Ce se întâmplă când renunţi la gluten? – Beneficii şi reacţii adverse

06.11.2016 2 comentarii

Dacă zahărul şi carnea erau cele mai blamate alimente în trecut, iată că, mai nou, locul le-a fost luat de gluten. Tot mai multe vedete renunţă la cerealele gluteline, susţinând sus şi tare că au avut numai de câştigat de pe urma acestei schimbări.

  1. Boala Chron, intoleranţa sau sensibilitatea la gluten, scăderea inflamaţiei din corp şi, astfel, controlarea a unor afecţiuni mai grave, dorinţa de a slăbi sau pur şi simplu de a fi mai sănătos sunt doar câteva dintre motivele invocate atât de vedete, cât şi de celelalte persoane care au eliminat glutenul din alimentaţie.

    E bine? E rău? Specialiştii au păreri împărţite şi se aventurează în argumente care mai de care mai convingătoare. Totuşi, decizia de a renunţa sau nu la gluten îţi aparţine, aşa că citeşte mai jos câteva exemple de modificări (benefice, dar şi negative) care apar atunci când optezi pentru o astfel de “strategie”.

    Creşte riscul unor deficienţe nutriţionale, dar şi riscul de oboseală

    Cerealele cu gluten şi, implicit, preparatele cu acestea, conţin fier, fibre, acid folic, zinc, vitamina D, vitamine din complexul B, aşa că este de la sine înţeles că, odată cu renunţarea aceasta, creşte şi riscul unor deficienţe nutriţionale.

    Oboseală, insomnie şi lipsa de concentrare sunt cele mai întâlnite simptome. Unii suplimentează cu un complex de multivitamine şi minerale, uitând însă că cea mai importantă este alimentaţia.

    Pe de altă parte, este important de menţionat că glutenul pe care îl consumăm noi astăzi nu are nimic în comun cu cerealele gluteline din alimentaţia părinţilor noştri, de exemplu. Deseori, pâinea conţine aditivi, E-uri şi alte adaosuri nu foarte sănătoase care pun la îndoială calitatea ei nutritivă.

    Scade riscul de anxietate, depresie sau boli mai grave, cum ar fi boala Alzheimer

    Specialiştii au demonstrat o legătură clară între sănătatea intestinului şi sănătatea creierului nostru. Atunci când renunţăm la gluten, scade inflamaţia şi la nivelul intestinului şi, se pare, şi inflamaţia de la nivelul creierului.

    Astfel, ne vom confrunta cu mai puţine episoade de anxietate şi depresie sau chiar vom scădea riscul de afecţiuni mai grave, cum este boala Alzheimer.

    Partea proastă este că aceste efecte pozitive vin în timp şi numai dacă avem un stil de viaţă şi alimentaţie corespunzător (nu suplimentăm cu produse care fac mai mult rău decât bine).

    Cresc poftele alimentare, existând riscul să consumăm prea multe produse nocive


    Dintre toate opţiunile, făina de grâu e, poate, cel mai greu de înlocuit. Din acest motiv, tot mai multe persoane se îndreaptă spre... făina fără gluten. Toate bune până aici, dar dacă ai avut vreodată curiozitatea să citeşti eticheta acestor produse, ai văzut că nu sunt nici ele ferite de E-uri şi adaousuri.

    În plus, dacă nu ai o dietă riguroasă şi nu te sfătuieşti cu un nutriţionist, ai putea exagera cu alimentele fără gluten, carnea sau produsele bogate în zahăr.


    Ameliorează considerabil sănătatea pielii

    Gina Florio este un blogger care a încercat experimentul de a renunţa la gluten timp de o lună. Fără mari probleme intestinale, a dorit să vadă totuşi dacă toată această amploare din jurul glutenului este sau nu adevărată.

    Reacţiile ei au fost diverse, de la alimentaţie haotică, oboseală până la implicare şi entuziasm. În privinţa reacţiilor fizice, singurul lucru notabil din tot acest experiment a fost îmbunătăţirea considerabilă a sănătăţii pielii. Mai puţine pete roşii, puncte negre, coşuri – toate au fost fără îndoială efectul renunţării la gluten.

    Poţi lua în greutate, dar şi slabi

    Ambele sunt efectele aceluiaşi pas: renunţarea la gluten. Te surprinde? Dacă ai citit cu atenţie până aici probabil intuieşti răspunsul: în cazul în care ai grijă de alimentaţia ta (supravegheată cel mai bine de un nutriţionist), nu cazi pradă poftelor alimentare şi nu înlocuieşti glutenul cu produse din zahăr, ai toate şansele să slăbeşti.

    Dacă nu, e foarte posibil chiar să câştigi câteva kilograme în plus.

    Elimini probleme digestive, cum ar fi constipaţia şi balonarea

    Totul se leagă de inflamaţia intestinelor. Cum nu mai mănânci gluten, inflamaţia din corp, nu doar de la nivelul acela, scade, ceea ce ar trebui să ducă spre o digestie net îmbunătăţită şi eliminarea altor simptome digestive supărătoare.

    Depinde, însă, şi de celelalte alegeri alimentare.

    Dacă punem cap la cap informaţiile adunate, vom vedea că renunţarea la gluten nu reprezintă nici pe departe o formulă magică prin care vom slăbi sau vom avea o sănătate de invidiat. Cu toate astea, în asociere cu alte alegeri alimentare, ar putea fi, de ce nu, o alternativă pentru un stil de viaţă mai sănătos.

    Cu sau fără gluten, tu ce zici?

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • Dupa opinia mea, si sunt convinsa ca multi gandesc la fel ca mine, singura solutie este sa mancam mai putin.

    14.05.2016
  • Dar chiar sunt studii in acest sens: mancare mai putina - longevitate sau sanatate mai buna

    14.05.2016
Autor: ebucataria.ro