Cum verifici prospeţimea unor alimente comune – trucuri simple şi utile

16.05.2017 0 comentarii

Beneficiile unor alimente precum avocado, nucă de cocos, miere sau cafea sunt deja binecunoscute. Specialiştii ne încurajează să le consumăm cu moderaţie pentru a ne bucura în timp de toate efectele lor pozitive.

  1. Ce ne facem, însă, atunci când nu ştim cu precizie cum să le alegem pe cele coapte, proaspete şi naturale?
     
    Ei bine, pentru aceste situaţii, citeşte mai jos câteva sfaturi eficiente ce vor diminua riscul unor alegeri nefericite. 
     
    Cum verifici dacă boabele de cafea sunt proaspete?
     
    Momentul de prăjire are o importanţă deosebită în prospeţimea şi aroma cafelei. Astfel, se pare că momentul de vârf al prospeţimii boabelor de cafea este la 3-4 zile după prăjire, iar după două săptămâni aceastea încep să oxideze. 
     
    E drept că data prăjirii nu este întotdeauna trecută pe ambalaj, dar pentru a verifica asta, ai la îndemână un alt truc simplu şi eficient. 
    Pune câteva boabe de cafea prăjită într-o pungă de plastic, preferabil cu un fermoar sau sigileaz-o tu, nu înainte de a da afară tot aerul din ea. Lasă punga aşa până a doua zi (în debara sau în frigider).  
     
    Dacă boabele de cafea sunt proaspăt prăjite, a doua zi punga se va umfla. În schimb, în cazul în care punga rămâne plată, e semn ca boabele de cafea au fost prăjite de mai bine de 1-2 săptămâni. 
     
    Pe lângă aceste trucuri, boabele de cafea proaspete sunt lucioase, au o aromă plăcută, mai puternică şi, atunci când sunt râşnite şi preparate, dau acea spumă delicioasă. 
     
    Cum verifici dacă avocado este copt?
     
    Foarte sănătos şi gustos, cu o textură cremoasă, avocado este destul de dificil de ales, mai ales în supermarketurile noastre. Condiţiile de transport şi depozitare, poate, îl deteriorează întrucâtva, dar asta nu înseamnă că nu putem verifica prospeţimea sa. 
     
    În primul rând, asigură-te că avocado nu are tăieturi sau pete maronii. Apoi, împinge foarte încet coaja fructului. Dacă este moale, iar coaja revine la forma iniţială, avocado este copt. În cazul în care este prea tare sau, dimpotrivă, prea moale, fructul este necopt, respectiv trecut. 
     
    Totuşi, dacă ai nimerit un fruct de avocado necopt, mai poţi apela la o tehnică eficientă. Avocado se coace şi după ce a fost cules, aşa că introdu fructul într-o pungă de hârtie sau într-un ziar şi lasă-l într-un loc întunecos maxim trei zile. 
     
    Cum verifici dacă nuca de cocos este proaspătă?
     
    E păcat să cumperi fulgi sau lapte de cocos din comerţ când este atât de simplu să ţi le prepari singur, acasă. Da, dar nici nuca de cocos nu este uşor de ales, vei spune. 
     
    Ei bine, în primul rând fereşte-te de nucile crăpate, înţepate, care să curgă sau care au deja urme de mucegai în jurul celor trei puncte negre. 
     
    Apoi, trebuie să ştii că nucile proaspete sunt cele un pic mai grele decât celelalte. Ca ultim pas de recunoaştere, agită în sus şi jos un pic pentru a vedea dacă înăuntru este încă apă de cocos, semn că fructul e proaspăt şi bun de cumpărat. 
     
    Cum verifici dacă mierea este naturală?
     
    În cazul în care nu ai un furnizor de încredere pentru miere, e timpul să faci unele verificări riguroase. Toarnă o linguriţă de miere într-un pahar de apă şi amestecă încet. O miere naturală, fără zahăr ar trebui să nu se dizolve atât de repede. 
     
    Un alt truc spune aşa: ia un vârf de creion chimic şi pune-l într-un pahar cu o linguriţă de miere. Dacă mierea nu se colorează, înseamnă că este naturală. 
     
    Mai poţi verifica autenticitatea mierii, turnând un pic de miere pe o bucată de hârtie sau de material alb. Dacă mierea este absorbită de hârtie sau pătează materialul înseamnă că nu este naturală. 
printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro