Cârnați la cuptor cu cartofi copți și sos de ceapă

Am profitat de faptul că am pus mâna pe niște cârnați buni, de casă, afumați bine. Mi-am amintit o rețetă de sos de ceapă a lui Jamie Oliver, pe care sos nu l-am mai făcut de ... ani buni, cred. În mintea mea toate aceste elemente se împleteau foarte armonios, așa că am procedat după cum urmează :)
-
Ingrediente
- 2 cârnați afumați
- 4-5 cartofi
- 1 ceapă mare
- 1 lingură de ulei de floarea soarelui
- 1 lingură de ulei extravirgin de măsline
- 3 linguri de oțet balsamic
- 250 ml de fond de pui
- 1 linguriță de rozmarin măcinat
- 1 linguriță de boia iute
- sare, piper
Rețetă
Mai întâi, am tăiat ceapa solzi. Am pus-o într-o oală cu uleiul (de floarea soarelui) și puțină apă. La foc mic, cu capac.
A început să fiarbă - am lăsat-o 5 minute, după care am pus oțetul balsamic și fondul de pui.
Am dat focul tare și am lăsat-o să fiarbă până s-a îngroșat (cam 20 - 25 de minute, la aragazul meu)
Cât fierbea sosul de ceapă, am fiert cartofii, tăiați în jumătate. Nu foarte tare - după ce au dat în clocot, i-am lăsat să fiarbă cam 6-7 minute. Apoi am scurs apa și i-am lăsat să se răcească.
Când s-au răcit, am turnat peste ei uleiul de măsline. Am pus boiaua și rozmarinul și le-am amestecat bine cu cartofii.
Am pus într-o tavă o folie de aluminiu. Pe ea, am pus cartofii și cârnații.
Am dat tava la cuptorul încins dinainte, la foc mediu. 20 de minute, dar dupa 10 minute am scos tava și am întors și cartofii, și cârnații. Sigur, dacă nu vă plac cartofii așa rumeniți, puteți să-i lăsați mai puțin.
Între timp, a fost gata și sosul de ceapă.
Și cam asta aveam la final.
Simplu și al naibii de gustos. Poftă bună :)
