Chiftele Matzálan cu sos de iaurt
Chiftelele Matzálan sunt specifice Orientului Mijlociu. Am găsit rețeta la Ainsley Harriot, dar am modificat-o după inspirația mea de moment, ceea ce a dus la niște chiftele foarte aromate, care în combinație cu sosul de iaurt mi-au schimbat un pic percepția despre acest soi de mâncare :)
-
Ingrediente
- 500 g carne de pui tocată
- 1 ceapă
- 2 lingurițe de chimen măcinat
- 1 linguriță de ienibahar măcinat
- 1 linguriță de semințe de anason - măcinat și el
- 1 jumătate de linguriță de scorțișoară
- 1 linguriță de boia iute
- 1 linguriță de piper negru
- 1 legătură de pătrunjel
- 300 ml de iaurt de oaie și bivoliță
- 50 ml de ulei extravirgin de măsline
- 1 ardei roșu gras, 1 frunză de salată, 1 lipie - pentru decor
Rețetă
În mod "clasic", aceste chiftele se fac din carne de miel. Dar am preferat carnea de pui pentru că e mai ușoară. Peste carnea de pui am pus ceapa tocată, chimenul, anasonul, ienibahar și piperul - toate măcinate, scorțișoara, boiaua și jumătate din legătura de pătrunjel, tocat, desigur
Cealaltă jumătate a legăturii de pătrunjel am amestecat-o cu iaurtul și cu uleiul de măsline. Am pus un pic de sare.
Am amestecat bine carnea cu condimentele și apoi, cu mâinile umede, am făcut chiftelele.
Le-am pus la prăjit în ulei. Sigur, le puteți face la grătar, într-o tigaie antiaderentă sau la cuptor. De data asta, am preferat varianta cea mai puțin sănătosă :)
Pe-i lipie am pus o frunză de salată, peste care am pus chiftelele fierbinți.
La urmă, am turnat sosul de iaurt peste ele.
Puteți rula lipia aia, sau le puteți mânca așa cum sunt. Poftă bună :)
ai facut chiftelele mici?!
Nyam :D arata foarte bine, va trebui sa incerc si eu reteta asta