Concurs de grătare

18.08.2010 100 comentarii


  1. eBucataria.ro și CampingGrill vă invită să participați la un nou concurs. Trebuie doar să ne spuneți, într-un comentariu (folosind o adresă de email reală, ca să vă putem contacta) la acest articol, care sunt rețetele voastre preferate de marinade, baițuri sau sosuri pentru orice tip de carne preparata la grătar, iar noi vom alege varianta care ni se pare cea mai gustoasă. Puteți câștiga un grătar cu cărbune Arizona în totalitate din inox, plus accesoriile aferente precum set de ustensile, perie de curățat și grătar pentru pește! Valoarea premiului este de 350 de lei.  Puteți să ne povestiți mai multe rețete - în felul acesta învățăm împreună să scoatem ce e mai bun din gătitul la grătar.

    Concursul începe astăzi și se va încheia pe 8 septembrie, iar câștigătorul va fi anunțat pe 10 septembrie.

    Așa arată premiul:

    Grătar Arizona

    Set de ustensile

    Grătar de pește

    Perie de curățat



    Succes


    CampingGrill.ro ofera solutii inedite de amenajari si dotari pentru exterior sustinute de originalitatea grillurilor profesionale cu gaz, a gratarelor cu carbune, electrice dar a articolelor de camping pe care le reprezinta in Romania. Din 2007 CampingGrill.ro detine in exclusivitate reprezentarea produselor marcii germane Enders iar in momentul de fata reprezinta marci de renume la nivel mondial precum inovatia elevetiana OutdoorChef si marca americana BigGreenEgg, al carui unic distribuitor este pe piata din Romania.

     

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • Dan Ciulea

    ceapa taiata rondele, morcovi, piper boabe, sare.Totul se scufunda in bere, o las 4-5 ore, dupa care o pun pe gratar (daca ma apuc dimineata de gratare, o las toata noaptea in frigider)

    18.08.2010
  • Ciprian

    Prefer un sos simplut: ardei iute maruntit, usturoi pisat, sare, putin cimbru, piper, suc de rosii putin (daca e iute cu atat mai bine). Daca folosesc suc de rosii nu mai pun apa sau foarte putina. Uneori, de exemplu pentru mititei sau carnaciori, in sos pun si ceva rosii decojite taiate marunt. Pentru peste la gratar de obicei folosesc usturoi pisat, sare, piper, smantana grasa, cimbru, apa.

    18.08.2010
  • Andreea

    Pentru piept de pui: fulgi de ardei rosu, piper rosu boabe, sos soya, portocala stoarsa sau lamaie (depinde de ce e la indemana), ulei masline, cimbru proaspat. Totul in punga si direct in frigider pentru o noapte.

    18.08.2010
  • RoLitoral

    1 kg. aripioare de pui taiate in doua, 5-6 catei de usturoi dati pe razatoare, o ceapa mare taiata marunt, o lingurita de sare mare, piper alb cat sa ajunga pe toate bucatile, una-doua lingurite boia dulce, rozmarin cat sa ajunga, doua frunze de dafin intregi, 2-3 linguri de ulei, o lingura de miere si vin rosu cat sa acopere totul. Musai de tinut in frigider macar o noapte.

    18.08.2010
  • DANIEL M

    Suc de rosii,usturoi pisat,ardei iute maruntit,sare,piper si la urma....ATENTIE! o sticla de juma de litru de Cola.Ii da un gust dulce si piscaret la limba.Clientii mei sunt innebuniti dupa el.

    18.08.2010
  • teo

    cea mai buna marinata este cu vin ,ulei de masline ,seminte de anison pisate piper ,zeama de lamaie

    18.08.2010
  • Diana

    O marinata pentru carne de porc: bucati de carne, ceapa taiata rondele, vin alb, sare, piper, 1 legatura de patrunjel verde maruntit, 12 ore la rece. Pe un gratar incins, se coc bucatile de carne marinate. In final NO COMMENT, trebuie sa incercati...

    18.08.2010
  • Mocanu Adriana

    Pentru carnea la gratar pregatesc la blender un amestec format din: o lingura oregano,o lingurita piper,o lingurita sare,o legatura patrunjel,o capatana de usturoi,3 linguri ulei de masline,o lingura otet mere, jumatate ceapa.

    18.08.2010
  • matei iuliana

    Frigaruile sunt preferatele mele .Ador sa le pregatesc si mai ales sa le diversific de la o ocazie la alta.Am sa va dau reteta mea favorita pentru niste frigarui de mare rang. Reteta pentru 10 frigarui Ingrediente: -10 ciuperci taiate pe jumatate -20 de rosii cherry -20 de catei de usturoi -250 grame de carne porc -250 grame carne de pui -O ceapa -2ardei -O cutie 100 g de bacon -Ingredientul secret consta in 100/150 g mozarrela Taiem carnea de porc si pui in cubulete ,iar baconul in felii.Ardeii cat si ceapa se taie in felii subtiri. Ordinea insiruiri ingredientelor pe bat pentru o savoare desavarsita 1. Cubulet carne de porc; 2.Felie de ardei; 3.Un catel usturoi pentru gust; 4.Jumatate de ciupercuta; 5.Cubulet carne de pui; 6.Orosie cheryy; 7.O felie bacon; 8.Felie de ceapa; 9.Cubulet carne de porc; 10.Un catel de usturoi; 11.Cubulet carne de pui; 12.Felie de ardei; 13.Jumatate de ciupercuta; 14.Orosie cherry. Inainte de a pune frigaruile pe gratar ,stropitile in ploaie cu ulei de masline!Pofta Buna!

    18.08.2010
  • Petcu Flavia

    nu ma pricep foarte bine la sosuri , dar ador un sos facut de mami. De fiecare data cand face gratar, ii spun ca fara sosul ei nu pot manca. Sosul ( saramura) se prepara astfel : rosii, ardei, puse pe gratar.. apoi se cojesc si se maruntesc ,in asa masura in cat sa ramana bucatele pe care le poti mesteca, dar in acelasi timp sa se topeasca in gura. Apoi se adauga usturoi pisat, pentru a oferi aroma. Un ardei iute, taiat rondele ofera un strop de picanterie. Se adauga sos de rosii sau apa, depinde ce ai la indemana. Se fierbe totul ,se adauga piper si foarte putina verdeata, iar apoi se mananca calda . Merge de minune cu peste mare, de carne, sau cu aripioare facute la gratar. Este o minunatie , de iti ploua`n gura. Pentru persoane gurmande( asa ca mine ) , saramura merge de minune la mici , carnati sau orice iti doresti. Intingand ii ea , ii poti simti gustul desavarsit de mirodenii, aparent simple dar care ofera savoare. Iubesc saramura asta! O zi buna. v-am pupat!

    18.08.2010
  • Rebreanu Sebastian

    Sos de portocale pentru carne la gratar :D Super delicios 1 lingura ienibahar boabe, 3 ardei iuti uscati, 2 foi de dafin, sare, 2 cepe, 3 catei de usturoi, 2 lingurite cimbrisor tocat, piper, 3 linguri ulei, 1 lingura zahar brun, 250ml. suc de portocale, 3 linguri gem de portocale, 1-2 linguri sos de soia; Intr-o tigaie de Teflon prajesc boabele de ienibahar. Le las pana incep sa emane un miros puternic. Le zdrobesc dupa asta impreuna cu ardeiul iute uscat si foile de dafin si sare. Ceapa si usturoiul le curat si le toc marunt dupa care le amesteca cu zaharul , cimbrisorul , sare si daca este nevoie si piper. Cu jumatate din compozitie se unge carnea dupa care se lasa la uscat timp de cateva zeci de minute pentru a urma sa fie pus ape gratar. Pe restul compozitiei pun o lingurita de ulei si le calesc 5 minute. Peste pun sucul de portocale, gemul de portocale si le las sa dea in clocot, dupa care , la foc mic le las sa fiarba 10 minute. La sfarsit pun sosul de soia, sare , piper si le pun la rece. Dupa ce e gata carnea de la gratar o pun pe farfurie langa sos si o garniture. O reteta invatata in familie. Va recomand cu placere acest sos :D

    18.08.2010
  • Radu Cristian - Mihai

    Pulpa de miel la gratar Pulpa de miel se asezoneaza cu cimbru, sare si piper, se impaneaza cu catei de usturoi taiati felii si se lasa peste noapte intr-un vas in care se toarna vin rosu demisec. A doua zi se aseaza pe gratar, cu carbuni facuti din fag. E de preferat ca temperatura sa fie medie, chiar daca dureaza putin mai mult. In timpul gratarului carnea trebuie sa fie udata din belsug cu vin pentru a nu se usca. Pofta buna!

    18.08.2010
  • floroiu bogdan

    Sos pentru friptura la gratar 200 g mustar Dijon ( cu boabe) 200 g pasta de tomate 75 g zahar 150 ml otet (preferabil din vin rosu) 200 ml apa 1 1/2 lingurite sare 1 1/4 lingurite piper 1 1/2 linguri unt (margarina)

    19.08.2010
  • Costi

    Marinada greceasca de lamaie. Ingrediente: 2/3 ceasca de ulei de masline, o lamaie, un sfert de ceasca sau mai mult de frunze de oregano proaspat, o lingura de piper negru proaspat pisat si o lingura de sare. Se pun intr un bol sarea, piperul si coaja razalita de lamaie. Frunzele de oregano vin taiate, apoi se piseaza si se amesteca cu piperul, sarea si coaja de lamaie. Lamaia trebuie stoarsa in bol, se adauga usor ulei de masline si se amesteca in continuu cu un tel de sarma. Amestecul se foloseste pentru a marina mancarea inainte de a gati sau ca sos atunci cand facem mancare la gratar sau prajim.

    19.08.2010
  • hrubariu dana

    Pentru o carne facuta la gratar se poruveste un sos de rosii racoritor de vara Cum se face aceste: -rosii crude decojite -1kg( nefierte ,dar sa fie reci de la frigider) ,apoi tocate,supa care se pune cateva frunse de busuioc tocat impreuna cu cativa catei de usturoi in nr de 2-3 ,iar la sfarsit se pun ulei de masline ,sare si un pic de piper macinat si o cana de apa,se amesteca totul si se baga la rece. Se serveste rece alaturi de carnea facuta pe gratar.Un deliuciu

    19.08.2010
  • Chelariu Marius Ionut

    carnea de porc pentru gratar o tin 12 ore la frigider intr-un amestec de bere,cativa catei de usturoi taiati felii,o ceapa maruntita,cateva rondele de morcov,infuzie concentrata de chimen(cam cat o canita de cafea)ceva piper,cimbru,sare grunjoasa,o frunza de dafin.Iese foarte gustoasa si mai ales foarte frageda

    19.08.2010
  • uglea mihaela

    Sos de rosii cu usturoi! Rosiile se gratineaza iar usturoiul se "bate" bine...se adauga sare si piper peste rosii si usturoi!!!

    19.08.2010
  • Cezar

    imi place foarte mult carnea de oaie, carne care obligatoriu trebuie tinuta intr-un bait timp de 24-48 h, pt fragezire, aromatizare, condimentare...pt ca, nu-i asa, carnea de miel/oaie e absolut magnifica daca e si pregatita cum se cuvine...reteta mea de bait?carnita crestata ca pt gratar, pusa intr-un vas adanc si larg...1/2 vin alb sec, 1/2 apa (cat sa acopere perfect carnea), apoi...boabe de piper, frunze de dafin, 1 ardei iute taiat marunt, 1 ardei kapia, cativa catei de usturoi, 1 rosie feliata, 1 morcov rondele, 2-3 ardeiasi peperoncini, putin oregano, busuioc si boia...acoperit cu un prosopel si pus la rece 24-24 h...dupa care..gatitul dupa preferinte si pofta buna!

    19.08.2010
  • Valuch Daniela

    Ficatul de porc sau vita, inainte de a fi pus pe gratar se lasa scufundat in lapte rece,4 ore, se apala, se pune pe gratar sa se prajeasca putin pe ambele parti si apoi se condimenteaza. Bait pentru un kg carnea de vanat, - pentru 3 l apa - sare mare 2 linguri - doua cepe taiate rondele - un morcov - cimbru uscat sau proaspat, taiat - boabe de piper negru - 5 foi de dafin - 4 catei de usturoi taiati felii Se da un clocot apoi se pune la racit. Se pune carnea in baitul rece si se lasa peste noapte. Se clateste, se proportioneza dupa preferinta, se bat bucatile cu batatorul de carne, apoi se condimenteaza si se pune pe gratar. Se face un sos de usturoi din> - 4 catei de usturoi pisati, o lingurita de vegeta,o lingurita ulei de masline, se freaca bine apoi de adauga 200 ml apa. Cu acest sos se stropesc gratarele fierbinti de carne. Gratar incins si Pofta buna.

    19.08.2010
  • Craescu Madalina

    Reteta mea preferata pentru gratar este una delicioasa si gustoasa:Sos Albeea pentru Gratar:3 catei de usturoi 200g smantana 3/4 prafuri chili o crenguta de busuioc, numai floare sfaramata 25g bere 50g coca cola. Se mixeaza super fin usturoiul, separat crenguta de busuioc se lasa la macerat impreuna cu cola si berea, peste usturoi se adauga smantana, se amesteca energic, se strecoara maceratu de busuioc, si totu se mixeaza foarte bine,si se adauga peste orice tip de carne .Pofta buna

    19.08.2010
  • constantin

    Marinadele (cunoscute si sub denumirea de baituri), sunt amestecuri de uleiuri, otet, vin rosu sau alb, bere, miere, verdeturi aromate si condimente, in care se pun bucatile de carne timp de mai multe ore, iar bucatile mari chiar mai multe zile. Marinadele au un efect de conservare, fac carnea mai frageda pentru gratar si ii dau o nota aparte de gust, in functie de ingredientele folosite.

    19.08.2010
  • Ioana Visa

    Marinada delicioasa Ingrediente: 1 lamaie 4 catei usturoi 1 varf de cutit coriandru 1 lingurita boia iute (sau chili pentru cei care prefera gustul foarte picant) 5 linguri ulei de masline extra-virgin cateva frunze de busuioc proaspat sare, piper dupa gust Se pun intr-un bol coaja de la lamaie, zeama de la lamaie, usturoiul pisat bine, coriandrul, boia iute, uleiul de masline, frunzele de busuioc , sarea si piperul. Carnea (eu prefer carne de curcan organic) se pune in sosul bine amestecat, la frigider cel putin 1 ora. Se prepara apoi pe gratar sau pe tigaie fara a mai agauga ulei in plus.

    19.08.2010
  • silviu

    Pentru aproximativ 1 kg. de carne (de preferat coaste de porc) - 3 linguri sos de soia - 3 linguri sos worchestershire - 3 linguri sirop de artar (se poate inlocui cu miere) - 100 ml whisky - 2 linguri piper boabe multicolor, maruntit in mojar Se tavaleste carnea prin sosul format, framantand putin, dupa care se presara boabele de piper. Se pune intr-o punga (sau castron acoperit cu folie) si se lasa peste noapte la frigider. Daca se doreste carnea mai picanta, se pot adauga 1-2 lingurite de sos pimento sau tabasco. Sa nu uit: n-am pus niciun gram de sare! Cand se intoarce carnea pe gratar se stropeste cu sosul ramas de la marinada.

    19.08.2010
  • tudurachi irina

    marinare pentru orice tip de carne: pui, porc, vita.SE PREPARA O PASTA DIN MARGARINA, BOIA, USTUROI, SARE,PIPER. SE TRECE CARNEA PRIN PASTA SI SE FRIGE LA GRATAR SAU LA CUPTOR IN TIGAIE.VA FI UN GRATAR RUMENIT SI AROMAT.POFTA BUNA

    19.08.2010
  • STOICA DANIELA

    usturoi pisat,mustar,ketciap,vegeta sau delikat.se amesteca,se tavalesc fripturile de cu seara prin acestea apoi se lasa la frigider pana adoua zi cand se pun pe gratar. mai am una care o folosesc doar la carnea de vita ,miel sau vitel.tot aceleasi incrediente dar adaug iaurt.

    19.08.2010
  • alex

    ceapa rondele, usturoi, piper boabe, 1-2 pahare de vin, patrunjel, 1-2 frunze de dafin. bun pt mistret sa stea o noapte.

    19.08.2010
  • Buscan Elena Adina

    Ficat de porc la gratar cu garnitura de ciuperci- tehnica unui grill reusit Aceasta reteta este simpla, aproape banala, dar... contine secretul unui grill reusit de ficat (este valabil pentru orice tip de ficat, in cazul de fata, cel de porc). Garnitura a fost un pic mai diferita, intrucat am combinat cu un drob de ciuperci si mozzarella, pentru o nota mai festiva. Mai intai spalati si scurgeti ficatul de porc. Nu crestati, nu intepati, nu sarati, nu piperati...Nu faceti nimic decat incingeti gratarul. Asezati bucatile de ficat pe gratarul incins si reduceti putin focul (spre mediu). Lasati asa ficatul cam 1-2 minute, pana cand vedeti ca marginile se albesc, apoi il intoarceti(fara sa-l intepati). Presarati piper pe partea care a fost deja pe gratar. Intoarceti iar feliile dupa 1-2 minute si condimentati iar dupa gust. Presarati si sare. Intoarceti iar feliile pana cand devin bine rumenite, dar inca mai elimina suc in timpul frigerii(in total ar trebui sa stea pe gratar cam 8 minute-pentru o coacere medie, adica inca "in sange" la mijloc). Scoateti gratarul de porc intr-un vas termorezistent cu capac si mentineti-l acoperit 5 minute inainte de servire. Aburii degajati vor "hidrata" gratarul, facandu-l sa devina extrem de gustos. Se serveste caldut, cu sosul natur ramas in vasul termorezistent si garnitura de ciuperci. Pofta buna!

    19.08.2010
  • Constantin Petruta

    Marinata pentru pastrama.Apa, sare,coriandru, maghiran, piper, foi de dafin, ceapa, morcov, ulei masline, vin rosu.Se scufunda carnea de oaie doua zile in acest amestec apoi se zvanta putin si se arunca pe gratarul incins.

    19.08.2010
  • Gurmandino

    "Glazura" cu miere si mustar pentru pui sau coaste de porc Ingrediente: 2 linguri de ulei de masline, 2 linguri de sos de soia, 1 lingura mustar frantuzesc, 1 lingura de miere si 1 lingurita pasta de tomate. Intr-un castron, puneti ingredientele de mai sus, un pic de sare si de piper, omogenizati si puneti la marinat bucatile de pui sau costele de porc.

    19.08.2010
  • Buscan Elena Adina

    Ficat de porc la gratar cu garnitura de ciuperci- tehnica unui grill reusit Aceasta reteta este simpla, aproape banala, dar... contine secretul unui grill reusit de ficat (este valabil pentru orice tip de ficat, in cazul de fata, cel de porc). Garnitura a fost un pic mai diferita, intrucat am combinat cu un drob de ciuperci si mozzarella, pentru o nota mai festiva. Mai intai spalati si scurgeti ficatul de porc. Nu crestati, nu intepati, nu sarati, nu piperati...Nu faceti nimic decat incingeti gratarul. Asezati bucatile de ficat pe gratarul incins si reduceti putin focul (spre mediu). Lasati asa ficatul cam 1-2 minute, pana cand vedeti ca marginile se albesc, apoi il intoarceti(fara sa-l intepati). Presarati piper pe partea care a fost deja pe gratar. Intoarceti iar feliile dupa 1-2 minute si condimentati iar dupa gust. Presarati si sare. Intoarceti iar feliile pana cand devin bine rumenite, dar inca mai elimina suc in timpul frigerii(in total ar trebui sa stea pe gratar cam 8 minute-pentru o coacere medie, adica inca "in sange" la mijloc). Scoateti gratarul de porc intr-un vas termorezistent cu capac si mentineti-l acoperit 5 minute inainte de servire. Aburii degajati vor "hidrata" gratarul, facandu-l sa devina extrem de gustos. Se serveste caldut, cu sosul natur ramas in vasul termorezistent si garnitura de ciuperci. Pofta buna!

    19.08.2010
  • Gurmandino

    Marinada cu arome indiene Ingrediente: 200 g de iaurt gras, 1 lingura garam masala, o jumatate de lingura de coriandru proaspat tocat, coaja de la un lime si sucul de la jumatate de lime. Amestecati foarte bine ingredientele pentru marinada si puneti pieptul de pui taiat in bucati potrivite pentru a fi ulterior infipte in frigarui.

    19.08.2010
  • Buscan Elena Adina

    Sosuri minunate pentru carne Salsa verde: pasati 1 legatura de patrunjel, 2 catei de usturoi, 3 capere, 4 buc. file de sardine, 1 lingura mustar, 2 linguri suc de la maie, 150 ml ulei de masline, sare si piper. Aioli: bateti 1 galbenus cu 3 catei de usturoi pisati, incorporati din cand in cand 150 ml ulei de masline si con dimentati cu sare, piper si suc de lamaie. Chutney de caise: indepartati samburii de la 500 g de caise, tocati-le cubulete, fierbeti-le cu 125 ml vin alb si pasati-le. Tocati 400 g ceapa. Fierbeti piureul 10 minute cu 100 g stafide,100 g zahar brun, 125 ml otet, 1 lingurita praf de curry, apoi condimentati-l.

    19.08.2010
  • Buscan Elena Adina

    Sos pentru friptura la gratar Sos brun Timpul de frigere - depinde de distanta dintre gratarul metalic si carbuni, de temperatura ambianta, precum si de vant. - Pestele, taiat felii groase de 2-3 cm, se tine pe gratar timp de 10 minute pe fiecare parte. - Scrumbiile se frig cel mai bine infipte in tepuse, intercalate cu sferturi de lamai, timp de 3-4 minute pe fiecare parte. - Daca doriti o friptura in sange, lasati-o pe gratar doar cateva minute pe fiecare parte. La o apasare usoara, carnea este moale. - Friptura este potrivita daca la apasare carnea este elastica si, prin crestare, curge putin suc limpede. - Friptura bine patrunsa este tare si acoperita de zeama. - O transa de coaste de miel poate fi fripta pe un gratar cu capac - timpul de frigere este acelasi ca pentru coacerea la cuptor. Tipul carnii si timpul pentru fiecare parte: - Aripi de pui: 10 min. - Piept de pui: 7-8 min. - Pulpe de pui: 12-15 min. - Carnati: 8-10 min. - Burgeri (chiftele): 3-6 min. Zi insorita si un gratar reusit!

    19.08.2010
  • liliana

    - 3 cotlete de porc cu os dar nu foarte grase, - o lingurita de boia, - sare, - piper, - amestec de ierburi aromate ( coriandru, rozmarin si salvie maruntita), 100 ml vin rosu demisec Se sareaza cotletul pe ambele parti si se face cu piper si se lasa asa 30 de minute la rece ,apoi se presara peste el boia si ierburi aromate si vinul si se lasa la frigider 30 de minute. Dupa 30 de minute il scoatem si intoarcem bucatile de cotlet si mai adaugam condimente. Vinul se ingroasa de la condimente si in contact cu carnea si va forma un bait mai consistent. Dupa ce a mai stat la frigider minim 30 de minute ( puteti sa il lasati si peste noapte ) se prajeste pe grill la foc mediu sa se patrunda bine carnea. Este gata atunci cand este frumos rumenit, daca vreti o culoare frumoasa nu ezitati sa mai presarati putina boia in timp ce se prajeste . Eu l-am servit cu cartofi taranesti , preparati din cartofi noi rosii taiati bucati mari si fierti in apa cu sare 8 minute si apoi facuti cu sare si boia si prajiti in ulei incins 3 minute. A fost un pranz excelent .

    19.08.2010
  • sima geanina

    Ingrediente pentru prepararea sosului pentru gratar: * 3 cani cu ceapa maruntita * Un sfert de cana de miere * 1 lingura usturoi maruntit * 2 linguri suc de lamaie * 1 cana ardei dulce, taiat marunt * 1 lingura sare * O jumatate de cana de patrunjel uscat * 1 cana de vin alb sec * O jumatate de lingurita de menta uscata * 3 linguri otet * 2 cani ketchup * O jumatate de lingura de suc de rosii (bulion) picant * Optional: daca ai in casa sos pentru friptura, achizitionat din comert, poti adauga 1-2 linguri. Cum se prepara sosul pentru gratar: * Se adauga pe rand ingredientele intr-o cratita mare. * Se pune cratita pe foc, la foc mediu, pana cand incepe sa fiarba. * Da focul mai mic si lasa-l sa fiarba doua-trei ore. Cum se serveste sosul pentru gratar: * Dupa ce ai luat sosul de pe foc si l-ai pus sa se raceasca, il poti adauga peste carnea facuta la gratar. Pofta buna!

    19.08.2010
  • ionel monica alexandra

    sos tzatziki pentru friptura la gratar -se pune carnea de porc de cu o seara inainte cu condimente(sare,piper)se pun pe gratar se frige bine,intre timp se face sosul tzatiki:se curata un castravete verde proaspat(300g),500g iaur,5-6 catei de usturoi,3-4 lingurite ulei de masline,sare ,piper,un varf de lingurita de oregano.se rade castravetele,se piseaza usturoiul se adauga uleiul de masline sarea si piperul si se pune la frigider.se pune deasupra pe friptura de porc la gratar atunci cand e calda. POFTA BUNA!

    19.08.2010
  • Trombon.ro

    Mai, nu va jucati cu focul! Voi nu stiti ca sunt interzise gratarele, pentru ingerii arsi? http://www.trombon.ro/lifestyle/tineri-arestati-sub-banuiala-ca-ar-fi-facut-gratar-in-propria-lor-curte

    19.08.2010
  • voicu laurentiu

    200-300 gr. ciuperci proaspete ( merg si cele din conserva dar nu au atata savoare); 1 liguritza unt; 1 catel usturoi; 1 ceapa verde; 2-3 liguri smantana; 1 legatura mica de patrunjel verde; 1 lingura sos soia (se poate inlocui cu 1-2 linguri ulei masline); 1/2 pahar vin alb sec (optional); sare, piper, dupa gust; . Se topeste untul intr-o tigaie, se zdrobeste usturoiul cu latul lamei unui cutit si se caleste putin pt aroma, 2. se scoate usturoiul si se pune ceapa la calit 1/2 de minut, 3. se adauga ciupercile tocate forte marunt si se lasa pana sfaraie ( sa iasa toata umezeala din ciuperci), 4. se adauga vinul si se mai lasa la foc 1-2 min, se ia tigaia de pe foc si se adauga smantana, sosul de soia si patrunjelul, amestecand continuu. 5. Se sareaza si pipereaza dupa preferintze.

    19.08.2010
  • iancu florentina

    Mie imi place sa marinez carnea de porc, astfel: ceapa taiata rondele, piper, usturoi taiat marunt, putin condiment de barbeque, oregano, foi de dafin si mult vin rosu peste carne. Se lasa vreo 4 ore, pana cand carnea de porc capata o culoare inchisa (de la vin). Poft? bun?!

    19.08.2010
  • Alexandrescu Corina

    M-am gandit la un sos de ierburi aromate pentru prepararea unui muschiulet de porc pe gratar: o lingura busuioc,o lingura oregano,o lingura patrunjel,3 catei de usturoi,sare,piper,2 linguri zeama de lamaie,ulei de masline.Se amesteca condimentele,uleiul se adauga putin cate putin,pana se obtine o pasta,la final punem zeama de lamaie.Muschiuletul taiat felii subtiri se acopera pe ambele fete cu sosul,se aseaza pe un platou,se acopera cu o folie de aluminiu si se lasa la rece cel putin 6 ore.Apoi se rumenesc pe gratarul incins feliile de muschi si se servesc cu garnitura preferata. Mai folosesc un sos care merge bine si la peste si la orice fel de carne:5-6 catei de usturoi,o lingura delikat,piper,un ardei iute rosu,o lingura zeama de lamaie,o lingura ulei de masline,suc de rosii,patrunjel si leustean. Usturoiul pisat se aseaza intr-un castron,se adauga delikatul,uleiul si se freaca pana se obtine o pasta mai goasa,apoi se adauga zeama de lamaie,piperul,ardeiul tocat marunt,verdeturile tocate si,la final sucul de rosii.Se mai poate adauga putina apa calduta daca vi se pare prea concentrat.Se serveste alaturi de friptura pe gratar(pui,porc,sau vita)sau la peste. Pofta buna!

    19.08.2010
  • mirela

    La friptura merge foarte bine, ma refer la cea de pui, un sos din rosii la gratar, usturoi, sare, ulei (masline). Se coc rosiile la gratar, se decojesc si apoi se taie marunt. Se curata usturoiul, se piseaza, apoi se adauga ulei, sare, puina apa, si se freaca. La sfarsit se adaga si rosiile.

    19.08.2010
  • B V M

    Castraveti razuiti si storsi, ardei taiat marunt, patrunjel, marar, smantana sau chefir si cam atat.

    19.08.2010
  • Marin Loredana

    Eu cel mai mult folosesc maioneza de usturoi Dau usturoiul pe razatoare ca sa fie foarte fin,pun sare si il frec cu ulei pana se inmulteste,apoi adaug samnatana si amestec bine.Are mare efect si toata lumea care la gustat il lauda

    19.08.2010
  • Agrigoroae Mihaela

    Mereu fac marinada si mi place sa l si mananc totodata. Curat pestii, tai ceapa si apoi adaug ulei si condimente. Il las la foc domol pentru a nu se desface si spre sfarsit adaug si un pic de bulion.Este foarte delicios. Cat despre fripturi fie fac sos alb fie fac un sos de usturoi. Sosul de usturoi fie il fac cu smantana si boia pentru a l colora, fie il frec cu ulei si sare. Pentru iarna mai fac un sos pentru fripturi din rosii si usturoi, pe care le conservez pe parcursul iernii.

    19.08.2010
  • Sebastian

    Cel mai bun sos pentru pui la gratar sau ficatei la gratar este urmatorul: 2 linguri cu ulei de susan 2 linguri cu apa 3 linguri cu otet balsamic 2 linguri cu sos de soia 1 lingura coriandru verde, tocat (sau boabe pisate) 1 lingura de zahar 4 catei de usturoi zdrobiti sare si piper dupa gust. Se pun cele doua linguri cu apa intr-un castron. Se adauga zaharul, usturoiul, sosul de soia, otetul balsamic, uleiul de susan, coriandrul tocat si se amesteca pana se dizolva zaharul. Se foloseste cam la toate preparatele de pui, dar in special merge cu ficateii si cu piure de cartofi.

    19.08.2010
  • Dragos

    2/3 cesti de ulei de masline o lamaie 1/4 cesti sau mai mult de frunze de oregano proaspat o lingura de piper negru proaspat pisat o lingura de sare sa'm cepem........decojeste una/doua coji de lamaie. Tocati coaja fin , ar trebui sa aveti o lingura sau asa ceva. Nu te ingrijorati in legatura cu masuratoarea exacta. Pune coaja intr-un bol impreuna cu sarea si piperul taie frunzele de oregano si pune-le in bol. Pisati bine ingredientele uscate la un loc cu o lingura de lemn, ca si cum ai folosi un mojar . in acest fel se vor elibera uleiurile esentiale in lamaie si oregano si le veti amesteca cu piperul si sarea. Taiati lamaia in doua si stoarce sucul din ambele jumatati in bol toarna uleiul de masline usor,amestecand in continuu cam asa......

    19.08.2010
  • miron nicolae

    Sosul acesta se foloseste la gratarul de peste de obicei (crap, novac, sanger si chiar pastrav). Sos din unt si lamaie: untul se inmoaie pe foc mic, apoi se trage cratita de pe foc, se adauga zeama de la o lamaie si se amesteca energic cu o lingura de lemn, pana cand se omogenizeaza bine. Se adauga mustarul, continuand operatia. Cand sosul arata ca o crema consistenta, se sareaza si se tine la cald. Se toarna peste peste.

    19.08.2010
  • Stancu Ana-Mihaela

    Eu prefer un sos facut dintr-o lingura de ulei de masline,sare,piper,sos rosii,o ceapa taiata marunt si castraveti murati.O bunatate!

    19.08.2010
  • Tepuse Octavian Ciprian

    Sosul care o sa vi-l prezint am invatat sa il fac in Italia vara trecuta: Sosul este foarte potrivit pentru gratar. Merge bine mai ales cu un peste la gratar sau cu carnea de pui la gratar. De asemenea il puteti folosi peste cartofi noi fierti.Ingredientele sosului sunt : Un ou, o lingura de mustar, 8 linguri de ulei de masline, o lingura suc de lamaie, putin patrunjel ( depinde de preferinte...eu cand fac sosul pun in jur de 5,6 fire de patrunjel), un fir ceapa verde, un castravecior murat, sare, piper, si un ingredient care mie imi place foarte mult este o lingura rasa de capere ( caperele sunt mugurii plantelor capparis spinosa o tufa care se dezvolta in general in zonele mediteranene, au un gust puternic, picant si acrisor ) Dupa parerea mea nu este in deajuns sa va spun doar ingredientele de aceea va voi spune si modul de preparare a sosului: 1. Se pune oul la fiert in apa rece si cand apa incepe sa fiarba se mai lasa cca 3-4 minute. Oul trebuie sa fie doar pe jumatate fiert, cu galbenusul inca moale. Se sparge oul racit si se scoate interiorul cu ajutorul unei lingurite. 2. Se adauga mustarul si o priza de sare peste ou si se freaca pana albusul se rupe in bucatele mici. 3. Se adauga uleiul, in fir subtire, ca si la maioneza. 4. Se adauga sucul de lamaie. 5. Se toaca marunt verdeturile, caperele si castraveciorul murat si se adauga in sos. 6. Se condimenteaza cu piper si se verifica de sare. Sosul meu se numeste Sos Gribiche si este preluat din colectia bucatarilor italieni de unde am reusit sa fur si eu meseria...Va urez pofta buna !!!

    19.08.2010
  • cristian

    O balta placut mirositoare dar si gustoasa deoarece mai rar gasesti balta cu vin alb (cam vreo juma de litru), ierburi proaspete de prin zona tocate bine(oregano, rozmarin, busuioc), 2-3 lamai stoarse (doar zeama, eventual si coaja de am nervi sa o rad), sare de mare pisata, piper de toate natiile (alb, verde, rosu, negru) pisat ... si in chestia asta rondelele de somon inoata vesele vreo 2-3 ore apoi le pescuiesc direct spre gratar, evident cu ceva staniol intre ca altfel le pierd

    19.08.2010
  • jana

    DULCEATA DE ARDEI IUTE 500gr ardei iute colorat,500gr zahar,500gr otet de vin, Se fierbe zaharul cu otetul pana se leaga,apoi se pune ardeiul taiat rondele subtiri,si se fierbe cam 30 minute pana se inmoaie ardeii Axeasta dulceata merge f bine ca garnitura la fripturi,pt sarmale,si alte mancaruri,e f buna

    19.08.2010
  • Rosulescu Eugenia

    Marinata pt pulpe de pui la gratar Sucul si coaja tocata de la 1 lamaie verde 1 Lingura de ulei de susan (sau de floarea-soarelui daca nu gasesti de susan, dar cel de susan este 'vinovat' pentru aroma exotica) 2 Linguri de sos de soia 2 Linguri de usturoi tocat marunt 1 Lingurita de ardei iute tocat (la borcan sau proaspat) 3 Linguri de patrunjel proaspat, tocat marunt 3 Linguri de unt de arahide 1/4 Lingurita de ghimbir macinat 1/4 Lingurita de boia iute Sare si mult piper negru, proaspat macinat

    19.08.2010
  • andreea griciuc

    tocmai am incercat un gratar .... cica fara fum...doar daca nu uit sa mentin apa la un nivel acceptabil..daca nu ...zici ca esti la gratar in aer liber... am incercat niste cartofi la gratar, taiati felii...si niste piept de pui taiat subtire si dat prin condimente speciale de gratar, usturoi taiat felii cu putin oregano si putin chili ... dar sigur voi incerca si cateva retete de mai sus care par apetisante

    19.08.2010
  • ramona oancea

    reteta mea preferata pentru gratar este cea cu creveti tinuti o zi la bait,este super delicioasa si foarte simpla,trebuie pentru bait ; un ardei gras taiat marunt,2-3 catei de usturoi la fel taiati marunt,ulei de masline si zeama de lamaie,sare si piper si binenteles deliciosii creveti,toate se amesteca se acopera si se lasa pana a 2 a zi la frigider in acest bait ,capata un gust senzational si pusi a 2 a zi pe gratar iti vor lasa gura apa...merita incercati...pofta buna.

    20.08.2010
  • Rusu Alexandru

    30 g piper boabe 1 ceapa 1 pahar de vin alb 100 ml smantana 4 linguri faina integrala sare si piper Mod de preparare: Boabele de piper se pun la inmuiat in vin. Faina o amestecam cu sare si piper. Intr-o tigaie se incing cateva linguri cu ulei de masline. Intr-o alta tigaie se caleste foarte putin ceapa tocata marunt si se "stinge" cu vinul cu piper. Smantana se amesteca cu putin sos fierbinte.

    20.08.2010
  • florea

    reteta grtar carne d epoc cu sos d eusturoi bgata la cuptor poi condimente d ecarne si cu cartofi copti torni sosu pe in tava si dureaza cel putyn 45 dmeinute ese un gratar d eminune pofta buna

    20.08.2010
  • Lacramioara

    Pentru piept de pui.Ung carnea cu zahar brun ,piper,usturoi,ulei de masline.O pun intr-o punga peste care torn vin alb,se lasa la frigider 4-5 ore.Apoi se pune pe gratar,e o minune.

    20.08.2010
  • POPA STOICAN FELICIA

    Pentru a obtine o carne delicioasa la gratar, as prepara urmatorul sos: - 2 cepe maruntite - 3 catei de usturoi maruntit - sucul de la o jumatate d lamaie - un ardei dulce taiat marunt - 1 lingura sare - patrunjel uscat - 1 cana de vin alb sec - menta uscata - 2 cani ketchup Aceste ingrediente se pun intr-o cratita sa fiarba la foc mic, apoi se toarna peste carnea fripta la gratar.

    21.08.2010
  • Tanase Cristina

    Am ales o reteta care poate fi folosita atat ca marinata cat si ca sos sau dressing; o reteta de inspiratie argentiniana cu ingrediente de sezon si dedicata special celor care inteleg ce inseamna bucuria PICANTULUI! Trebuie sa aveti la indemana: -o rosie bine coapta si carnoasa(nu din cele zemoase) -o jumatate de ceapa rosie mica -jumtate de ardei rosu, jumatate de ardei verde -un ardei iute rosu -1-2 catei de usturoi -suc de lamaie -o lingura de otet -5-6 linguri de ulei de masline -patrunjel verde tocat mai maricel -sare, piper (dupa gust) Ce aveti de facut? le taiati pe toate cubulete mici si agaugati ingredinetrele lichide si condimentele si apoi va lingeti degetelele.Pentru carnivori il recomand la priftura de vita iar pentru vegetarieni sau cei care postesc la legume la gratar. Sa ma chemati la masa!

    21.08.2010
  • Smarandoiu Marina

    Carnea de gratar, porc, o marinez in amestec cu iaurt si mirodenii, pentru a avea putina aciditate sau fac o marinada groasa ca o pasta - cu mustar, usturoi, suc de lamaie, sare, piper, vin, cimbru - cu care ung carnea. Mai folosesc si o marinada lichida cu suc de lamaie, vin, ulei, sare, piper, usturoi, cimbru, dafin. Marinad? pentru gr?tar care provine din buc?t?ria chinez? Ingrediente(pentru 800 g - 1 kg de carne, adic? 4 por?ii): 2-3 linguri de sos de soia, 2 linguri de vin alb, sec, 4 c??ei de usturoi, da?i prin r?z?toare, 1 linguri?? de piper alb, m?cinat (sau 1 - 1 1/2 de piper negru, m?cinat), 1-2 linguri?e de ulei de susan (op?ional), 2 linguri?e de zah?r brun (sau zah?r alb,)coaja ras? ?i sucul de la 1 l?m

    22.08.2010
  • mihaela

    Sos pentru orice fel de carne: Se face o marinata din sos de soia, vin de orez, zahar , ghimbir taiat bete subtiri, piper, seminte de anason, se marineaza carnea 10 min la rece, se taie ardeiul si varza fasii, se taie prazul rondele, se amesteca cu carnea marinata, cu putin ulei si se pun la prajit in f. putin ulei. Se prajeste pe toate partile la foc mare. Spre final se transfera pe plita incinsa, se continua putin prajirea se serveste la masa acoperit cu capac, pentru a nu se pierde aroma.

    22.08.2010
  • mihaela

    Se foloseste pentru orice fel de carne aceasta combinatie: * 1 ceap? tocat? mare * 5 1/2 sos de soia * 4 linguri zeam? de l?m

    22.08.2010
  • mihaela

    Gustos pentru orice fel de carne * 1 ceap? tocat? mare * 5 1/2 sos de soia * 4 linguri zeam? de l?m

    22.08.2010
  • mihaela

    un sos nemaipomenit pt orice fel de carne...foarte gustos * 120 ml bourbon * 120 ml ketchup * 2 linguri ulei de m?sline extravirgin * 2 linguri sos de soia * 1 lingur? de o?et din vin alb * 2 linguri?e de usturoi tocat * 1/2 linguri?? Tabasco * 1/2 linguri?? piper negru proasp?t m?cinat

    22.08.2010
  • mihaela

    Un sos gustos si sanatos pentru carnuri: * 120 ml suc de portocale * 120 ml limonad? proasp?t? * 1 ceap? tocat? * 4 linguri ulei de m?sline * 2 linguri de usturoi tocat * 2 linguri de oregano uscat * 2 linguri zeam? de limet?

    22.08.2010
  • alex

    Un sos rapid si gustos pt carnuri pe gratar: 1 pahar de vin rosu 1 cana de sos dulce de ardei 1/4 cana ulei 1 capatana usturoi 1/4 cana sos soia sos chilli iute dupa gust

    22.08.2010
  • alex

    Vita la gratar cu marinata Ingrediente * 750 g carne de vita * 3 cepe rosii de apa * 4 linguri otet de vin rosu * 2 linguri de ulei de masline cu rozmarin * 2 crengute de rozmarin * rosii cherry calite pentru servit * ardei iuti caliti pentru servit * sare si piper Mod de preparare Pune carnea intr-un castron suficient de adanc, presara ceapa tocata, sare, piper proaspat macinat si toarna otetul si uleiul. Amesteca bine cu mana, apoi lasa sa se marineze in frigider cel putin o ora, ideal este insa sa ramana peste noapte. Incalzeste bine cuptorul. Pune carnea intr-o tava si lasa-o la prajit pana ce se rumeneste pe o parte, apoi intoarce pe cealalta parte. In tava poti pune si cateva cepe da rosii de apa si rosii cherry pe langa carne. Cand totul este bine rumenit scoate carnea din cuptor si aseaza-o pe un tocator de lemn timp de 5 minute si acopera-o cu folie. Serveste carnea taiata felii subtiri cu cateva cepe si rosii cherry pe care le-ai copt in cuptor langa carne. Sfat: Carnea de vita o poti servi si intr-o lipie, cu frunze de salata verde, avocado si smantana

    22.08.2010
  • alex

    Cea mai buna marinata mancat de mine - pt carnuri la gratar * 250 ml bere brun? * 2 linguri ulei de susan * 1 lingur? de usturoi tocat * 1 linguri?? de oregano uscat * 1 linguri?? de sare grunjoas? * 1/ linguri?? piper proasp?t m?cinat * 1 v

    22.08.2010
  • Marginean Alina

    Reteta de bait favorita a familiei este salpetru sare apa piper enibahar se taie carnea in bucati sau se poate lasa si bucata mare si se lasa in acest amestec 24 de ore apoi se scoate si se prajeste ,se poate afuma sau se fierbe inainte ...iese delicioasa ...e reteta familiei de cateva generatii si niciodata nu da gres...va recomand tuturor sa o incercati...

    22.08.2010
  • Marginean Alina

    Am si o reteta de sos extraordinar care merge de minune la fripturi , e reteta proprie si este foarte gustoasa 2 cepe albe 200 ml bulion o lingurita busuioc sare si piper putin ulei o lingura faina alba se taie ceapa marunt si se caleste bine in ulei,apoi se adauga bulionul si condimentele iar la urma putina faina alba sa fie sosul mai gros...pofta buna

    22.08.2010
  • Ady

    Ingrediente: -600 g Carne de pui (piept/aripi/pulpe) -1 lingura sos chilli -1 un varf de lingurita de piper/boia -5 catei de usturoi -cateva rondele de ceapa -1 lamaie -1 cana vin rosu -1 morcov -1 mar Se prepara astfel: Se cresteaza carnea si se pun cateii de usturoi in crestaturi (4-5 ajung si micute cat 2 catei de usturoi),se taie jumatate de morcov in rondele si se pun rondelele in crestaturi ,se pun condimentele(piper sau boia la alegere),se taie ceapa rondele si se pune pe carne si pe langa(pe gratar)si merele taiate tot rondele mici puse ca si ceapa.Se stropeste cu vin rosu,se taie morcovul feliute si se pune pe gratar. Se serveste cald,cu sos chilli si cu morcovul si legumele/fructele de langa carne(se poate orna cu ele). Sper sa va placa! apropo,am 13 ani:D Pofta buna!

    22.08.2010
  • Tegla Bogdan

    Se taie ceapa cubulete mici se prazeste in putin ulei dupa aceia in uleiul de la ceapa praziti carnaciori,apoi dupa ce sunt praziti scoatetii pe o farfurie apoi lasati uleiul in cratita si puneti 2\3 linguri bulion se amesteca cu ceapa prazita si dupa aceia punenti unpic de piper negru, sare dupa gust, boia ,delicat putin si se amesteca tot continutul si puneti 3 cani de apa peste si apoi puneti carnaciori si lasati sa fiarba pana are o culoare mai rosu spre negru.Pofta buna

    22.08.2010
  • Tegla Bogdan

    400-500g carne de porc 300g ciuperci proaspete O ceapa mare 4-5 catei de usturoi 4-5linguri bulion Olingura mustar 100ml vin 100ml supa sare,vegeta,boia dulce. Carnea de porc, taiata in bucati mai mici, o rumenim usor in 2-3 linguri cu ulei. O scoatem si o lasam deoparte. In aceeasi tigaie punem ceapa si usturoiul tocate marunt, ciupercile taiate feliute si le lasam 2-3 minute, cat sa se inmoaie putin. Punem inapoi bucatile de carne, turnam vinul si supa, saram ,piperam, punem capacul si lasam la foc mic 10-`5 minute Amestecam mustarul cu bulionul, boiaua dulce,vegeta,si le turnam in tigaie. Mai lasam 5-6 minute si oprim focul. Presaram patrunjel si cimbru verde. Pofta Buna

    22.08.2010
  • Tegla Bogdan

    5-6 feli de carne de porc, 1 pahar smantana,100gr de cascaval razuit, 4 linguride mustar,4 catei de usturoi,condimente pentru carne de porc. Feliile de carne taiate nu foarte subtiri se condimenteaza, se dau prin faina si se pun la prajit in ulei. Cand s-au prajit se aseaza intr-un vas termorezistent. Usturoiul taiat marunt se pune la calit in 5 linguri de ulei si apoi se adauga peste carne cu tot cu ulei. Se adauga 150ml apa, iar pentru fiecare bucata de carne se adauga o lingura de mustar, care se intinde pe carne. Smantana se amesteca cu delikat si se pune peste carne, apoi se adauga cascavalul. Vasul se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptor pentru 15 min, apoi se descopera si se mai lasa la cuptor pana se rumeneste deasupara Sper sa va placa POFTA BUNA

    22.08.2010
  • Tegla Bogdan

    O lingura de faina,2 linguri unt,1-2 supa de carne,1 galbenus de ou O lingura de faina se rumeneste usor cu o cantitate egala de unt, se subtiaza cu supa de carne strecurata, in care a fiert iepure de casa , gaina, carne de berbec sau de vitel si se fierbe la foc slab timp de 5-10 minute. Dupa aceea, sosul se ia de pe foc se adauga un galbenus de ou batut intr-un pahar cu putin sos, se sareaza dupa gust se adauga o bucatica de unt si se amesteca. Se serveste la diferite feluri de carne fiarta

    23.08.2010
  • Tegla Bogdan

    1 kg carne de pasare 250 g smantana 3-4 catei de usturoi piper,sare, delikat patrunjel verde 1 ceasca supa ulei Carnea de pasare se fierbe in apa cu sare, apoi se rumeneste cateva minute in 2-3 linguri ulei Carnea de pasare se fierbe in apa cu sare, apoi se rumeneste cateva minute in 2-3 linguri ulei. Smantana se amesteca cu usturoiul pisat, patrunjel verde tocat marunt, sare, delikat, o ceasca de supa, apoi se toarna peste carne. Se amesteca bine si se mai lasa 10-15 minute la foc mic

    23.08.2010
  • Mure?an Laura

    Bun? ziua, aceast re?eta am vazut-o la un show de mincare la tv. cum mie imi place otetul balsamic am zis ca trebuie s-o incerc. Asta s-a intimplat acum un an si de atunci am facit-o de nenumarate ori. Bucatarul care a prezentat reteta era Giada De Laurentiis (de la Everyday Italian) 1 pui de aprox. 2 kg (eu folosesc si numai pulpe ori piept de pui) de data asta am avut 4 bucati de piept 1/4 cup (approx. 60 ml) otet balsamic 1/2 cup(120 ml) supa de pui 2 linguri mustar Dijon 2 cateii de usturoi pisati 2 linguri suc de lamiie 2 linguri ulei(eu nu am mai pus ulei) sare, piper,se amesteca toate si se toarna peste pui .Se coace la cuptor la 400 F(200 C) aproximativ o ora.Dupa vreo 30 min l-am scos si l-am uns cu marinada .Am mincat cu garnitura de cartofi la cuptor si ciuperci sotate. O zi bun? ?i poft? bun?.

    24.08.2010
  • Clain Alexandru

    Friptura de vita marinata la gratar Ingredientele necesare: 500 grame carne de vita 3 nuci, 5-6 alune de padure 3 catei de usturoi o ceapa mai mica ardei iute verde 2 linguri ulei de masline o lingura de miere o lingurita zeama lamaie 100 ml vin rosu sare, piper busuioc, nucsoara patrunjel verde Mod de preparare: In primul rand, am macinat bine nucile si alunele de padure, si le-am pus intr-un castron. Peste ele am adaugat usturoiul pisat si uleiul, frecand bine pentru a impregna uleiul cu aromele. Am adaugat ceapa tocata marunt, mierea, un pic de ardei iute tocat marunt (daca va plac gusturile picante puteti adauga mai mult), sarea si piperul. Am pus deasemenea busuioc si nucsoara pentru a obtine un gust aromat. Am adaugat si patrunjelul tocat, dupa care am amestecat bine. Peste toate acestea am turnat o lingurita de zeama de lamaie si paharul cu vin rosu. Carnea am taiat-o in patru bucati, pe care le-am pus intr-un vas. Peste ele am turnat amestecul obtinut, dupa care am acoperit cu folie alimentara. Am lasat carnea la marinat in frigider timp de 4 ore. Dupa ce timpul s-a scurs am scos carnea pe o farfurie ca sa se scurga zeama, dupa care am pus-o la fript pe gratarul pentru aragaz. Carnea se tine pe gratar timp de 40-45 de minute pentru a se patrunde bine. Dupa ce au trecut 20 de minute am intors bucatile de carne pe cealalta parte pentru a se face uniform si am folosit marinata ramasa pentru a unge bucatile de pe gratar si a le improspata.

    25.08.2010
  • STEFAN NADIA IRINA

    CRAP CU SOS MARINAT INGREDIENTE:un crap mijlociu,sare,1 kg rosii,1 ceasca ulei,piper boabe,3 linguri faina,1 lingura otet,1 lamaie,1 foaie de dafin,1 morcov.Se curata pestele,se spala si se taie in felii groase.Se sareaza si se lasa sa stea asa 30 minute,dupa care se prajeste in ulei incins.Se scoate cand carnea pestelui nu mai este moale,se scoate pe o farfurie si se lasa pana se pregateste sosul.In uleiul ramas se adauga 1 lingura faina,se lasa pe foc mic,amestecand mereu ca faina sa nu se arda.Se stinge cu sucul obtinut de la 1 kg de rosii trecut prin masina de tocat,putin sarat si indulcit .Se fierbe 15 minute,se adauga otetul,sarea necesara si cateva boabe de piper,dupa care se fierbe sosul descoperit pana devine de consistenta unei smantani.In sos se fierbe si un morcov taiat rondele, cu care se va garnisi pestele.Cand sosul e gata se strecoara si se toarna peste peste.Se serveste cald cu felii de lamaie si morcov de jur imprejur.

    25.08.2010
  • Aneta Frunza

    Vreau sa prezint un sos ce merge perfect linga un steak de vita: SOS DE VIN Ingrediente: -8oo ml apa -300 ml vin rosu -40 gr concentrat de vita -2 cepe rosii -2 foi de dafin -20 gr piper boabe -75 gr faina alba -25 gr unt Mod de pregatire: Se pune apa la fiert impreuna cu concentratul de vita .Separat intr-o craticeoara punem untul,ceapa rosie,piperul boabe si foile de dafin,lasam sa se caleasca 2 minute ,apoi daugam vinul si lasam sa fiarba pina scade la jumatate,cind a scazut il strecuram in cratita cu apa si concentrat de vita,care intretimp fierbe.Itr-un castronel desfacem faina cu putina apa si o adaugam si pe aceasta in cratita cu apa si vin ,mestecind continu sa nu se faca cocoloase.Mai lasam 1 minut sa fiarba si il strecuram in alt vas. Un alt sos ce merge foarte bine la carnea de pui este ; SOS TERIYAKI Ingrediente; -5 linguri de sos teriyaki din comert -1 lingura de zahar -1 lingura de usturoi pisat -1 lingura de ghimbir ras -2 lingurite de piper macinat Mod de preparare: Se amesteca toate condimentele enuntate,pieptul de pui pregatit , se trece prin acest amestec si se pune pe gratar.Cind este gata de servire ,dupa ce l-am pus pe farfurie,mai punem deasupra o lingura ,doua din acest sos.Delicios!

    26.08.2010
  • craciunescu Mihaela

    Curata de coaja 1 capatana de usturoi de marime potrivita; presara 1 lingurita de sare grunjoasa iar apoi zdrobeste si freaca intr-un mojar, pentru a obtine o pasta. Adauga o jumatate pahar cu sifon sau apa minerala si zeama de la 1 lamaie. Amesteca mujdeiul astfel preparat cu 400 ml. smantana grasa si adauga 2 castraveciori murati, tocati marunt... eu nu i-am mai pus, fiindca imi place mujdeiul simplu...

    26.08.2010
  • craciunescu Mihaela

    Sos pentru gratar iute sanatos - 2 ardei iuti - 50 g. verdeata - coaja rasa si sucul de la o lamaie - 2 lingurite mustar - 2 catei usturoi - 50 ml. ulei masline - 50 ml. supa de legume, sare

    26.08.2010
  • craciunescu Mihaela

    Sos din ingrediente sanatoase si foarte gustos - 600 g. rosii - 1 ceapa - 2 linguri ulei - 1 catel de usturoi - 1/2 legatura coriandru (optional) - sare, piper Se decojesc rosiile, se scot semintele, se taie cuburi... eu nici macar cuburi nu le-am taiat ci le-am varat pe toate in blender, cu tot cu coaja si seminte si vad ca tare bun a iesit :) Ceapa se toaca si se caleste, usturoiul se piseaza. Se adauga rosiile si se fierb 15 minute. Se spala coriandrul si se toaca. Se condimenteaza sosul si se adauga verdeata... as fi pus niste frunze de patrunjel, dar erau cam uscate ...

    26.08.2010
  • Iuliana

    Marinata pentru piept de pui Pentru marinata aveti nevoie d: - sucul de la o lamaie; - sucul de la o portocala; - 3 graunte de usturoi, zdrobite; - 1 lingurita de mustar cu boabe; - 1 lingura cu sos de soia; - 1 lingura coriandru verde, tocat; - 1 lingurita fulgi de ardei iute; - 1 punga de plastic (pentru marinat) Pregatire : Stoarceti lamaia si portocala. Zdrobiti usturoiul si tocati coriandrul. Pregatiti-va sosul de soia, fulgii de ardei, mustarul si aveti toate ingredientele gata pentru preparare. Intr-un castron turnati sucul de lamaie, sucul de portocale, sosul de soia, fulgii de ardei, mustarul, usturoiul zdrobit, coriandrul tocat si amestecati pentru a incorpora toate ingredientele. Marinata este gata. Puneti pieptul de pui in punga si turnati deasupra marinata. Inchideti punga la gura si scoateti cat mai bine aerul, dupa care legati punga si introduceti-o la frigider, unde lasati-o minim 4 ore (preferabil este sa faceti marinata seara si gratarul sa-l faceti a doua zi). Preparare gratar: Dupa ce a trecut timpul de marinare, scoateti puiul din punga si asezati-l pe gratarul incins.

    26.08.2010
  • STAN V.

    Coaste la gr?tar in saramura de citrice, picanta Ingrediente : Coaste de purcel 2 randuri de coaste, impanate cu carne 2 1 / 2 cesti de saramur? din citrice, picanta ulei pentru gr?tar 1 ceasca picant sirop de bourbon Saramur? din citrice ,picanta: 1 1 / 4 cana de suc de portocale proasp?t stoarse (aproximativ 3 portocale) 1 / 2 cana de suc de l?m

    28.08.2010
  • Yonela

    Sos pentru rulouri de vita la gratar: Sfecla oparita se decojeste (cu manusi). Se curata ciupercile, se taie ardeii sub forma de liniute. Sfecla se taie rondele. Daca folositi sfecla taiata felii de la borcan, scurgeti-le de zeama. Se adauga piper peste ciuperci si se pune pe gratar . Puneti si ardeii si sfecla si lasati sa se coaca. DRESSING-UL PENTRU SALATA: Se piseaza usturoiul, se storc 2 lamai peste usturoi. Se amesteca cu telul si se adauga treptat ulei de masline si piper. Peste sos se pun ciupercile si ardeii copti. Se decojeste ardeiul iute si se toaca, dupa care se presara peste salata (optional). Se taie bucatele de rosii (cherry daca se poate), se adauga busuioc si spanac/salata verde. Se amesteca tot si se pune la frigider.

    29.08.2010
  • Ciobanu Silviu

    Un sos pentru oricefel de carne facuta la gratar: smantana sau iaurt, usturoi pisat ( putin, doar pentru aroma ) o legatura de marar, sare si puti piper, Sosul perfect pentru peste, porc sau vita.

    29.08.2010
  • Csoka Elisabeta

    Sos ardelenesc pentru muschi de vita la gratar 200gr branza de oaie o legatura de marar 100 ml de smantana 600 gr de muschi de vita se feliaza,se condimenteaza cu amestec de sare si piper,se unge cu putin ulei si se frige la gratar dupa preferinta. Se amesteca branza de oaje cu smantana,se omogenizeaza,si se adauga mararul maruntit.La servire sosul se pune peste carnea preparata.

    30.08.2010
  • Panfiloiu Claudiu

    Pentru carnea de pui folosesc o marinata simpla, cu ingrediente la indemana: sare, piper verde (foarte aromat), oregano uscat, patrunjel verde, cimbru verde, busuioc, zeama de lamaie sau portocala, 1-2 linguri sos de soia, si eventual niste vin. Carnea trebuie sa stea macar 2-3 ore la frigider la marinat.

    01.09.2010
  • mihaela

    Ingrediente: 4 kg. rosii carnoase (prunisoare), 1/4 kg. usturoi, 1/4 ardei iuti, 1 pumn mare de sare Mod de preparare: Rosiile se fac suc de rosii. Usturoiul curatat si ardeii iuti se dau, cu simburi, prin masina de tocat. Se amesteca totul cu sare. Se poate si conserva. Se pune in borcane, in care se adauga 1 aspirina/borcan. Se pune la rece. Se consuma dupa 3 saptamini. Se foloseste la fripturi, peste, ciorbe etc. Pentru diluare, se amesteca cu bulion sau suc de rosii. Amestecat cu maioneza, se obtine un sos fin.

    01.09.2010
  • oany

    Carne la gratar cu cartofi copti in sos picant Ingrediente: Pt. 2 persoane Sos- 150g smantana 1 lingura de maioneza 1 lingurita sau mai mult(dupa preferinte) de boia un sfert de lamaie 500g piept de pui 500g cartofi Preparare: Se pune pe foc o oala in care se adauga toate ingredientele pt sos si se amesteca regulat timp de 5 minute. Intre timp se pune pieptul de pui pe gratarul incins si se scoate de pe gratar imediat dupa ce sa rumenit bine. In cuptor se pun cartofi taiati cubulete si se tin acolo aprox. 30 de minute . Dupa ce s-a facut pieptul de pui se taie cubulete si se pune in sosul cald alaturi de cartofi copti.

    01.09.2010
  • oany

    Friptura de pui cu sos de rosii Iti trebuie:

    01.09.2010
  • stan nicoleta

    O reteta ieftina si fara efort la pregatire! N-are cum sa nu-ti iasa pentru ca e simpla si... hmmm... delicioasa. Ingrediente: 8 cartofi, verdeata, unt, smantana, branza Almette. Mod de preparare: Se spala foarte bine cartofii, se invelesc in staniol si se asaza pe gratar pentru aproximativ 50 de minute. Cand sunt gata, se scot din invelisul de staniol, se taie cartofii la un capat scobindu-se putin din miez cat sa se puna cate o lingurita de branza Almette. Deasupra se pune o lingura de smantana lasand sa se prelinga surplusul de-a lungul cartofului. Se condimenteaza si se decoreaza cu verdeata si o bucatita de unt. Bineinteles, langa cartofi se poate pune pe gratar ceafa de porc tinuta doua trei ore inainte la macerat in vin rosu cu condiment... Pofta buna!

    01.09.2010
  • stan nicoleta

    Specialitate perfecta pentru un gratar cu prietenii, dovleceii grill se pot consuma alaturi de un gratar de carne sau ca atare, simpli, fiind la fel de gustosi. Ingrediente 4 dovlecei medii 4 linguri sos remoulad slab 4 linguri ulei de masline 4 catei de usturoi sare, piper verde Mod de preparare Se taie dovleceii la extremitati si apoi in feliute groase, pe lungime care se sareaza bine.. Se amesteca bine intr-un castron sosul remoulad cu usturoiul zdrobit si piper verde. Se ung feliile de dovlecel cu ulei de masline si putin sos si se pun la copt, pe grill, pana se rumenesc bine. Se scot dovleceii apoi pe un platou si se ung din nou cu sosul remoulad cu usturoi.

    01.09.2010
  • stan nicoleta

    Pofta de frigarui te duce cu gandul la vacanta si pentru ca e vorba de o reteta de frigarui tailandeze, de ce nu o vacanta tailandeza? Se spune ca in aceasta tara exista foarte multe lucruri bune, despre restul nu stiu, dar citind reteta de frigarui tailandeze iti lasa gura apa. Frigarui tailandeze se pot prepara dupa aceasta reteta savuroasa, dar restul decorului ramane la latitudinea fiecaruia. Ingrediente 2 buc snitel de porc 1/4 lingurita mix de condimente pentru friptura 1/4 lingurita praf de curry 1 lingurita ulei de arahide 1 lingurita arahide sarate 1 lingurita unt de arahide 1 lingurita zahar 1 doza suc de lamaie sare dupa gust Se spala carnea, se usuca intr-un servetel si se taie pe lung in felii subtiri; Se infig apoi bucatile stranse una intr-alta in frigaruiule de lemn; Pentru a prepara marinata, amestecati 1 varf de cutit mix de condimente cu praful de curry si frecati totul cu ulei de arahide; Se ung frigaruile cu aceasta pasta, se acopera si se lasa in frigider cam 15 minute; Arahidele se vor praji in tigaie de teflon, insa fara a adauga nici un fel de grasime (ulei sau untura); Se adauga untul de arahide si 4 linguri de apa si se amesteca; Se fierbe si se potriveste dupa gust pasta rezultata cu restul de praf curry, mixul de condimente, zaharul, sucul de lamaie si sarea; Se prajesc frigaruile intr-o tigaie cam 2-3 minutele pe fiecare parte, se garniseste cu sosul de arahide si verdeata proaspata; Se pot servi si cu ardei sau alte legume la gratar.

    01.09.2010
  • stan nicoleta

    Peste in crusta crocanta, cu mamaliga la gratar ingrediente 2 fileuri de peste(am folosit cod) 1 ou mare sau 2 mici o ceasca fulgi de porumb 200 g faina de porumb 3 catei de usturoi 2-3 rosii sau rosii bucatele din conserva sare,piper,busuioc ulei 50 g cascaval Se pune apa cu un praf de sare la fiert,si se prepara o mamaliga foarte tare. O luam de pe foc si o amestecam cu cascavalul ras,apoi o intindem intr-un strat de1,5 cm pe o tava unsa cu putin ulei. O lasam la racit. Cand s-a racit bine,o taiem in cuburi potrivite si le punem la prajit in tigaia gratar,neunsa cu grasime Fulgii de porumb se dau prin robotul de bucatarie,sau se piseaza cu un sucitor bine, pana au consistenta pesmetului, iar ouale se bat bine cu un praf de sare. Usturoiul se curata si se piseaza bine cu un praf de sare,apoi se amesteca cu rosiile taiate cubulete(in cazul meu,de la borcan)si cu piper si busuioc si putin ulei. Rezulta un sos tare bun. Pestele se verifica sa nu mai aiba oase, chiar daca e file se poate intampla, apoi se trece prin ou, prin pesmet si iar prin ou si pesmet. Se prajeste pestele in ulei si se serveste cu multa pofta, alaturi de mamaliga la gratar, sosul si o salata plina de vitamine! Pofta buna!

    01.09.2010
  • TONY

    Interesant...parca am fi pe forumul lui Ferran Adria ...adevarati chefi...un gratar fara usturoi e zero total...cea mai simpla si la indemana..VIN ALB,USTUROI foarte fin taiat.. SI PIPER BOABE ..o noapte la macerat...cui ii place..poate adauga si rozmarin..da o aroma incredibila oricarui tip de carne la gratar...dc vreti o putem da in niste salse...de ajungem toti la...EL BULLI!!!!

    02.09.2010
  • Brindu

    Eu consider ca un gratar trebuie sa fie, mai ales cand e caldura mare (deja mie dor de vara :) ) usor si la gust si la digerat. O asemenea reteta ar fi piept de pui dezosat (1-2 bucati), taiat subtire, batut putin si asezonat cu sare de mare si piper proaspat macinat. Se lasa bucatile sa se patrunda asezate una peste alta. Intre timp se face o marinata din 3-4 catei de usturoi curatat pisat (daca e verde neaparat se adauga si cozile taiate marunt), frunzulite proaspete de cimbru pisate, se adauga o lamaie stoarsa. Se pun bucatile de piept in marinata, se adauga ulei de masline cat sa cuprinda tot pieptul. Se lasa cateva ore sa se patrunda. Iese un gratar rapid, delicios si usor. Sa va fie de bine!

    02.09.2010
  • Alina

    Eu prefer sosurile simple si usoare la carne. Avem nevoie de: ulei de masline- o ceasca 1 lamaie un iaurt mare usturoi un pic de mustar, sare, piper, apa plata o legatura de verdeata: marar, patrunjel si altele , dupa preferinte si in functie de carnea pusa pe gratar Zdobim usturoiul, amestecam cu o jumatate lingurita de sare si adugam mustarul, lamaia si piperul dupa care cate putin ulei. Va rezulta un sos mai consistent in care adaugam cate putin o ceasca de apa iar apoi iaurtul tot cate putin. La final punem verdeturile tocate marunt dupa gust si condimentam tot dupa gust cu piper si ce ne mai place! e usor de facut, ajuta foarte mult digestia si mentinerea siluetei si este DELICIOSSSSSSSSSSSS!!!!!!!!!!!

    02.09.2010
  • Claudia Lungu

    o reteta la gratar este usor de realizat si oricand binevenita.reteta mea nu este complicata:carne de porc.vinete,ceapa,dovlecei,rosii.Carnea de porc o taiem felii,o batem usor si o lasam la marinat cateva ore intr-un amestec de vin rosu cu sare,piper,cimbru,boia,putin ulei,rondele de ceapa si de ardei iute. Incingem bine gratarul si frigem carnea si legumele curatate de coaja si taiate in felii.Rosiile le frigem intregi.Vinetele,dovleceii si ceapa vor avea un gust si mai bun daca le trecem inainte de a le frige, prin marinata in care a stat carnea .

    02.09.2010
Autor: ebucataria.ro