Choux a la creme

11.11.2015 0 comentarii

Un desert franţuzesc rafinat şi delicios, choux a la creme este astăzi popular în toată lumea! Gogoşele pufoase, cremă de vanilie – ce îţi poţi dori mai mult?

  1. Se pare că choux a la creme în varianta acelor coji pufoase, dar goale în interior au fost inventate în 1700, de către bucătarul Caterinei de Medici.

    Totuşi, de-abia după 200 de ani sunt menţionate primele reţete de choux a la creme cu cremă de vanilie.

    Ingrediente


    Pentru coji


    150 ml apă
    100 g făină
    3 ouă
    60 ml ulei
    1 praf sare

    Crema de vanilie

    150 ml lapte
    4 gălbenuşuri
    50 g zahăr
    1 linguriţă esenţă de vanilie

    Mod de preparare

    Pune la fiert apa cu uleiul. Când începe să fiarbă (fără să dea în clocot), toarnă făina, toată odată.

    Amestecă foarte bine până când compoziţia devine omogenă. Când totul s-a legat, mai lasă pe foc maxim 1-2 minute, tot la fel, amestecând în continuu.

    Stinge focul şi lasă deoparte, să se răcească până ajunge la temperatura camerei.

    În acel moment, e timpul să adaugi treptat ouăle. Amestecă bine.

    Apoi, tapetează o tavă cu hârtie de copt şi, cu o lingură, pune pe tavă bile din coca de mai sus.

    Ţine minte că ele nu trebuie să fie prea mari sau aşezate prea aproape pentru că, în coacere, se vor umfla.

    Bagă tava în cuptorul deja încins şi lasă până când sunt rumenite, aproximativ 20 de minute.

    Închide focul, scoate-le din cuptor şi lasă-le să se răcească.

    E foarte important să le scoţi din cuptor odată ce ai închis focul pentru că altfel ele se vor lăsa.

    Între timp, prepară crema de vanilie (poţi folosi budincă de vanilie).

    Pune pe foc, toate odată, laptele, zahărul şi linguriţa de esenţă de vanilie.

    Amestecă până se topeşte zahărul, fără să laşi compoziţia să dea în clocot. Lasă să se răcească.

    Pune o altă cratiţă cu apă pe foc şi las-o până fierbe puţin şi apoi aşază deasupra ei o altă cratiţă de dimensiuni potrivite pentru a fierbe la bain-marie. 

    În acest vas toarnă gălbenuşurile şi compoziţia de lapte de mai sus, răcită în prealabil.

    Amestecă 4-5 minute, până când se încheagă şi poate fi folosită pentru umplerea gogoşelelor.
     

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro