Cotlet crestat și piure de legume

08.09.2018 2 comentarii

Cotletul nu e cea mai iubită bucată dintr-un porc. E o carne mai uscată, mai seacă decât, să zicem, ceafa. Dar într-o combinație fericită cu legume poate da un prânz delicios și mult mai sănătos decât ceafa.


  1. Am rețeta de mai jos de la Mircea Groza, nu doar mentorul meu în materie de bucătărie, dar și liderul echipei care în toamna 2009 a câștigat cam tot ce se putea câștiga la Campionatul Internațional de Gătit, etapa Cluj.

    Ingrediente:

    • 2 kg cotlet de porc fără os, dar cu șorici
    • 2 morcovi
    • 2 cepe
    • păstârnac (1 bucată)
    • țelină (2-3 felii)
    • 1 ardei gras roșu
    • 1 ardei gras verde
    • 4 căței de usturoi
    • cuișoare, cimbru, sare, piper, ulei


    Cotletul se prepară întreg, în tavă, la cuptor.


    În șorici am făcut niște crestături (eu am făcut într-o singură direcție, dar puteți "hașura", făcând niște pătrățele). Crestăturile sunt la distanțe egale una de cealaltă, iar în capetele lor am înfipt cuișoare.


    După care am uns cotletul cu ulei, sare, piper și cimbru.


    Am pus cotletul în tava în care urma să-l coc (o tavă mai înaltă), am turnat un pic de ulei și l-am prăjit câteva minute, pe două ochiuri de la aragaz. Apoi, am pus de-o parte și de alta morcovii și păstârnacul tăiați bucăți (măricele), ceapa tăiată în sferturi, feliile de țelină, ardeii tăiați și cățeii de usturoi. Pe aceștia i-am înțepat un pic cu vârful cuțitului, înainte să-i arunc în tavă.  După care am turnat apă, cât să plutească legumele.


    L-am acoperit cu folie de aluminiu și l-am dat la cuptor, la foc mediu, pentru vreo oră (l-am mai verificat între timp). Când a fost gata, am dat jos folia și l-am mai lăsat câteva minute să se rumenească.


    Am luat legumele, le-am făcut piure și le-am amestecat cu un pic de suc de roșii. La final, puse pe farfurie arătau așa:


    Poftă bună :)

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • marius

    stomacul meu striga a foame inca de luni dimineata!!!!!!!!!!!!!!

    22.02.2010
  • andrei crivat

    pai potoleste-l :))

    22.02.2010
Autor: Andrei Crivăț