Cum să renunţi la zahăr – 6 sfaturi eficiente

Mulţi spun că e doar un trend, dar efectele nocive ale zahărului sunt deja binecunoscute! Dacă ai ajuns la concluzia că aceasta e schimbarea de care ai nevoie, citeşte mai jos 5 modalităţi eficiente prin care poţi face tranziţia mult mai uşoară.
-
Chiar dacă organismul nostru are nevoie de ceva zahăr pentru energie, acesta poate fi luat fără probleme din fructe, de exemplu. În plus, de la “puţin zahăr” până la “prea mult zahăr” nu e decât un pas şi asta pentru că astăzi, zahărul se ascunde în numeroase alimente comune.
Riscul crescut de diabet, boli cardiovasculare sau asociate ficatului, obezitate, înrăutăţirea multor afecţiuni tocmai prin prisma faptului că zahărul creşte inflamaţia în corp şi este stocat ca grăsime în jurul organelor vitale – acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care ar trebui să renunţi la zahăr.
Aşadar, primul pas e deja făcut! Să vedem, însă, ce poţi face pentru ca acest demers curajos să nu se termine înainte de a fi început!
1). Nu te amăgi singur!
A reduce nu e acelaşi lucru cu a elimina! Mulţi spun că o prăjitură la câteva zile nu are cum să facă rău. Totuşi, dacă ai început acest proces, ba chiar vrei să îţi imbunatesti şi starea de sănătate cu ajutorul lui, e cazul să elimini complet zahărul din alimentaţie.
Trişând din când în când nu vei permite corpului să se detoxifice. În plus, nu puţini sunt cei care susţin că zahărul acţionează precum un drog, aşa că o prăjiturică astăzi va creşte pofta de dulce, crescând şi riscul de a trişa tot mai des.
Dacă te vei abţine de la zahăr doar câteva zile, vei vedea că senzaţia aceea se va diminua tot mai mult.
2). Organizează-te şi fă-ţi meniul din timp!
În toată această perioadă este important să nu ajungi în punctul în care să simţi senzaţia de foame. Acelea sunt momentele în care cresc şi riscurile de a recidiva şi de a pofti la o gustare nevinovată, dar cu mult zahăr. Aşadar, nu sări peste mesele principale, mănâncă suficiente proteine (acestea păstrează mai mult timp senzaţia de saţietate) şi gândeşte-te dinainte ce vei mânca între mese tocmai pentru a nu pofti la dulce.
3). Nu-ţi înfrâna pofta de dulce!
Din fericire, pentru asta avem fructele. Totuşi, şi aici avem câteva reguli destul de stricte. În primul rând, nu exagera. O porţie, două de fructe pe zi ar fi suficientă, încearcă să nu le combini sau să le mănânci prea aproape de mesele principale.
Nici sucurile de (multe) fructe nu sunt benefice, aşa că mai bine optează dimineaţa pentru un smoothie sau chiar un suc din legume (mare parte) cu 1 măr şi câteva feliuţe de lămâie.
4). Uită de îndulcitori!
Unii susţin că doar de îndulcitorii artificiali, dar nici cei naturali nu sunt de preferat prea des, poate cu excepţia mierii. Mulţi astfel de îndulcitori cresc şi ei nivelul de zahăr din sânge, nu au calorii sau alte substanţe nutritive, fiind nocivi pentru organism.
Mierea, nici ea în exces, ar fi de preferat în băuturi sau chiar preparate ceva mai complexe.
5). Fă-ţi o listă cu deserturi delicioase, dar fără zahăr
Quinoa fiartă cu puţină miere şi diverse nuci/seminţe, budincă de chia cu lapte de cocos şi ceva fructe, o gustare din seminţe şi fructe (de preferat nu uscate), un gem fără zahăr – avem la dispoziţie numeroase alternative la prăjiturile cu mult zahăr, gluten sau alte ingrediente de acest fel.
Poate nu ar strica să consulţi un pic şi Indicele Glicemic al acestor alimente tocmai pentru că, de exemplu, pot fi fructe cu un IG foarte mare (cum sunt curmalele – IG 100).
6). Citeşte şi informează-te temeinic!
Puterea exemplului poate răsturna orice prejudecată, aşa că citeşte articole despre cei care au renunţat deja la zahăr. Cum a fost procesul acesta în cazul lor, efectele benefice sau nocive, cum li s-a modificat corpul, dar şi starea de sănătate – îţi va fi de folos să afli toate aceste informaţii.
