Crepe Suzette
Maestrul bucătar Iulian Marcu, de la West City Hotel (lângă care am stat câteva zile, și sper să mai stau) a făcut o școală de bucătari și în Franța. Nu puteam să nu-l rog să facem împreună celebrele clătite flambate, crepe suzette, un desert franțuzesc clasic și cunoscut în toată lumea.
-
Ingrediente (pentru o porție)
- 2 ouă
- 60 gr făină
- 20 ml lapte
- 60 ml apă minerală
- 20 ml triplusec
- 100 ml suc proaspăt de portocale
- 20 ml suc de lămâie
- 20 gr de unt
Pentru cine nu știe, triplusec este un lichior din portocale amare de Caraibe, cu 30% alcool pe volum, care se găsește în hypermarketuri la raioanele cu băuturi tari. Și care se numește chiar așa - Triple Sec sau Triple Dry.
Mai întâi, se face o compoziție foarte simplă pentru clătite. Cele 2 ouă se sparg într-un castron
Se adaugă făina, lapete și apa minerală și se bat bine cu un tel.
Se fac 2-3 clătite într-o tigaie întinsă, cu puțin ulei.
Apoi se scot și se pun deoparte. Într-o altă tigaie, se pune zahărul
La foc mic, se caramelizează cu zeama de lămâie.
Apoi, cu ajutorul unei furculițe, lămâia se plimbă prin zahăr
Când zahărul începe să se caramelizeze, se adaugă untul și se amestecă bine
Apoi se adaugă sucul de portocale. Se amestecă și el bine
Se pun in tigaie clătitele și se acoperă cu zeama
Apoi se împăturesc. Într-o lingură turnăm triplusecul, îl aprindem cu o brichetă și, aprins, îl turnăm în tigaie, pentru flambare.
Apoi scoatem clătitele pe o farfurie.
Alături de ele merg perfect fructe de pădure, înghețată, sos de ciocolată. Poftă bună :)
Cat zahar se pune mai exact?
3-4 linguri de zahar :)
Salut, Multumesc mult pentru reteta asta, da-abia astept s-o incerc. Spune-mi te rog, in afara de faptul ca asa este reteta originala, ce face mai exact flambarea cu triplusec? Clatitele astea pot iesi la fel de bune si fara a fi flambate? Multumesc, Andi
Am facut eu, fara flambare, au iesit delicioase!Comunitatea devoratorilor de clatite va multumeste pentru aceasta reteta minunata :)
Arata bine clatitele. Am gasit si eu o reteta de clatite, cu tigaia potrivita pentru prepararea lor: http://www.e-retete.ro/retete/clatite-americane-cu-afine?de-sezon=true http://www.berghoffworldwide.ro/oale-si-vase-de-gatit/tigaie-cu-strat-antiaderent-20cm