Cotlet cu sos picant de roșii

06.06.2015 0 comentarii

Asta este, recunosc, o rețetă ciudată. Cred că nici un bucătar "de fițe" n-ar fi de-acord cu ea, întrucât combină niște elemente care, în mod tradițional, nu se combină. Eu vă zic doar că, dincolo de cutumele culinare, a ieșit incredibil de bună (ținând cont că, totuși, a fost doar un experiment). A ieșit atât de bună, încât am hotărât s-o dedic prietenilor de la Unica.

  1. Asta este, recunosc, o rețetă ciudată. Cred că nici un bucătar "de fițe" n-ar fi de-acord cu ea, întrucât combină niște elemente care, în mod tradițional, nu se combină. Eu vă zic doar că, dincolo de cutumele culinare, a ieșit incredibil de bună (ținând cont că, totuși, a fost doar un experiment). A ieșit atât de bună, încât am hotărât s-o dedic prietenilor de la Unica.

    Ingrediente (pentru o porție)

    • 2 felii de cotlet de porc dezosat (cam 150 g)
    • 100 ml ulei extravirgin de măsline
    • 50 ml zeamă de lămâie
    • 1 linguriță semințe de chimen
    • 1 linguriță semințe de coriandru
    • 1 linguriță de garam masala
    • 4 căței de usturoi
    • 1 lingură de busuioc uscat
    • 1 lingură de fulgi de ardei iute
    • 150 ml suc de roșii (de casă, de preferat)
    • sare, piper

    Rețetă

    Am făcut o marinadă interesantă din uleiul de măsline și zeama de lămâie, în care am adăugat chimenul și coriandrul măcinate, garam masala, sare și piper.

    Cotlet cu sos picant de rosii - se face o marinada din uleiul de masline, lamaie, chimen, coriandru, garam masala

    Am presat cu degetele feliile de cotlet, pe ambele părți

    Cotlet cu sos picant de rosii - cotletele se preseaza cu degetele

    Le-am pus în marinadă, am acoperit cu folie alimentară și le-am dat la frigider pentru 2 ore

    Cotlet cu sos picant de rosii - cotletele se marineaza pentru 2 ore

    Când cele 2 ore aproape trecuseră, am făcut sosul: într-o lingură de ulei de măsline am călit, la foc mic, usturoiul zdrobit.

    Cotlet cu sos picant de rosii - usturoiul zdrobit se caleste in ulei de masline

    Am pus apoi sucul de roșii.

    Cotlet cu sos picant de rosii - se adauga sosul de rosii

    Când a dat în clocot, am pus mult busuioc (o lingură plină) și fulgii de ardei iute. Am mai pus piper și un pic de sare. Am lăsat să dea iar în clocot, pentru 2 minute, apoi l-am dat deoparte.

    Cotlet cu sos picant de rosii - se adauga busuioc si fulgi de ardei iute

    Am pus grătarul pe foc, l-am încins bine și am pus pe el feliile de cotlet marinate.

    Cotlet cu sos picant de rosii - cotletele se pun pe gratar

    Le-am lăsat câteva minute bune pe fiecare parte

    Cotlet cu sos picant de rosii - cotletele se rumenesc pe ambele parti

    La urmă, le-am pus în farfurie și le-am acoperit cu sosul de roșii.

    Cotlet cu sos picant de rosii - cotletele se acopera cu sosul picant de rosii

    Combinația neortodoxă dintre uleiul de măsline cu lămâie, pe de-o parte, și chimen, coriandru și garam masala, pe de altă parte, a dus la niște cotlete foarte fragede și spectaculos de gustoase, pe care sosul picant de roșii le-a completat armonios. Poftă bună :)

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: Andrei Crivăț