,rosie fara pielita ,tocata si se serveste la friptura. Acest sos se poate lega cu faina amestecata cu apa si se fierbe totdeauna in tava in care s-a fript carnea, in timp ce carnea se taie si se aseaza in farfuria de servit.

    02.07.2010
  • Durus Octavia

    2 ardei grasi rosii, 2 ardei iuti verzi,usturoi pisat (2-3 bucati), 1 mana de frunze proaspete de menta, 4-5 fire de marar, 4-5 fire de patrunjel, jumatate de lamaie, stoarsa, 2 linguri ulei de masline, putina sare, putin zahar, piper macinat, o cana de apa. Ardeii grasi si cei iuti se curata, se spala bine si se taie cubulete. Totul se amesteca intr-un blender si se lasa la rece.

    04.07.2010
  • niko

    sos cu salsice: ai nevoie de o jumatate de ciapa,2 salsice,250g smantana,vin alb,sare,piper si 2 linguri de masline. mod de preparare: ceapa o tai solzisori si o pui intro cratita cu uleiul si un pik de apa.dupa ce sa calit ceapa pui salsicele sfarmate bucatele mici. dupa ce s-a prajit un pik salsicele pui sare si piper apoi pui smantana si un pik de vin o mai las pe foc 5 minute si gata. eu sosul asta il folosescla paste sau la tortelini sau la carpelaci sau la gnochi depinde cu ce vreti sa il incercati .pofta buna

    17.11.2010
Autor: Andrei Crivăț