Bulete de orez picante
Aceste bulete sunt un mod delicios de a “refolosi” orezul rămas de la o masă din ziua anterioară. Buletele sunt gustoase și crocante și se pot servi ca atare, sau alături de un dip aromat și condimentat.
-
Bucătărie: thailandeză
Dificultate: ușor
Cantitate: 2 porții
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gătit: 5 minute
Ingrediente:
- 1 cățel de usturoi, tocat mărunt
- 1 cm bucată de ghimbir proaspăt, tocat mărunt
- 1/2 linguriță de curcuma, măcinată
- 1/2 linguriță de sare
- 3 linguri de sos de soia
- 1 linguriță de ulei brun de susan
- 4 lingurițe de zahăr brun
- 2 linguri de suc de limetă
- 1 ardei iute tăiat rondele
- 1 linguriță de pastă de ardei iute
- 2 lingurițe de sos de pește
- 2 linguri de coriandru proaspăt (sau pătrunjel), tocat
- 200 g orez cu bob lung, fiert
- 30 g semințe de susan
- 30 g alune caju, tocate
- 30 g miez de nucă de cocos deshidratat
- ulei, pentru prăjit
- feliuțe de limetă, pentru servit
Rețetă
Se prepară un dip picant, amestecând într-un castron sosul de soia cu ulei brun de susan, jumătate din sucul de limetă, 2 lingurite de zahar și rondele de ardei iuți. Se acoperă castronelul și se lasă să stea, ca să se amestece aromele.Se pisează într-o piuă usturoiul cu sare și ghimbir până ce se obține o pastă omogenă.
Se transferă pasta într-un blender și se adaugă restul de zahăr, curcuma, pasta de ardei iute, sosul de pește, coriandrul tocat și restul de suc de limetă. Se procesează până se omogenizează. Se adaugă apoi trei sferturi din orezul fiert și se continuă procesarea până se obține o pastă omogenă și lipicioasă.
Se transferă într-un castron și se combină cu restul de orez. Cu mâinile umezite se modelează mixtura sub forma de bile de 2-3 cm diametru.
Se aștern pe farfurii diferite alunele tocate, semințele de susan și miezul de nucă de cocos. Se tăvălesc o treime din bilele de orez prin alune, altă treime prin semințele de susan și restul prin nucă de cocos, până ce sunt acoperite uniform.Se încinge uleiul într-un wok sau oală. Se prăjesc bilele de orez în baie-de-ulei până ce se rumenesc și se fac crocante.
Se scurg apoi pe prosoape de hârtie. Se servesc cu feliuțe de limetă, alături de sosul picant.
waaa, ce bine arata!