Pizza de casă

20.04.2018 13 comentarii

Secretul unei pizza reușite este aluatul. Ceea ce am gătit eu nu e aluatul clasic de pizza (pentru diferență, o să-l fac și pe acela într-o zi) ci un aluat clasic, pe care l-am învățat de la mama, care se poate folosi la mai multe preparate. Ingrediente pentru aluat:

  1.  

    • un pachet de margarină moale
    • 2 ouă
    • 8 linguri de apă
    • o lingură de oțet
    • sare (un vârf mic de linguriță)
    • făină

    Puteți folosi orice topping vreți. Dar pentru ce am pregătit eu, e nevoie de:

    • 400 gr. bacon de bună calitate, fără zgârciuri/oase
    • 150 gr. brânză de oaie
    • 150 gr. mozzarella
    • ciuperci (opțional)
    • sos de roșii
    • 1 ou
    • oregano din belșug

    Aluatul Într-o oală sau un castron mai mare, punem toate ingredientele. Pentru început, punem 2 pumni generoși de făină. Se amestecă cu mâna, se frământă și pe parcurs se adaugă făină până când aluatul nu se mai lipește de mână și de oală/castron. Apoi, masa (sau orice suprafață de gătit folosiți) se presară cu făină, pentru a întinde aluatul.

    Se întinde cu sucitorul (sau dacă vă place mai mult cum sună, cu făcălețul) până se subțiază, apoi se unge cu un strat subțire de ulei (în poză e așa mare pentru că eu făcut o cantitate dublă)

    După care se rulează ca un sul, care apoi se îndoaie ca un melc. Se învelește în folie de plastic și se lasă la frigider minim 24 de ore. Aluatul ăsta poate fi ținut și o săptămână în frigider. Pentru o tavă de pizza, vă trebuie cam 1/3 din el.

    Toppingul Repet, se poate folosi orice topping vă place, nelimitate sunt posibilitățile. Pentru toppingul pe care l-am folosit eu, se taie baconul în bucățele foarte subțiri, se amestecă cu brânza și mozzarela rase, cu un ou (pentru a se lega) și cu mult oregano (după gustul fiecăruia, se pot pun orice alte mirodenii).

    Pentru pizza, se taie o bucată din aluatul pus cu minim o zi înainte la frigider, se întinde bine, apoi se pune într-o tavă obișnuită de cuptor. Apropo, că uitam - cuptorul trebuie să fie foarte bine încins înainte să băgați pizza în el. Dar să revenim la preparare: punem foaia în tavă, tăiem marginile cu un cuțit (nu le aruncăm, le folosim la ornare) și apoi ungem aluatul cu un strat foarte subțire de sos de roșii, peste care punem toppingul, întins uniform pe tot aluatul. Marginile tăiate le folosim (opțional) în felul următor: le amestecăm bine în mână, le intindem cu sucitorul și le tăiem fâșii subțiri, pe care le punem, răsucite sau nu, peste topping. Eu le-am pus în formă de grilaj, dar fiecare le poate aranja în limitele imaginației.

    Apoi se bagă la cuptor, până se încheagă toppingul si se coace aluatul (durează, să zicem, maxim 20 de minute). Atenție însă și la aluatul cu care ați ornamentat: să nu se ardă pizza până se coc și ornamentele. Știu eu pe cineva care a pățit-o prima oară :) La final, arată așa:

    Poftă bună!

     

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • Nevasta

    In sfarsit! Cat de delicios! Ce arta! Ce arta! :D

    07.10.2008
  • Din fuga turcului

    [...] Am aflat care e secretul blatului de pizza. .mainDivB { font: normal 13px/normal "verdana", "lucida sans", "lucida grande", sans-serif; color:#3A4754; } Fa-ti upgrade la bile la numai 30 de lei! Sute de cadouri pentru barbatii cu bile de otel Desfacator * Goarna pentru suporteri * Money clip * Shaker * Zaruri Tags: culinare, gadgets, internet, sfaturi, Stiri [...]

    11.10.2008
  • A. H.

    MI-E FOAME!!!

    11.10.2008
  • Minime

    nu stiu ce sa zic de "ornamentele" alea...

    11.10.2008
  • Damian Ioan

    imi pare rau dar nu cred ca tia iesit si iti spun si de ce, pe margine se vede ca este uscat si tare aluatul. am incercat si eu de nenumarate ori sa-mi iasa pizza ca la pizzerie si nu mia iesit, chiar daca am facut-o ba in cuptor electric, sau pe gaz. numai pe lemne nam incercat...dar chiar si asa veci nu-mi va iesi, asa ca m-am resemnat si o cumpar de la pizzerie. chius

    11.10.2008
  • ebucataria.ro

    @Damian: repet raspunsul pe care ti l-am lasat si la Arhi: te lasi pacalit de poza. Aluatul iese extrem de fraged, motiv pentru care se si numeste chiar asa: aluat fraged. Nu e deloc uscat, e doar rumenit. Incearca intr-o zi. Si cand incerci, tine cont ca aluatul ala nu e unul clasic de pizza, ci un aluat pe care eu am incercat sa fac pizza; si a iesit foarte buna. Eu indraznesc sa spun ca mai buna decat la multe pizzerii, dar asta depinde si de gusturi. @Minime: ornamentele sunt optionale, eu le-am pus pentru ca intr-un fel imi amintesc de copilarie - mama, cand facea, asa facea. @A.H. Ce sa zic... mie mi-e aproape tot timpul foame :)) @Nevasta: s-o incerci neaparat, sunt sigur ca o sa va placa.

    11.10.2008
  • Damian Ioan

    ms, am sa mai fac o ultima incercare, si am sa revin cu o parere finala ;)

    11.10.2008
  • ebucataria.ro

    sa incerci. dar sa retii - NU e aluat de pizza clasic. are alt gust, alta textura, e altceva. insa per total, iese foarte bun.

    11.10.2008
  • Pateuri cu br

    [...] Acum ceva vreme v? povesteam despre aluatul de pizza care nu e chiar de pizza, dar e foarte bun. Eu fac frecvent, ?i mai mereu am

    13.10.2008
  • copolovici

    Un mic am?nunt: f?c?le?ul nu-i tot una cu sucitorul ?i viceversa. Dac? sucitorul este cel folosit la

    24.12.2008
  • andrei crivat

    @copolovici: DEX nu e de-acord cu tine, uita-te la sinonimele cuvantului sucitor

    24.12.2008
  • ebucataria.ro

    @copolovici si andrei crivat: depinde de zona. In anumite zone, la sucitor se spune si facalet si invers.

    24.12.2008
  • Capitanu\'

    Trebuie sa incerc si eu neaparat...

    20.12.2010
Autor: Andrei Crivăț