Ciorbă de fasole în pâine
-
Dacă până acum nu ați avut ocazia să mâncați ciorbă de fasole boabe servită în pâine de casă, trebuie musai să vă mobilizați și să încercați rețeta asta. Am noroc lângă casă de o brutărie care face zilnic pâine de casă și primul gând când am simțit aroma de pâine coaptă a fost “asta merge perfect umplută cu fasole”. Și așa a fost, ciorba bună, pâinea bună, împreună și mai bune.
Ingrediente:- 1 kg fasole boabe
- un ciolan afumat (al meu a avut mai bine de 1 kg)
- 2 morcovi mari
- o legătură de pătrunjel
- o jumătate de țelină
- 3 linguri de făină
- 150 ml de ulei
- 500 ml passata de rosii
Mai întâi despre fasole: dacă e fasole veche, adică are mai mult de 1 an, o ținem peste noapte în apă rece și dimineața îi schimbăm apa și o punem la fiert. Schimbăm apa de pe fasole de 3-4 ori și abia în ultima apă facem cioba. Dacă e fasole proaspătă, ajunge să o țineți în apă rece peste noapte și să schimbați dimineața apa.Bun, odată ce am stabilit ce facem cu fasolea, tăiem carnea de pe ciolan felii. Dacă aveți noroc să găsiți ciolan afumat fără os, bravo vouă, aveți mai puțină muncă de făcut.
Tăiem morcovii felii, țelina bucățele și le punem iî oală, la fiert, împreună cu fasolea și ciolanul. O să fiarbă împreună cel puțin 1-2 ore, în funcție de cât de veche e fasolea, până când boabele sunt moi și ciolanul e fiert.
Între timp, preparăm rântașul așa: amestecăm într-o tigaie uleiul cu făina.
Apoi punem pe foc și le rumenim un pic împreună, 1-2 minute așa, la foc mic.
Turnăm peste passata de roșii și amestecăm, tragem rântașul de pe foc.
Punem rântașul nostru magic în ciorba de fasole, amestecăm și lăsăm să dea cateva clocote împreună.
La ultimul clocot punem și pătrunjelul verde tocat mărunt.
Acum vine partea cea mai amuzantă: punem ciorba în pâine! Întâi tăiem un capac, parte care oricum se desprinde cel mai ușor la pâinea de casă. Apoi scobim miezul, cu mâna, nu de tot, pentru că ăsta e farmecul, să rămână miezul în care să se îmbibe ciorba.
No, la final punem ciorba (am fost foarte generoasă la porția asta) pe care o servim cu smântână, ardei iuți și, bineînțeles, ceapă roșie de apă, tăiată fideluțe, strânsă în prosop și dreasă cu un pic de ulei și un strop de oțet. Să vă fie de bine!
Si nu iese ciorba prin paine ?
Ba da, prin sp?rtura de deasupra...
La cum arata crezi ca mai apuca sa iasa prin paine!? :)) Felicitari pentru explicatii.
uha...deja salivez
E destul de greu ce merge in pahare pe linga minunatia facuta de un joint-venture brutar-bucatar. Dar tinind cont ca un ingredient esential e piinea, tare as spune o vodka ruseasca, in niste ciocanele mignone aburite in congelator. Macar ca in vechime, in mama Rusie, vodca era numita "vin de piine" - nu pentru ca era aliment de baza, ci pentru ca se facea din griu.
Felicitari, poate am curaj sa incerc si eu vreodata reteta asta. Prima data am mancat la Cluj asa ceva. Cand mi-a recomandat un prieten sa iau asta am intrebat si eu ce a intrebat George, doar ca nu a fost Darius ca sa-mi raspunda :D.
Dragii mei (toti de mai sus) ma bucur ca va place ciorba da' nu accept laude pana nu o incercati :) Asa ca, gatiti fara teama, nu curge ciorba prin paine :))
Si eu fac cam la fel ciorba de fasole insa nu i fac rantas cu faina, in schimb pun leustean In paine nu am incercat niciodata, insa am auzit ceva zvonuri.... Tebuie sa incerc!
Este foarte buna ciorba de fasole in paine, dar cu rintasul nu sunt deacord si mai ales parajit... Eva
Da, noi romanii mancam tare sanatos. Rantasul ii cel mai sanatos! Si la fasole se arunca apa de vreo 2 ori, ca are toxine, da ma rog.... fiecare casa cu obiceiurile ei...
In seara asta o gatesc pentru a 2-a oara...mentionez ca toata familia a fost foarte incantata (socrii, cumnati vreo 3, sot, etc). Multumim Teo esti o scumpa ca intotdeauna...
e super va spun eu am mancat in Sighisoara si a fost super o sa fac si eu!
Rantas cu faina la ciorba de fasole!!!
Foarte interesant abia astept sa pap o fasolica. As vrea sa stiu de ce se schimba apa la fasole?
SMANTANA in ciorba de fasole?????????????
se schimba apa la fasole ca sa nu produca atatea gaze, recomandat este ca atunci cand fierbe fasolea in prima sau a doua apa , sa se adauge si o lingura de bicarbonat .... facand asta rezulta o fasole buna care nu va mai fii atat de "muzicala" :)
rantasul la ciorba de fasole e specific ardelenesc,nu se concepe fara.--se mira cineva,aici.Apoi ciorba de fasole nu e adevarata fara tarhon,condimentul acela minunat si parfumat.Daca vreti sa va protejati stomacul,in loc sa prajiti rantasul,amestecati doar faina cu boiaua,o sa-i dea un gust bun si asa.