Cafeaua - o nouă sursă excelentă de antioxidanţi

Neagră, magică şi energizantă – aşa ar descrie mulţi nelipsita ceaşcă de cafea din fiecare dimineaţă. Dacă nici tu nu poţi funcţiona fără această licoare specială, e posibil ca unii să îţi fi înşirat deja riscurile la care te supui. Mai degrabă mituri decât realităţi, acestea sunt astăzi demontate rând pe rând de către specialişti.
-
Şi, pentru că aceştia nu contenesc să ne surprindă, iată un alt motiv de bucurie pentru cei care beau cafea. Studiile recente arată că aceasta acţionează ca un antioxidant, neutralizând radicalii liberi.
Încetinirea procesului de îmbătrânire şi scăderea riscului unor afecţiuni grave – unele dintre beneficiile antioxidanţilor din cafea
Cercetarea publicată în Plos One şi menţionată de site-ulMedical Daily a fost realizată de către oamenii de ştiinţă de la Universitatea Monash din Melbourne, Australia, în colaborare cu o companie italiană, specializată în prăjirea cafelei.
S-a dorit această asociere tocmai pentru a analiza mecanismele şi rezultatele fiecărui proces implicat în prepararea cafelei.
Proprietăţile antioxidante ale cafelei nu sunt singurul lor beneficiu. Până acum, în alte cercetări s-au menţionat şi alte posibile efecte pozitive, cum ar fi controlarea obezităţii, pierderea câtorva kilograme sau prevenirea bolii Alzheimer.
Nu puţini sunt specialiştii care cred că în cafea s-ar putea regăsi mai mulţi antioxidanţi decât în fructe şi legume. Adevărat sau nu, un lucru e cert: cafeaua stabilizează efectul radicalilor liberi. Substanţe regăsite atât în corpul nostru, cât şi în toxinele din mediul înconjurător, radicalii liberi au un efect negativ asupra celulelor noastre, crescând riscul de cancer şi grăbind procesul de îmbătrânire.
Doctorul Gordon Troup, fizician la universitatea Monash şi conducătorul studiului, a precizat că cercetările au avut în vedere atât boabele de cafea, cât şi mecanismele ce au loc în timpul procesului de producţie, mai exact ce se întâmplă cu radicalii liberi şi proprietăţile antioxidante.
Toate testele ulterioare au arătat că, în anumite condiţii, antioxidanţii din cafea stabilizează radicalii liberi ce apar cel mai mult în timpul etapei de prăjire.
Cafea sau ceai – ce să alegi pentru mai mulţi antioxidanţi?
Deşi acest studiu vine în completarea altora care au validat deja proprietăţile antioxidante ale cafelei, specialiştii avertizează că poţi beneficia de avantaje doar dacă consumi cafea cu moderaţie.
O ceaşcă sau două de cafea pe zi este suficient, iar dacă depăşeşti limita recomandată te-ai putea confrunta cu tensiune arterială marită sau ritm cardiac crescut.
De altfel, nu puţini sunt cei care se întreabă ce ar trebui să aleagă, ceai sau cafea, atunci când vine vorba de procentul de antioxidanţi.
O ceaşcă de cafea conţine mai mulţi antioxidanţi decât o ceaşcă de ceai verde sau negru (variantele recomandate în acest caz), dar la fel de adevărat e că în cazul ceaiului nu există acea interdicţie de 1-2 ceşti pe zi.
