Cotlete de porc cu sote de hribi și ghebe

16.06.2018 0 comentarii

Pentru acest fel de mâncare am folositt cotlet de porc fără os, pe care l-am tăiat în felii mai groase, cam de-un deget.

  1. Pentru acest fel de mâncare am folositt cotlet de porc fără os, pe care l-am tăiat în felii mai groase, cam de-un deget. (click pe poze pentru zoom)

    p1210002.JPG


    Mai întâi, m-am jucat într-un castronel în care am amestecat, cu generozitate și dărnicie, cimbru, busuioc, usturoi pisat, curry și boia dulce. Apoi am înmuiat amestecul ăsta în câțiva stropi de ulei de măsline

     p1210001.JPG


    După care am mângâiat fiecare felie de carne cu balsamul ăsta, și le-am lăsat cam o jumătate de oră într-un castron acoperit cu folie de plastic, să se pătrundă bine de toate miresmele.

     p1210003.JPG


    Între timp, într-o tavă am întins un pat de felii de cartof, groase tot cam de-un deget. Peste patul ăsta am presărat o pătura de cimbru și usturoi tăiat foarte mic. Am pus feliile de carne îmbălsămate, am turnat puțină apă (cât să acopere cartofii) și am acoperit totul cu folie de aluminiu, apoi le-am băgat la cuptor.

    p1210005.JPGp1210008.JPGp1210012.JPG


    După vreo 40-50 de minute la foc mic, când carnea se pătrunsese bine și devenise fragedă, am scos folia, am turnat un pahar de vin (am folosit un cupaj de la SERVE-Vinul Cavalerului, anume Riesling-Fetească, din 2005) și le-am mai lăsat vreo 10 minute să se rumenească bine, după care le-am scos de tot și le-am lăsat să se odihnească.

    p1210014.JPGp1220016.JPG


    În timpul ăsta, am opărit cam 10 minute hribii (tăiați feliuțe) și ghebele (lăsate întregi). După care le-am lăsat să se scurgă bine de tot. Într-o tigaie am pus cam două linguri de unt, în care am călit o ceapă tăiată mărunt. Când ceapa s-a călit și se cam plictisise, am pus ciupercile și le-am lăsat vreo 10-12 minute, la foc mic, să se împrietenească bine. Spre final, le-am stins setea cu încă un pahar din cupajul de care ziceam mai sus, și le-am bucurat cu niște cimbru și niște busuioc. Tot timpul ăsta le-am amestescat încetișor, să nu le ia somnul. După ce-am pus vinul, am dat focul un pic mai tare, cât să scadă zeama, și la final arătau așa:

     p1220023.JPG


    Am pus apoi cotletele, și ceea ce am mâncat arăta așa:

     p1220026.JPG


    La masa asta s-a asortat de minune un Cabernet Sauvignon din 2002, La Cetate Tezaur. În general, nu e în primele 10 vinuri preferate de mine, dar de data asta a mers foarte bine

     p1220020.JPG


    Poftă bună :)

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: Andrei Crivăț