Cum să îţi determini copiii să facă alegeri alimentare sănătoase – 2 trucuri eficiente

21.05.2015 0 comentarii

Obezitatea şi supraponderabilitatea la copii este în creştere peste tot în lume. În România, un copil din doi are probleme cu greutatea corporală, iar potrivit informaţiilor oferite de Centrul Naţional de Evaluare şi Promovare a Stării de Sănătate în România, obezitatea la copiii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 16 ani a înregistrat o creştere dublă din 2004 până în 2010.

  1. Pe lângă factorii genetici, greutatea prea mică sau prea mare la naştere şi absenţa alimentaţiei la sân, foarte importanţi în acest context sunt şi factorul social şi stilul de viaţă: alimentaţia dezechilibrată a copilului, dar şi a familiei din care face parte, sedentarismul, modul în care grădiniţa şi şcoala contribuie la formarea deprinderilor alimentare sănătoase. 
     
    Problemele de greutate ale copiilor ar trebui să ne îngrijoreze încă de la primele semne şi asta pentru că studiile realizate au demonstrat deja că obezitatea în copilărie sau adolescenţă creşte riscul unor afecţiuni grave la vârsta adultă. 
     
    Diabet, probleme respiratorii, reflux esofagian, afecţiuni ale ficatului, tulburări în alimentaţie sunt doar câteva dintre aceste exemple. 
     
    Smiley faces şi recompense simbolice – 2 posibile soluţii ieftine şi eficiente
     
    Specialiştii din întreaga lume încearcă să găsească soluţii pentru a stopa această tendinţă şi pentru a-i determina pe cei mici să facă alegeri alimentare sănătoase. 
     
    Un studiu recent, prezentat la întâlnirea anuală din cadrul Paediatric Academic Societies din San Diego a adus în discuţie două potenţiale soluţii eficiente şi ieftine pe care părinţii sau chiar grădiniţele şi şcolile le-ar putea aplica.
     
    Potrivit site-ului Business Standard, copiii ar putea fi încurajaţi să aleagă alimentele sănătoase prin aplicarea unor emoticoane cu smiley faces pe ambalajele produselor şi prin acordarea unor mici recompense. 
     
    Studiul realizat pe parcursul a 5 luni la o şcoală din Cincinnati, Statele Unite ale Americii a avut ca participanţi copiii de la grădiniţă până la clasa a VI-a. 
     
    În prima etapă a proiectului, la bufetul instituţiei şcolare au fost plasate produse cu alimente sănătoase, pe al căror ambalaj erau ataşate emoticoane cu smiley faces. Fructe, legume, iaurt sărac în grăsimi, gustări cu cereale integrale – toate produsele sănătoase aveau astfel de simboluri. 
     
    Trei luni mai târziu, studiul a trecut în etapa a II-a, numită Power Plate. Astfel, pe lângă celelalte alimente, copiii puteau alege aceste farfurii Power Plate, ce constau în 4 alimente sănătoase. Aleatoriu, din când în când, copiii care aveau această opţiune primeau câte un mic premiu: un sticker, un tatuaj temporar, o minge pentru plajă sau o altă recompensă de acest fel. 
     
    La finalul celor 5 luni, specialiştii au analizat bonurile păstrate, iar rezultatele au fost uimitoare. 
     
    Alegerea fructelor în detrimentul alimentelor nesănătoase a înregistrat o creştere de 20%, legumele o creştere de 62%, iar farfuria Power Plate a fost clar preferata copiilor. 
     
    Deşi recompensele nu sunt tocmai potrivite pentru a determina un copil să facă anumite alegeri, specialiştii cred că studiul ar putea fi un punct de plecare pentru a îmbunătăţi sănătatea copiilor şi pentru a stopa tendinţa ascendentă a problemelor de greutate. 
printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro