Concurs cu condimente
-
Am decis: viața fără condimente e pustiu! Căci nimic n-ar mai avea savoare, aromă, gust, dacă n-ar fi ele, condimentele. Dar oare știm să le folosim corect ? Să le combinăm armonios ? Să le folosim la justa lor valoare ?
Poate că nu. De aceea, ne-am gândit să punem la bătaie cartea "Condimente", de Anne Iburg
Din carte putem afla despre diversele arome și întrebuințări, despre moduri de utilizare a condimentelor, despre folosirea lor ca produse medicinale și o mulțime de rețete simple.
Pentru a intra în posesia cărții, trebuie doar să ne lăsați un comentariu în care să ne spuneți care e condimentul vostru preferat, de ce și în ce rețetă/mâncare/combinație
Cartea este oferită de partenerii noștri de la Editura All. Concursul se va încheia miercuri, 21 iulie, la ora 14.00
Suces!

preferata este scortisoara; in orez cu lapte, in cafea chiar, in clatite... imi place sa folosesc busuiocul in sosul de paste.
Ghimbirul. El e condimentul care a detronat usturoiul in topul preferintelor mele. Probabil trec printr-o faza exotica a simturilor. Insa ma bucur de gustul lui intepator. De parfumul lui minunat. De aroma care o da un pui prajit doar cu sare, curry si evident ghimbir (acolo, o jumatate de deget de radacina). Sau de racoarea care o strecoara intr-o limonada. Si nu in ultimul rand de minunatul ceai de ghimbir cu lapte.
Condiment preferat: sarea si piperul. :) Le folosesc des la: musaca cu carne.
Condimentul meu preferat este busuiocul.Il folosesc cu succes la preparatele din carne de pui. Cea mai reusita combinatie: piept de pui+miere+busuioc- pregatit la cuptor.
Condimentul meu preferat este boia. Gustul lui difera de la mancare la mancare,deci depinde cm il folosesti : poate fi dulceag,amarui sau chiar iute. Mie imi place foarte mult in combinatiile cu carnea de pui, poate da un gust desavarsit chiar si fripturii.
sare, piper si boia iute. si scortisoara :)
Am mai multe condimente preferate, dar ma voi opri la unul singur: busuioc-ul. De ce busuiocul?
Condimentul preferat e busuiocul, poate pentru ca romanii l-au descoperit de curand... Il recomand in crema de avocado (alaturi de putin ulei de masline, iaurt, lamaie si sare - in 5 minute e gata!). Bebelusul meu adora gustul acestei creme.
Condimentul meu favorit este peperoncino. L-am descoperit in Italia, intr-una din vacantele din Sicilia. Atunci am mancat spaghete cu scoici (spaghetti con vongole). Nu credeam c? am s? spun vreodat? c?-mi plac scoicile, trebuie s?
Ghimbirul. In sos-uri.
Va pot spune sincer ca mie imi place foarte mult cimbrul.La fiecare ciorba s-au mancare la cuptor il folosesc ,deoarece i da un plus de savoare acesteia ,iar copiilor mei le place la nebunie pestele la cuptor cu cimbru si legume .Este o adevarata minunatie mai ales ca mirosul acela imbietor iti face pofta instantaneu .Va las si voua cu incredere reteta: Peste la cuptor cu cimbru si legume ingrediente: un peste de 1-2 kg(eu am avut un crap ) 1/2 kg ciupercute 2-3 morcovi 1 capatina de usturoi 3 cepe 1 ardei capia rosu 1 cutie cu rosii cubulete in sos 1-2 pahar vin alb condimente:in primul rand cimbrul ,apoi piperul ,sarea si busuioc-ul Luati o tava pt aragaz ,o ungeti cu ulei de masline sau ulei normal( de floarea-soarelui) ,puneti pestele taiat pe jumatate apoi puneti toate legumele si codimentele deasupra (legumele trebuie taiate cubulete inainte).Adaugati inaite de a baga tigaia adaugati vinul ,apoi bagati mancarea in cuptor cam 1 ora si jumatate.
Condiment preferat : Curry De ce : Da un gust aparte mancarii care contine curry Mancarea preferata cu condimentul preferat : Puiul cu curry si lapte de cocos din retetele lui Teo Rogobete ;)
Condimentul meu preferat este PIPERUL SI IL FOLOSESC IN TOATE PREPARATELE, MAI ALES IN SALATE PENTRU CA LE DA UN GUST USOR IUTE.
Leusteanul si oregano
Mie imi place cel mai mult menta...Imi place sa o folosesc la prajituri, la salate de legume sau fructe, la fripturi,la sosuri, la inghetata
Condimentul meu preferat este usturoiul. Il folosesc la fripturi din carne de porc, la sosul pentru peste fript, la cartofi fierti cu unt.. imi place sa-l am la diferite mancaruri.
Curry si Ghimbir . Eu prefer carnea de pui sau porc , prajita . Am incercat tot felul de amestecuri dar e mai simplu cu sare + piper + ghimbir sau/si curry +uneori boia iute
Ador busuiocul. Il folosesc in fiecare zi. Il pun la aproape tot ce gatesc, la paste, peste carnea la gratar,peste la gratar, fel de fel de salate, peste platourile cu gustari reci, peste oua atunci cand sunt in tigaie, in mancaruri ( mancare de cartofi, de ceapa, de mazare, de legume). Pentru mine este un condiment magic, da savoare si miros, dar si totul arata mult mai colorat.
Condimentul preferat este usturoiul.Il folosesc mai in toate mancarurile si de obicei pun mai mult decat este specificat in reteta. Chiar azi am facut gratar cu pui souvlaki si am facut marinada din oregano,suc de lamaie si usturoi.
Iubesc dulciurile in general si de accea ador vanilia, cu care fac inghetata, o folosesc in prajituri, sau chiar intr-o cana de lapte.Are un gust puternic si chiar fenomenal, indiferent daca o folosesc sub forma de baton, esenta sau chiar in zaharul vanilat. Urmatorul condiment pe lista mea este chimenul, din care imi aduc aminte ca mama facea o supa extraordinara de chimen, care imi placea foarte mult! :) Mult succes tuturor la concurs!
ador toate condimentele ,fiecare are gustul ei aparte,nu pot alege un condiment anume ,dar imi place busuiocul in salata de rosii, ii da un gust tare bun
Usturoiul. pentru ca numai usturoiul ti se dezvaluie treptat, fiecare catel pe rand. pentru ca ii simti deja gustul numai mirosindu-ti degetele dupa ce l-ai maruntit. pentru k e aroma care iti persista greoaie pe limba si dupa ce ai inghitit mancarea... si mult mult timp dupa aceea :)
Ador orice condimen daca este "asortat" la mancarea potrivita.
condimentul preferat.....stau si ma gandesc si imi vin in minte multe condimente ,ajung la concluzia ca tot ce inseamna mancare daca nu e condimentata nu are gust.
Chili ?i scor?i?oar?. Cred c? a? putea s? m?n
ador boiaua iute! nu e un condiment sofisticat, dar e esential pt mine. imi fac aproape zilnic fasii de piept de pui in wok cu legeume (tot fasii-bostanel, ardei, ciuperci, rosie) ca la chinezesc si le condimentez cu boia iute "la greu". imi place mancarea iute si nu imi prea plac condimentele care schimba aroma, boiaua lasand si gustul mancarii neatins. :P
piper negru il folosesc mai ales la ghiveci
In toate folosesc sare si piper,sunt preferatele mele
condimentul preferat...imi vin in minte mai multe si am ajuns la concluzia ca orice mancare nu are gust fara condimente.
nu pot sa nu folosesc sare, piper condimentele obisnuite dar pentru mine cel mai ideal este oregano. da o aroma deosebita mancarii si poate fi folosit la aproape orice.
Cred ca am trait in Mexic in alta viata, altfel nu pot sa-mi explic dependenta de tot ce e iute, iute, iute. Ador chili-ul proaspat, fulgi, praf, de altfel toate condimentele intepatoare, as putea participa oricand cu succes la un concurs de mancat ardei iuti :D
Condimentele mele preferate sunt : sarea, piperul, boia, usturoiul granule. se pot folosi aproape in toate mancarurile, in salate .
Leusteanul. Nimic nu miroase mai bine ca ciorba de vacuta la care s-a adaugat leustean!
Oregano,Marar si Busuioc. Le folosesc la tot felul de mancaruri:salate, sosuri, fripturi, paste etc.
Busuiocul. Iubesc pastele asa ca merge perfect in ele. Preferatele mele - pene cu vinete si mozarella (vanata cu ceapa si usturoi calite + 2 cutii de sos de rosii se fierbe 20 min, se adauga smantana, cuburi mozarella si o lingura otet balsamic si se serveste cu mult busuioc.
Daca ar fi sa aleg, atunci as alege patrunjelul si ardeiul rosu iute intotdeauna. Ah, ce fain e sa pui o mana de patrunjel tocat proaspat intr-o supa de gaina aburinda sau cu niste ustoroi si iaurt gras in care sa intinzi cartofi prajiti si aripi de pui rumene la cuptor. Cat despre ardeiul iute, l-as manca cu orice!!! Niciodata nu-mi lipseste din frigider fie intreg, fie un borcan de pasta de ardei iute tocat. Perfect la legume chinezesti, peste la gratar, nelipsitii cartofi prajiti.... Vai, ce foame mi s-a facut :)))))
Sosul de soia, da o aroma excelenta la fiecare bucata gatita. e precum in poveste..."Sarea in bucate/Sosul de soia in bucate"
Imi place praful de usturoi, piperul, boiaua dulce sau picanta, busuiocul innobileaza pastele si salatele, rozmarinul da savoare cartofilor, mararul e delicios alaturi de varza sau sosuri. Fara condimente, viata ar fi
mmm... iubesc verdeturile proaspete! la nebunie! am intotdeauna in casa ghiveciul cu plante aromatice: busuioc, cimbru, salvie, patrunjel si orice alta planta pe care o descopar si imi face cu ochiul. Le folosesc din belsug la toate tipurile de mancare, impreuna cu un amestec de condimente italian pentru paste: olio, aglio e pepperoncino! Delicioase!
Cel care da savoare mancarurilor mele,indiferent daca este vorba de ciorbite,tocanite,sosuri,preparate la cuptor este cimbrul!
Condimentul meu preferat este Piperul... Adica imi place la nebunie sa combin toate minunatiile de condimente, dar banalul piper imi place in absolut toate combinatiile, am testat placinta cu piper( si putina putina miere deasupra ), cartofi prajiti, sanvich-uri, tocanite, sosuri... Am si un condiment pe "locul 2"... Chimenul, care de asemenea il adooor, dar e putin mai greu de combinat... E f f bun cu placinta ( dar trebuie pus in aluat, direct in tigaie :P )sosuri, paste cu dovleac si chimen, ice tea :P Pe locul 3 sunt fenicul, usturoi, vanilie, boabe de mustar si muuulte multe altele :D eu le folosesc dupa gust, prin ce gatesc, nu stiu cum le folosesc altii, sau cum ar trebui folosite :D
Tarhonul,ghimbirul,piperul,etc. Imagineaza-ti ca sunt bucatareasa de profesie si cum as putea sa nu utilizez condimentele care dau savoare mancarurilor.
Toate condimentele care dau savoare mancarurilor,mai ales ca sunt bucatareasa de profesie.
Condimentele mele preferate sunt sarea si piperul deoarece le folosesc in aproape toate mancarurile .
sare,piper si vegeta amestecate intr-o cutiuta sau farfurioara
Condimentul meu preferat este TARHONUL. Este un condiment cu o aroma puternica si o savoare unica. Se foloseste la mancarurile din peste si crustacee, la carnea de pasare si salate. Acest condiment nu lipseste niciodata din bucataria mea. Incercati si nu veti regreta.
Scortisoara este condimentul care imi place cel mai mult. Toate prajiturile trebuie sa aiba ceva special, iar daca au putina scortisoara ies super, mai ales ca este condimentul ce aminteste de Sarbatorile de iarna. :) Cand mancarea este delicioasa si visele pot fi de scortisoara :)
cel mai bun condiment este chimenul deoarece are o aroma speciala si il folosesc in general la fripturi
condimentul meu preferat este paprica. Da o aroma deosebita mancarii si o folosesc indeosebi la reteta "cartofi la cuptor cu paprica" Ingrediente 1 kg cartofi, 2 linguri ulei masline, 2 linguri paprica dulce, sare, Mod de preparare Cartofii se curata si se taie in 4 pe lungime. Intr-un bol se amesteca uleiul si paprica, se adauga cartofii, se amesteca bine si se lasa la marinat 30 minute. Se acopera o tava cu hartie pentru copt, se adauga cartofii si se dau la cuptor pentru 30 minute, la 210
Condimentul meu preferateste Vanilia,pe care-l folosesc la:prajituri,torturi,baclavale,orez cu lapte,taitei cu lapte,la budincile dulci,dulceturi,placinta cu branza,cozonac,branzoaice,etc.Pur si simplu ador Vanilia.
Am mai multe condimente preferate si anume : - cimbrul pe care il folosesc la sosuri , atentie nu se foloseste in cantitate mare pentru ca poate schimba gustul mincarii . - tarhonul la supa de fasole este minunat . - scortisoara la placintele cu mere sau cu dovleac face minuni si scoarta de scortisoara folosesc iarna la vinul fiert si in ceaiuri - paprica pe care o folosesc la cartofii la cuptor sau cind fac pui la sticla . Mai prefer, vanilia care este nelipsita din prajiturile mele .
Piperul - il folosesc la fiecare mancare, mai putin la dulciuri, evident. Piperul nu e doar condiment ci si medicament! Pune la treaba si cea mai lenesa digestie, punand in miscare si sangele, deci ajuta si in curele de slabire. Cum sa nu il ador. Nici ardeiul iute nu e mai prejos, pentru cine suporta. Mie imi plac amandoua aceste condimente. Daca sarea e considerat condiment, atunci sa nu uitam de povestea "Sarea in bucate". Si ce ar fi mai presus de toate: nu uitati, indiferent de condimentele folosite, nu uitati sa gatiti sanatos!
PIPERUL - il folosesc la fiecare mancare. Pe langa faptul ca e condiment e si medicament, pune la treaba si cea mai lenesa digestie si deasemenea pune sangele in miscare. Deci poate fi folosit cu incredere si in curele de slabire. Cam aceleasi proprietati si altele chiar, le are si ardeiul iute. Si acest condiment imi place foarte mult.
Scortisoara, o folosesc foarte des la prepararea prepararea galustelor cu prune
Boia. Deoarece da un gust extraordinar mancarii. Folosesc boia de fiecare data cand prepar gulas si nu numai
Mararul in salatele cu legume de vara sau in urda cu marar.
cel mai bun condiment dupa parerea mea este piperul negru,merge aproape in orce mancare si e foarte gustos!ce sa ne mai dam "mari"cu fel si fel de condimente.hai sa spunem pe "bune"!
sare si piper neaparat, celalalte in functie de ce gatesc
condimentele preferate sunt busuiocul,oreganul si cimbrul pe care le folosesc la omleta
Condimentul meu preferat este scortisoara deoarece imi place si consider ca da un gust foarte bun multor mancaruri.Si mai ales ca eu am diabet si am auzit ca scortisoara face ca organismul sa foloseasca mai multa glucoza ,ceea ce inseamna nevoia de mai putina insulina.
Foi de dafin.Le folosesc in ciorba de cartofi
Condimentul meu preferat este piperul si il folosesc mai ales la fripturi.
Buna,eu iubesc toate condimentele..dau o savoare aparte vietii si pot fi folosite si altfel dekt in mancare ceea ce mi se pare uimitor.Insa cel mai mult iubesc fenicului in salatele de cruditati...Insa am gasit o reteta foarte interesanta iar cand am gustat am ramas:wow!!! FENICUL CU PARMEZAN(6 portii): 2 bulbi mari de fenicul, 2 cani de apa, 3 linguri granule de Secretul gustului, 3 linguri unt sau margarina,
VANILIA - acesta este condimentul meu preferat. Imi plac cremele pe baza de vanilie, tartele cu multa crema de vanilie si fructe, inghetata de vanilie, budincile cu vanilie, eclerele cu multa (cat mai multa) crema de vanilie si glazura de ciocolata, tot ce are multa crema de vanilie... chiar si clatitele cu crema de vanilie si dulceata de visine mi se par fantastice, gata nu mai scriu ca-mi ploua in gura...
Tarhonul deoarece are o aroma foarte puternica. Tarhonul il utilizez in preparatele cu legume fierte, sosuri pentru fripturi, umpluturi de peste si pasare, maioneza, castraveti murati in otet.
Esenta de rom si de lamaie in magica crema de zahar ars pe care o realizez spre deliciul meu si al colocatarilor mei. Pofta buna!
Condimentul preferat, pe langa sare :) , este busuiocul, cand il pun intr-un sos, imediat simt o aroma ce ma invaluie placut.
cimbrul- il folosesc la orice mancare.ii da un gust aromat
Imi place rozmarinul fiindca are un gust aparte si puternic. Il folosesc mai ales la piept de pui umplut cu cascaval si sunca. Imi place mai mult proaspat dar si varianta uscata/pudra este buna.
condimentul meu preferat este piperul,se potriveste la foarte multe retete culinare,
Scortisoara imi place foarte mult. O folosesc in special la dulciurile facute in casa: placinta cu mere si scortisora, bisciuti, etc. Are o aroma deosebita.
Ardeiul iute si piperul imi plac foarte mult. Le folosesc destul de des la diferite mancaruri. Prefer mancarurile mai condimentate.
Condimentul meu preferat este curry , imi place tare mult sa fac un sos din carne de pui cu smantana si pun si curry este atat de bun cu orez basmati .
LEUSTEANUL in supe si ciorbe .
Piperul negru
LEUSTEANUL in supe si ciorbe .
scortisoara este preferata mea si o folosesc in special la placinte.
Eu folosesc menta in orice salata,ii da o aroma deosebita
rozmarinul imi place sa-l folosesc cand fac gratar de pui ,este adorabil de bun
cimbrul este condimentul meu favotit ,imi place faorte mult cum mirase ,il folosesc la sarmale ,caren tocata in general si imi mai place sa-l folosesc la mancarea de cartofi
cimbrul ;il folosesc la diferite ciorbe, sarmalute, preparate din porc...
Condimentul meu preferat este tarhonul, mai ales in ciorbe da un gust nemaipomenit si o aroma unica
amestec de sare, piper, vegeta si patrunjel uscat
In ultima perioada folosesc foarte , foarte des condimentele. Imi place enorm savoarea mancarurilor in care s-a pus putin maghiran - ex.: ciorba de cartofi, ghimbir - la carnea de pui, oregano - la pizza, scortisoara - la prajitura cu mere, rozmarin -la gratar, busuioc - la salate ,etc. Am aflat nu de mult timp cum ca folosind condimente cat mai multe in macaruri, acceleram metabolismul, prin urmare , slabim. Asta m-a determinat sa incerc si eu aproape toate soiurile de condimente , la diferite mancaruri. Si nu imi pare rau deloc. Mancarea are un gust excelent si chiar daca kilogramele dobandite dupa nastere inca nu s-au prea dus, sunt foarte incantata ca mancarurile mele au un gust deosebit de bun, iar laudele sotului meu sunt suficiente sa ma determine sa folosesc in continuare la aproape toate mancarurile, condimentele.
Fara condimente viata ar fi mai fada si folosindu-le parca as calatori prin fiecare tara de unde provin.Aproape toate imi plac chiar si cele pe care nu le-am folosit niciodata ci numai am citi despre ele.Cel mai des totusi folosesc piperul si cimbrul la friptura,salate.
RAZMARIN. DA O SAVOARE SPECIALA CARTOFILOR LA CUPTOR.
ghimbirul la toate fripturile si toate retetele cu carne :)
Am redescoperit cimbrul si rozmarinul ,inclusiv la salata de varza proaspata pun aceste condimente .Iar boiaua de ardei da eleganta oricarei mancari, ma salveaza chiar daca am uitat ca nu mai am in frigider suc de rosii sau bulion .
condimentele preferate sunt oregano si piperul verde. le folosesc apropae peste tot: sosuri, fripturi sau la marinat carnea. piperul verde imi place f mult pentru ca este foarte aromat, dar nu este iute, eu preferand mancarurile care nu sunt picante
Hmmm grea incercare,,, condimente preferate am mai multe. Tarhonulmerge de minune la ciorbe,iepure la tava, muraturi (chiar le schimba gustul). Feniculul frunze imi place in mod deosebit in salate iar pentru ceai se foloseste planta intreaga uscata dar mai ales semintele. Un condiment iarasi pe care il folosesc la prepararea babicului(produs traditional- salam uscat si afumat din carne de vita,porc fara grasime, condimente) si ulterior ciorba de babic este iarasi o delicatesa.
Nu as putea sa ma decid la unul anume!!!Imi plac toate! Insa in topul preferintelor e anasonul, busuiocul si rozmarinul. Anasonul il folosesc la cherry pie, iar busuiocul si rozmarinul la salate, si in special la pui la cuptor!!!
amestec de sare, piper, vegeta si patrunjel uscat
preferatul meu este usturoiul. Stiu multe persoane care nu il mananca desi le place din cauza mirosului dar papilele mele trebuie sa se bucure si ele de ceea ce le place. Cum ar fi ca iarna, atunci cand fac carnati de casa, sa nu pun usturoi? Cum ar fi o tocanita fara catiba catei de usturoi tocati sau niste ciuperci ... Lista e atat de lunga dar eu deja am inceput sa am apa in gura. Pentru incheiere, o salata de castraveti cu usturoi si marar, sau teci cu usturoi ...
condimentul meu preferat este oregano. Se potriveste foarte bine la salate si este condimentul cheie pe care il folosesc prietenii mei la reteta lor de aripioare de pui la cuptor cu vin alb.
Imi plac foarte multe condimente, dar am avut o surpriza cand am folosit oregano la pilaf de orez, preparat cu masline, morcov si oregano. Trebuia pentru cineva care are nevoie de regim si nu-i place orezul de obicei, dar acum a fost foarte apreciat.