BUCĂTĂRIILE LUMII Chef Yumbi, bucătarul expert în gastronomia congoleză

15.04.2015 0 comentarii

Christian Yumbi, născut în Congo și ales 'Star chef' 2014 la un concurs televizat american, s-a reîntors în patrie după eșecul restaurantului său în Belgia, pentru a promova "bucătăria congoleză modernă", relatează AFP.

  1. "Ceea ce contează pentru mine este plăcerea clienților atunci când gustă, de exemplu, o mâncare din legume crocante", spune chef Yumbi, care lucrează în bucătăria deschisă larg privirilor din restaurantul său 'Re-Source' din Kinshasa.
     
    Născut în 1976 și deținător al unui master realizat la școala Ritz Escoffier din Paris, Yumbi a făcut primii pași în bucătărie în Belgia. "Spălam vase pentru a-mi plăti studiile", a spus el. Și a povestit cum a încercat să-și facă un nume printre restaurantele celebre belgiene. În 2004, a obținut un credit de 19.000 de euro și a deschis un local în spiritul 'slow food', pentru a se opune fenomenului internațional în expansiune "fast food".
     
    "A fost ca o revenire la surse, de unde și numele restaurantului meu Re-Source", a explicat Yumbi. În 2006, a obținut recunoașterea în ghidul gastronomic francez Gault & Millau, dar în 2008, din cauza crizei și a recrudescenței rasismului, a fost nevoit să se întoarcă în Congo.
     
    În aprilie 2012, 'Re-Source' renaște în cartierul înstărit Gombe, unde se află majoritatea restaurantelor celebre și deținute de expatriați. Localul său este cunoscut pentru "calitatea produselor" pe care le procură Yumbi de la depozitul unei ferme din Kinshasa: produse bio, ca roșiile, vinetele sau castraveții... Carnea este adusă de la o fabrică de renume, în timp ce o pescărie locală îi livrează peștele la domiciliu.
    Discret și rezervat, chef-ul îi întâmpină și îi servește personal pe clienți, potrivit unei cliente a localului, care vine aici pentru pateurile cu sos de ghimbir "parfumate" servite la aperitiv.
     
    "În bucătăria congoleză fiecare produs își păstrează aroma", spune bucătarul. El dă ca exemplu spanacul, care este pregătit aproape crud, invers decât îl prepară majoritatea gospodinelor.
     
    Selecționat de canalul african A+ (Groupe Canal+) pentru a reprezenta RD Congo la concursul 'Star chef' 2014 organizat de o televiziune americană, el a considerat că este o ocazie bună pentru a promova bucătăria țării sale. "Modul de preparare și de prezentare a felurilor de mâncare trebuia să fie astfel gândit, încât să nu fie lăsat nimic la voia întâmplării", a spus el.
     
    O strategie care l-a ajutat să fie ales primul dintre 11 concurenți și să câștige un premiu de 15.245 de euro, pe care i-a investit în renovarea localului său. În fruntea a circa 20 de angajați, chef Yumbi se simte azi mai liber și mai împlinit în țara sa decât oriunde în lume.

    Sursa: Agerpres
     
printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro