Crème brûlée cu mere şi whisky

Vine o zi în viaţa fiecărui om, când are prea multe ouă în frigider şi nu ştie ce să facă cu ele. Unii le mănâncă omletă la micul dejun, prânz şi seara, apoi din nou la micul dejun, prânz şi seara. Alţii nu. Eu prefer să fac cremă de zahăr ars ori de câte ori mă trezesc cu o cutie suspect de nouă in frigider, după o escapadă la ţară. Incercasem reţeta asta mai în primăvară, când mă aflam încă în Normandia, şi aveam o sticlă de Calvados de la mama lui, cu care, la fel ca şi cu ouăle, nu prea ştiam ce să fac. Aşa că a ieşit această minunată reţetă, numai că de data asta am înlocuit Calva-ul cu whisky. Inainte să vă apucaţi, aţi ghicit, aveţi nevoie de nişte ingrediente. Odată pregătite ingredientele, totul vine de la sine.
-
Ingrediente pentru 4 persoane:
- 250 g zahăr
- 1 l de lapte
- 50 g unt
- 8 ouă
- 1 linguriţă esenţă de vanilie
- 2 mere mari, decojite şi tăiate felii
- 20 ml whisky (sau după preferinţă rom şi alte spirtoase îndrăgite)
Rețetă
In primă fază se încinge cuptorul la 180° şi se pregăteşte vasul în care se va coace crema cea alcoolizată. Apoi se amestecă cu curaj ouăle cu 200g zahăr până se omogenizează şi au o consistenţă cremoasă, dupa care se adaugă vanilia şi se încorporează laptele.Separat, într-o tigaie (preferabil de teflon pentru că se curăţă mai uşor) se topesc 50g de zahăr. Când zahărul s-a caramelizat, se adaugă 50g unt, şi se amestecă până la omogenizare.
Urmează un pas foarte important: azvârlirea merelor în maglavaisul caramelizat. Vă avertizez că s-ar putea să leşinaţi de poftă, pentru că toate chestiile astea combinate miros demenţial. Totuşi, merită să rezistaţi până la sfârşit.
Merele se lasă la călit cam 10 min, după care se adaugă în compoziţie cei 20 ml de whisky. Urmează aranjamentul. Pe primul strat se pune compoziţia de mere caramelizate...... după care se toarnă cealaltă compoziţie (care în cazul meu, mai avea puţin şi se arunca de la etaj de plictiseală la cât m-am mocăit cu merele :) ) Să nu vă panicaţi dacă vi se pare că este prea lichidă. Ouăle se vor închega la coacere.
Se ţine compoziţia cca 1h la cuptor, la temperatura mică spre medie, până când crema capătă o nuanţă aurie şi rumenită.
Acum vine partea fun. Caramelizarea zahărului de deasupra când crema este gata. De mult timp îmi tot doream un arzător pentru creme brulee, şi am fost foarte fericită să achiziţionez unul dintr-un mic boutique din Belgia. Ca să mă întorc în Cluj şi să gasesc la jumatate de preţ în mall. Deci dacă vreţi să faceţi şi pasul ăsta (care este opţional), vă luaţi arzător (costa cam 30 de lei), aşezaţi un strat subţire de zahăr deasupra cremei, şi îl topiţi cu prea-utilul gadget.Se ţine crema la rece câteva ore, după care se dă buzna în frigider şi se mănâncă cu poftă până nu mai rămâne nimic (decât un uşor sentiment de vină). Bon appetit! S-a deschis sezonul de guilty pleasures!

Pot folosi in loc de whisky lichior? :)Multumesc!
Iulia, se poate folosi si lichior si orice alcool care iti place, in principiu. Alcoolul nu se simte puternic oricum, ci ii da doar o savoare aparte.
in sfarsit putem manca si noi ceva cu wisky, deoarece majoritatea recomanda vinul la masa:P
Super tare reteta, o voi incerca! Eu in general nu mai folosesc zahar vanilat, ci batoane de vanilie! Am gasit pe un site de cumparat la 3,8 lei batonul (la 10 batoane cumparate) mai mari si mai frumoase decat orice baton gasit in comert!
Buna, arata excelent prajtura si sunt convinsa ca nu este singurul atu. Felicitari. Vroiam sa te intreb de unde ai luat arzatorul, am inteles ca din mall dar de la ce magazin? Multumesc