Baclava

De ce să optezi pentru varianta din comerţ, când poţi prepara chiar tu o baclava delicioasă? Nu crezi? Vezi reţeta de mai jos şi cu siguranţă te vei convinge!
-
Ingrediente
Pentru sirop:
300 g zahăr tos
300 ml apă
50 ml apă de flori de portocal sau apă de trandafiri
Pentru umplutură:
500 g fistic prăjit şi măcinat
50-100 g nuci prăjite şi măcinate (opţional)
300 g unt topit
½ linguriţă scorţişoară
3 linguri zahăr pudră vanilat
1 pachet foi de plăcintă
Mod de preparare
Amestecă fisticul măcinat cu nuca, scorţişoara şi zahărul vanilat.
Desfă pachetul de foi.
Se unge o tavă din ceramică, dreptunghiulară cu unt.
Se ia câte o foaie şi se aşază în tavă. De fiecare dată se unge cu unt, se aşază a doua foaie, iar se unge cu unt până epuizăm jumătate din foile de plăcintă.
Repartizează uniform umplutura cu fistic şi nucă, după care începe să pui din nou restul de foi.
La fel, se unge cu unt fiecare foaie.
La final, se unge totul iar cu unt şi se taie în câte bucăţi doreşti, în formă dorită: dreptunghiulară, pătrată, romb. Ungi iar foarte bine tăieturile şi întreaga suprafaţă cu unt.
Dai tava la cuptorul încins aproximativ 30 de minute.
Între timp, prepară siropul: amestecă apa, zahărul şi apa de flori de portocal/trandafiri şi pune pe foc. Amestecă până se topeşte zahărul. Pentru a se îngroşa compoziţia, lasă să fiarbă aproximativ 10 minute.
Scoate baclavaua din cuptor şi imediat toarnă deasupra siropul acesta.
Se lasă câteva ore, după care taie bucăţile. Dacă doreşti, poţi presăra deasupra fistic sau nucă măcinată.
