Cârnați cu piure și sos de ceapă

09.12.2008 0 comentarii
  1. O rețetă preluată de la Jamie Oliver, care pune în valoare minunatele calități ale cepei. Se face relativ ușor, iar sosul de ceapă se îmbină armonios cu aroma cârnaților făcuți la cuptor. Ingrediente:

    • Cârnați
    • 2 căței de usturoi, curățați și tăiații felii subțiri
    • Ulei extravirgin de măsline
    • rozmarin
    • sare, piper
    • 2 kg de cartofi
    • 300 ml lapte
    • 100 g unt
    • 4 cepe mijlocii, curățate și tăiate felii subțiri
    • 5 linguri oțet balsamic
    • 2 cubulețe concentrat de vită sau de pui

    Cârnații se așează în cercuri (sau unul lângă altul, în funcție de ce fel de cârnați aveți) într-o tavă de cuptor unsă cu ulei. Între cârnați se pun cățeii de usturoi, tăiați felii. Se stropesc cu ulei de măsline și se presară cu frunze de rozmarin.

    Tava se bagă în cuptorul (încins dinainte) pentru 20 de minute sau până când cârnații devin rumeni și crocanți. Cu 5 minute înainte să fie gata, se scoate tava, se stropesc din nou cu ulei de măsline și se pun la loc în cuptor (pentru celelalte 5 minute)

    Cartofii se fac piure, în care se adaugă laptele și 70 de grame de unt. Sosul de ceapă se face astfel: ceapa se călește într-o oală cu capac, la focul cel mai mic, în foarte puțin ulei, acoperită de apă, circa 15 minute (sau până se evaporă apa)

    Apoi se ia capacul, se mărește flacăra și după ce ceapa devine brună-aurie, se toarnă oțetul și se fierbe până se evaporă aproape complet.

    Se micșorează focul, se adauga restul de 30 g de unt, cubulețele de concentrat de vită sau de pui măcinate, 500 ml de apă și se amestecă foarte bine. Se lasă să fiarbă încet, până capătă consistență.

    La servire, se pune piure, se asează alături cârnații, iar deasupra se pune sosul de ceapă.

    Poftă bună!

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro