Cevapi – mici în variantă sârbească

Preparat naţional în Serbia şi Bosnia şi Herzegovina, cevapi se aseamănă micilor noştri, kebabului sau chifteluţelor kofta. Iată mai jos reţeta tradiţională!
-
Ingrediente
400 g carne de vită macră
400 g carne de miel macră
1 ceapă mică
3 căţei de usturoi
½ legătură pătrunjel
¼ cană apă fierbinte
½ linguriţă bicarbonat de sodiu
sare, piper
Mod de preparare
Amestecă cele două tipuri de carne tocată. Dacă nu îţi place mielul, poţi folosi doar vită sau o combinaţie de carne de vită şi carne de porc.
Taie fin ceapa, mărunţeşte usturoiul şi taie mărunt şi pătrunjelul.
Adaugă-le pe toate peste carnea aşezată într-un bol mai mare şi asezonează cu sare şi piper, în funcţie de preferinţă ( aproximativ 1 linguriţă sare şi ½ linguriţă piper).
Amestecă bicarbonatul de sodiu cu apa fierbinte (nu fiartă, doar fierbinte) şi toarnă în carne.
Frământă încet compoziţia de carne şi condimente, în mişcări scurte şi precise, astfel încât, la final, să aibă o textură aerată.
Dă compoziţia la frigider cel puţin două ore.
Apoi, scoate, ia câte o bucată din acel aluat, cam de mărimea unei perişoare şi modeleaz-o sub forma unui mic, dar mai lung şi mai subţire. Unele variante de cevapi sunt la fel de subţiri ca degetele.
Aşază-le pe grătar şi găteşte aproximativ 2-3 minute, întorcând apoi pe fiecare parte astfel încât micii cevapi să nu se ardă şi să se rumenească uniform.
Serveşte cu orez, varză murată, ardei usturat şi un sos de iaurt.
