Cele mai importante alimente şi valoarea Indicelui Glicemic

15.12.2015 0 comentarii

O creştere bruscă sau accentuată a nivelului de zahăr din sânge şi a insulinei duce la diverse probleme, de la un risc mai mare de boli cardiace, diabet, inflamaţie în corp până la lipsa de energie, imposibilitatea de a slăbi sau o stare de rău permanent.

  1. Asta reprezintă de fapt Indicele Glicemic ridicat. Indicele Glicemic (IG) este doar o clasificare a carbohidraţilor dintr-un produs, ce arată viteza cu care aceştia ajung în sânge şi se transformă în glucoză.

    Astfel, se consideră că alimentele cu IG mai mic de 55 sunt sigure, având un IG scăzut, cele cu valori între 56-69 au un IG mediu, iar peste 70 reprezintă un Indice Glicemic ridicat.

    Totuşi, trebuie să avem în vedere că IG nu ţine cont de mărimea porţiilor, aşa că nu trebuie să consumi exagerat un anumit produs, chiar dacă el are un IG scăzut.

    Dacă alimentele cu IG scăzut pot preveni sau chiar ajuta în contextul unor boli mai grave precum diabet, colesterol ridicat, boli cardiovasculare sau degenerare maculară, cele cu un Indice Glicemic ridicat cauzează fluctuaţii ale insulinei în sânge, ducând la oboseală, senzaţie de foame permanentă, risc crescut de ateroscleroză, afecţiuni ale rinichilor, diabet, cancer etc.

    Aşadar, dacă te gândeşti că stările de rău, eşecul dietelor de slăbit sau lipsa de energie s-ar putea datora şi acestui aspect, iată mai jos câteva dintre cele mai consumate alimente şi indicele lor glicemic. 


    Lactate


    Iaurt simplu, fără adaos de zahăr/fructe: 14
    Iaurt cu fructe: 34
    Brânză 15
    Lapte 41
    Lapte degresat 32   
    Unt (1 lingură) 15
    Smântână 15

    Fructe

    Mere 38
    Banane foarte coapte 52
    Cireşe 22
    Curmale 100
    Pere 40
    Căpşuni 40
    Pepene 72

    Legume

    Sfeclă roşie 64
    Morcovi 47
    Cartof  90-100
    Cartof dulce 61
    Mazăre 51
    Broccoli 15
    Conopidă 15

    Nuci şi seminţe

    Alune 14
    Fistic 5
    Migdale 0
    Nuci 15
    Seminţe de chia 1

    Cereale şi făinoase


    Ovăz 58   
    Paste 43-61
    Pâine 70-75
    Covrigei 83     
      
    Dulciuri


    Gogoşi 76
    Brioşe cu fructe 59
    Îngheţată 62
    Ciocolată neagră 23
    Ciocolată cu lapte 34-49

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro