Cele mai importante alimente şi valoarea Indicelui Glicemic

O creştere bruscă sau accentuată a nivelului de zahăr din sânge şi a insulinei duce la diverse probleme, de la un risc mai mare de boli cardiace, diabet, inflamaţie în corp până la lipsa de energie, imposibilitatea de a slăbi sau o stare de rău permanent.
-
Asta reprezintă de fapt Indicele Glicemic ridicat. Indicele Glicemic (IG) este doar o clasificare a carbohidraţilor dintr-un produs, ce arată viteza cu care aceştia ajung în sânge şi se transformă în glucoză.
Astfel, se consideră că alimentele cu IG mai mic de 55 sunt sigure, având un IG scăzut, cele cu valori între 56-69 au un IG mediu, iar peste 70 reprezintă un Indice Glicemic ridicat.
Totuşi, trebuie să avem în vedere că IG nu ţine cont de mărimea porţiilor, aşa că nu trebuie să consumi exagerat un anumit produs, chiar dacă el are un IG scăzut.
Dacă alimentele cu IG scăzut pot preveni sau chiar ajuta în contextul unor boli mai grave precum diabet, colesterol ridicat, boli cardiovasculare sau degenerare maculară, cele cu un Indice Glicemic ridicat cauzează fluctuaţii ale insulinei în sânge, ducând la oboseală, senzaţie de foame permanentă, risc crescut de ateroscleroză, afecţiuni ale rinichilor, diabet, cancer etc.
Aşadar, dacă te gândeşti că stările de rău, eşecul dietelor de slăbit sau lipsa de energie s-ar putea datora şi acestui aspect, iată mai jos câteva dintre cele mai consumate alimente şi indicele lor glicemic.
Lactate
Iaurt simplu, fără adaos de zahăr/fructe: 14
Iaurt cu fructe: 34
Brânză 15
Lapte 41
Lapte degresat 32
Unt (1 lingură) 15
Smântână 15
Fructe
Mere 38
Banane foarte coapte 52
Cireşe 22
Curmale 100
Pere 40
Căpşuni 40
Pepene 72
Legume
Sfeclă roşie 64
Morcovi 47
Cartof 90-100
Cartof dulce 61
Mazăre 51
Broccoli 15
Conopidă 15
Nuci şi seminţe
Alune 14
Fistic 5
Migdale 0
Nuci 15
Seminţe de chia 1
Cereale şi făinoase
Ovăz 58
Paste 43-61
Pâine 70-75
Covrigei 83
Dulciuri
Gogoşi 76
Brioşe cu fructe 59
Îngheţată 62
Ciocolată neagră 23
Ciocolată cu lapte 34-49
