Creveți saganaki

05.08.2008 1 comentarii
  1. Prima oară am mâncat garides saganaki în Corfu. Sunt nenumărate rețete pentru saganaki, eu am auzit de cel puțin 4, ușor diferite. Cea de mai jos e cel mai simplu de pregătit acasă, în opinia mea, și mi-a fost povestită de un ospătar bătrân și exagerat de prietenos, care se numea Petros Pentru 4 persoane, aveți nevoie de 500 de grame de creveți decorticați, un vin alb bun, câțiva căței de usturoi și sos de roșii, și ceva busuioc. Creveții Dacă aveți creveți proaspeți, ei trebuie opăriți 10 minute. Apoi se curăță de cap și de piciorușe, precum și de intestin (firul negru de pe spate), apoi trebuie spălați. Dacă n-aveți creveți proaspeți, puteți cumpăra din hypermarket-uri. Atenție însă la mărime, trebuie să alegeți din cei mai mari, nu din cei foarte mici. Dacă îi luați din hypermarket, sunt gata decorticați și prefierți, așa că nu mai trebuie opăriți. În general, când sunt roz sunt deja prefierți. Proaspeți, au o culoare neprietenoasă, gri închis - verde. Revenind la rețeta noastră, creveții decorticați se spală și se lasă la scurs. Apoi se pun la prăjit în puțin ulei extravirgin de măsline.(click pe poze pentru mărire)


    Când încep să devină mai opaci și se strâng ca niște inele, punem un pahar (200 ml) de vin alb. Să folosiți un vin bun, pe care vă place să-l și beți. Apoi se pun 2 linguri de bulion, busuioc (nu vă zgârciți) și cățeii de usturoi tăiați felii. După gust, se poate pune și sare.

     


    Se lasă la foc să fiarbă până scade sosul. Când rămâne cam jumătate din cât era la început, se pune pe farfurie. Sunt foarte buni cu pâine albă foarte proaspătă și cu coaja cât mai groasă.

     


    Poftă bună :)

     

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • Cristi Roman

    Da, sint foarte buni, eu insa prefer mereu fructele de mare in stil spaniol, adica cel mai simplu: ulei de masline, usturoi, rozmarin, patrunjel, un virf de unt. Parctic, nu-mi place sa pun sos de tomate la fructe de mare, le deturneaza gustul. Dar asta e preferinta mea. La Barcelona am facut cura de creveti/sardine/calamari:)).

    06.08.2008
Autor: Andrei Crivăț