Cotlet de mânzat cu sos de ceapă, legume și cartofi

18.12.2008 2 comentarii
  1. Bucătar: Andreas Rainer
    Restaurant Viena, Cluj-Napoca

    O mâncare destul de dificil de făcut, dar spectaculoasă din punct de vedere al aromelor și al gustului. Practic, cel mai complicat e să faci unul dintre ingredientele de bază - sosul demi-glace. Dacă totuși vreți s-o gustați, dar vi se pare prea complicat de gătit, mergeți la Restaurantul Viena.

    Ingrediente pentru 4 porții

    • 4 felii grosuțe de cotlet de vită, fără os, curățate de grăsime și pielițe
    • cartofi
    • câteva legume - 2 morcovi,  o jumătate de țelină (rădăcină) mică, 3-4 cepe verzi, 1 fir de praz
    • 2 castraveți murați mici
    • 100 ml vin roșu sec
    • 2-3 linguri sos demi-glace
    • măghiran, chimen, sare, piper
    • 25 grame de unt
    • pătrunjel verde

    Cartofii se fierb (nu foarte tare) apoi se taie felii și se pun într-o tigaie cu foarte puțin ulei. Untul se împarte în 3 bucăți. Se pune o bucățică de unt peste cartofi; când se topește, se pune a doua bucățică iar apoi a treia.

    Când sunt rumeniți, se presară cu un amestec de chimen, măghiran, sare și piper, se amestecă bine și se mai lasă câteva minute în tigaie. Când sunt aproape gata, se presară cu ceapă verde tăiată mărunt.

    Într-o altă tigaie se încinge puțin ulei, apoi se pune felia (sau feliile, după caz) de carne.

    După câteva secunde, când doar s-a rumenit un pic, se întoarce pe cealaltă parte și se presară cu puțină sare și puțin piper.

    Apoi se scoate și se pune deoparte, iar în tigaie locul cărnii este luat de legume: morcovii, țelina, prazul și castraveții murați, toate tăiate julien.

    Se călesc un pic, apoi se toarnă vinul roșu și sosul demi-glace. Sosul demi-glace este un sos brun, care se are la bază o supă concentrată de oase de vită și vițel, ceapă, morcovi, țelină, sos de roșii și vin roșu.

    Când sunt aproape gata, se pune din nou carnea, peste legume, și se mai lasă câteva minute (pe ambele părți) până este așa cum o dorim (mai în sânge sau mai pătrunsă)

    La final, se montează în farfurie după cum urmează: se pun cartofii, presărați cu pătrunjel verde tocat, iar carnea se acoperă cu legumele și cu sosul din tigaie.

    Poftă bună!

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • jollyca

    Foarte tare, dar sosul demi-glace cum se face ?

    19.01.2009
  • andrei crivat

    uite cum se face: sos demi-glace

    19.01.2009
Autor: ebucataria.ro