Iacob Zburătoru' - Flygande Jacob

-
Nu, nu e vreo poveste pentru copii. Așa se cheamă această rețetă sudeză: Iacob Zburătoru' (Flygande Jacob). Se zice că Jacob ăsta (Ove Jacobsson, de fapt) era un aviator care s-a trezit într-o dimineață (probabil după vreo noapte de chef) și a făcut o mâncare cu tot ce-a găsit prin frigider. Mâncarea a plăcut atât de mult colegilor lui de unitate, încât a devenit una dintre cele mai populare rețete suedeze. Eu am învățat-o de la maestrul Iulian Marcu, chef la West City Hotel din Cluj - lângă care am făcut un fel de ucenicie, așa că o să mai vedeți rețete pe care i le-am furat :)
Ingrediente
- 1 piept de pui preparat la grătar
- 100 gr bacon
- 200 gr ciuperci
- 200 gr smântână
- 100 gr smântână dulce
- 100 gr bulion (suc de roșii gros, de casă, e ideal)
- 2 banane
- 100 gr alune prăjite și sărate
- 100 gr unt
Rețetă
Pieptul de pui e musai să fie deja preparat. La grătar ar fi optim.
Se taie fâșii și se pune într-o tavă. Baconul se taie fâșii și se prăjește un pic în 50 grame de unt.
Apoi se pune în tavă, peste fâșiile de pui
Ciupercile se călesc și ele, în restul de 50 de grame de unt
Apoi se pun peste bacon și pui, în tavă
Bananele se taie felii și se pun și ele în tavă
Bulionul se amestecă bine cu cele două feluri de smântână
Apoi se toarnă în tavă, peste restul ingredientelor.
Se dă tava la cuptorul încins, la foc mediu, pentru 20-30 de minute. Pe la jumătatea timpului (adică după 10-15 minute), se scoate tava și se pun alunele.
Se scoate pe-o farfurie și se mănâncă cu poftă. Da, și mie mi-a sunat ciudat la început tandemul banane-bacon. Dar să mă credeți, combinația e foarte faină și interesantă.
Poftă bună :)
