Brânzoaice

14.03.2016 0 comentarii

Cine nu pofteşte la câteva brânzoaice pufoase şi aromate?! După ce o încerci, vei apela şi tu la reţeta asta ori de câte ori vrei un desert tradiţional!

  1. Ingrediente

    1 cubuleţ de drojdie (cât o nucă)
    1 ou
    1 lingură lapte călduţ
    1 lingură făină
    Pentru aluat:
    ½ l lapte
    2 linguri de zahăr tos
    1 pliculeţ zahăr vanilat
    coaja de la o lămâie
    1 kg făină
    2 linguriţe de ulei
    Pentru compoziţia de brânză:
    1 pachet de brânză dulce
    4 gălbenuşuri
    ½ cutie de smântână sau iaurt
    4 albuşuri
    4 linguri de zahăr tos
    100-150 ml ulei

    Mod de preparare

    Realizează mai întâi maiaua de drojdie: frământă într-o cană cubuleţul de ţaic (drojdie), pune peste el 1 ou bătut bine în prealabil, 1 lingură lapte călduţ şi 1 lingura de făină.

    Amestecă, acoperă şi lasă se se umfle timp de aproximativ 10 minute.

    Separat, fierbe în prealabil ½ litru de lapte şi, când s-a mai răcit, când este călduţ, adaugă în el 2 linguri de zahăr tos, 1 pliculeţ zahăr vanilat şi coaja de la o lămâie.

    Pune într-un castron mai mare făină, pentru prima dată 1 kg (vei mai adăuga apoi, dacă este necesar) şi începe să frămânţi făina cu amestecul de lapte de mai sus. Adaugă câte un pic, frământând, iar când ajungi la jumătatea cantităţii de lapte, toarnă în mijlocul aluatului şi maiaua. Continuă să frămânţi până se termină tot laptele.

    Aluatul ar trebui să se ia de pe mâini, aşa că mai adaugă făină dacă trebuie.

    La final, mai amestecă coca câteva minute cu 2 linguriţe de ulei. Când este gata, presară puţină făină pe fundul vasului, sub aluat, mai adăugăm puţină făină şi peste cocă, acoperim cu un prosop curat şi lăsăm la căldură vreme de 15-20 de minute.
    Separat, realizează compoziţia de brânză: amestecă un pachet de brânză dulce cu 4 gălbenuşuri de ou şi cu ½ cutie de smântână sau iaurt.

    Bate cele 4 albuşuri rămase cu 4 linguri de zahăr tos până rezultă o spumă ca o bezea. Adaugă şi compoziţia asta în amestecul de brânză.

    Apoi, presară cu făină o planşetă şi rupe din aluatul nostru câte puţin, cât o mingiuţă, întinde-o cu făcăleţul într-un strat subţire, pune la mijloc 1 linguriţă din compoziţia de brânză şi pliază.

    În cazul în care îţi rămâne mai multă compoziţie de brânză, poţi folosi mai mult aluat pentru a realiza un fel de plăcintă cu brânză.
    Încinge într-o cratiţă 100-150 ml de ulei şi prăjeşte brânzoaicele pe ambele părţi.

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro