Cum ne îngrijim în sezonul rece? – 5 alimente pentru o piele frumoasă iarna

Temperaturile scăzute, vântul, zăpada, dar şi schimbările alimentare din timpul sezonului rece ne afectează în primul rând la nivel fizic. Dacă prima dată ne gândim cum să stimulăm imunitatea, tindem să uităm, în schimb, că şi pielea are de suferit în urma acestor transformări.
-
Cum sănătatea începe în interior, pe lângă cremele din comerţ sau măştile naturale aplicate periodic, citeşte mai jos care sunt cele mai recomandate 5 alimente pentru o piele frumoasă iarna.
1). Grepfrut
Un fruct de care uităm uneori, consumând mai des portocale sau mandarine. Cu toate astea, grepfrutul are multe beneficii pentru sănătate, nu doar pentru piele. Bogat în vitamina C, licopen şi potasiu, grepfrutul scade inflamaţia în corp, neutralizează radicalii liberi şi efectele nocive ale razelor UV, contribuind la elasticitatea pielii.
În plus, diminuează petele sau ridurile şi dă pielii un aspect mult mai tonifiat. Poţi consuma grepfrut ca atare sau în sucuri naturale şi smoothie-uri, în diverse combinaţii.
2). Peşte bogat în Omega 3
Alege ton, somon sau alţi peşti bogaţi în acizii graşi Omega 3. Aceştia ne fac pielea mai tânără şi mai elastică, în mare parte datorită prezervării colagenului, o substanţă foarte importantă în aspectul tonifiat al pielii şi tenului.
Acizii graşi Omega 3 scad inflamaţia în corp, inhibă dezvoltarea tumorilor şi ne protejează împotriva razelor UV ceea ce, susţin unele studii, ar putea scădea şi riscul de cancer de piele.
Aşadar, consumă cel puţin două porţii de peşte pe săptămână sau optează pentru suplimentele cu Omega 3. În acest al doilea caz, ai grijă ca sursa să fie una sigură, iar concentraţia de EPA Şi DHA să fie una satisfăcătoare. Dozele recomandate ar fi între 1-3 g de Omega 3 pe zi.
3). Morcovi
Pentru ochi, dar şi pentru piele, morcovii sunt la fel de benefici. Conţin vitamina A, un antioxidant important, care ajută la diminuarea ridurilor sau a pigmentării. Potasiul, beta carotenul şi licopenul ne protejează împotriva razelor UV, îmbunătăţind aspectul pielii şi rezolvând totodată şi problema tenului uscat.
Cel mai indicat ar fi să consumi morcovi cruzi, în salate sau sucuri de legume şi fructe. De exemplu, la masa de prânz, dă prin razătoarea mare 2 morcovi mici, amestecă cu o linguriţă de oţet de mere sau suc de lămâie şi o linguriţă de ulei de măsline. Savurează drept garnitură sau ca atare – va fi la fel de gustoasă şi sănătoasă!
4). Migdale
Optează numai pentru migdale crude, dintr-o sursă bio, dacă se poate. Cu alte cuvinte, fereşte-te de varianta migdalelor prăjite şi sărate din comerţ. Apoi, nu uita să înmoi câteva ore, cel puţin, migdalele, înainte de consum. Savurează-le în smoothie-uri, gustări raw vegane sau chiar sub formă de lapte, preparat de tine.
Migdalele sunt deosebit de importante pentru piele, mai ales în sezonul rece pentru că ajută la păstrarea aspectului catifelat. Vitamina E este cea responsabilă de acest efect benefic, aşa că introdu migdalele în alimentaţia zilnică.
5). Dovleac
Sigur mai ai nişte dovleci de astă toamna, aşa că foloseşte-i cu încredere şi iarna! Beta carotenul, convertit în organism în vitamina A este deosebit de important pentru piele.
Diminuează sau elimină efectele nocive ale razelor ultraviolete, hidratează şi tonifică pielea, îmbunătăţind totodată şi sănătatea ochilor, a oaselor şi funcţionarea sistemului imunitar.
