Carnea de miel – beneficii şi contraindicaţii

27.04.2016 0 comentarii

Vedeta preparatelor tradiţionale de Paşte, carnea de miel este un aliment nu doar foarte gustos, ci şi sănătos care ar trebui consumat moderat tot timpul anului.

  1. Bineînţeles, hrana şi condiţiile în care este crescut mielul contează foarte mult, iar nutriţioniştii susţin că această carne este o sursă bogată de acid linoleic, vitamina B12, seleniu, proteine, niacină, zinc, fier, fosfor şi alte substanţe esenţiale în buna funcţionare a organismului nostru. 
     
    Chiar dacă unii înlocuiesc carnea de miel cu cea de pui sau peşte invocând mirosul specific, modul de preparare este cel care face diferenţa: cea mai bună variantă ar fi să marinezi friptura de miel cu mirodeniile preferate şi un amestec din apă, vin alb şi foi dafin sau busuioc. 
     
    Cum orice aliment trebuie să fie şi gustos, dar şi sănătos, iată mai jos câteva dintre cele mai importante beneficii ale consumului de carne de miel: 
     
    Carnea de miel conţine acid linoleic conjugat, un acid Omega 6 foarte important
     
    Acidul linoleic conjugat este un acid gras Omega 6 esenţial sănătăţii noastre, arată numeroase studii recente. Astfel, consumul de alimente bogate în acest acid a fost asociat cu un sistem imunitar eficient, cu reducerea depozitelor de grăsime (ajutând chiar şi în curele de slăbire) şi reglarea zahărului din sânge. De asemenea, acidul linoleic conjugat este un puternic antiinflamator, acţionând benefic şi la nivelul sistemului osos. 
     
    Carnea de miel ne protejează împotriva bolilor cardiovasculare
     
    Atunci când achiziţionezi carne de miel este important să cunoşti foarte bine sursa şi să optezi pentru mielul hrănit cu iarbă. Carnea provenită de la mieii hrăniţi cu iarbă conţin de două ori mai mult Omega 3 decât mieii  hrăniţi convenţional. Tocmai aceşti acizi graşi Omega 3 din carnea de miel scad foarte mult inflamaţia şi previn sau ameliorează bolile cardiovasculare. 
     
    În plus, carnea de miel este o sursă bogată de acid oleic, un acid gras Omega 9 mononesaturat, asociat în numeroase cercetări cu un risc scăzut de boli de inimă. 
     
    Poate fi consumată şi de diabetici, ameliorând totodată efectele stresului oxidativ
     
    Cu un indice glicemic foarte mic, fără carbohidraţi şi bogată în proteine, această carne este considerată una slabă, recomandată şi persoanelor cu diabet. În plus, fiind o sursă importantă de selenu şi zinc, consumul de carne de miel ar putea reduce efectele stresului oxidativ. Doar 118 grame de carne de miel oferă 33% din necesarul zilnic de zinc, mineral ce susţine sistemul imunitar şi grăbeşte vindecarea rănilor. 
     
    Precauţii
     
    Consumată în cantităţi moderate, carnea de miel este o sursă sănătoasă şi importantă de proteine, recomandată tuturor. Excepţie fac, însă, bolnavii de gută sau cei cu probleme de rinichi. Se pare că mielul conţine purine, substanţe care, metabolizate, formează acidul uric. Acumularea de acid uric în exces şi imposibilitatea eliminării lui cauzează gută şi creşte riscul formării pietrelor la rinichi.  
     
    În ultimii ani, au mai fost realizate studii având ca subiect carnea roşie (printre care şi carnea de miel) şi riscul crescut de cancer, însă în interpretarea rezultatelor contează foarte mult aspecte multiple precum hrana, metodele de procesare şi cantitatea de carne de miel consumată. 
printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro