Desert: Tort amandina

-
Bucătar: Edith Frâncu
Blatul:- 6 ouă
- 200 g zahăr
- 30 ml apă
- 30 ml ulei
- 20 g cacao
- 8 linguri făină
Batem albușurile spumă băț, adăugăm zahărul, mixând în continuare până devin tari. Apoi adăugăm apa și gălbenușurile frecate cu uleiul și amestecăm cu o lingură, de jos în sus, până se încorporează albușurile.
Apoi se adaugă câte puțin din făină amestecată cu cacao, omogenizând amestecul. Turnăm aluatul într-o tavă cu diametrul de 24, cu pereții unși cu ulei și tapetați cu făină, iar pe fund punem hârtie de copt.
Dăm la cuptor pentru 30-35 de minute, la 175 de grade, în ultimele 5 minute ridicați temperatura cuptorului până la 190 de grade. Blatul se lasă la răcit și se taie în două.
Siropul
- 400 ml apă
- 200 g zahăr
- 2 plicuri capucino de ciocolată
Punem toate ingredientele pentru sirop într-o crăticioară la fiert, și din momentul în care începe să fiarbă mai lăsăm pe foc 5 minute. Siropul se lasă la răcit. Crema
- 3 gălbenușuri
- 150 g zahăr pudră
- 250 g unt (80% grăsime)
- 3 linguri cacao
Într-un castron punem untul parțial topit și îl mixăm bine 1-2 minute. Adăugăm zahărul pudră și mixăm până se dizolvă zahărul. Apoi adăugăm gălbenușurile și cacaoa și mai mixăm în continuare circa 1 minut.
Punem pe platou prima jumătate de blat și însiropăm, punem crema peste, nivelăm bine, apoi punem și celălalt blat și însiropăm din nou.
Eu am înțepat blatul superior din loc în loc pentru ca siropul să intre mai bine. Lăsăm astfel tortul asamblat la frigider 2-3 ore (eu am lăsat peste noapte). Glazura
- 200 g ciocolată (eu am pus una amăruie și una cu lapte)
- 150 g smântână lichidă pentru frișcă
- 50 g unt
Punem smântâna lichidă pe foc să se încălzească (fără să fiarbă!), apoi adăugăm ciocolata ruptă cubulețe și untul. Luăm crăticioara de pe foc și amestecăm până se omogenizează compoziția.
Amestecăm în ea din când în când până se mai răcește, apoi o turnăm peste tort, încet începând din centru. Glazura, ca să rămână frumoasă, nu trebuie atinsă cu nimic. După ce glazurăm întreg tortul, dăm la frigider pentru minim 1 oră.
În mod normal, aici s-ar fi terminat prepararea tortului. Eu am pus și ceva glazură de caramel deasupra, să îl ornez. însă aici am făcut o mică prostie. Am folosit glazură de caramel de la Dr Oetker, în care am pus 20 ml apă și 1 linguriță de smântână lichidă. Și mi-a ieșit prea subțire, așa că decorul nu a ieșit cum aș fi vrut. Însă gustul este minunat! Vă recomand acest tort cu toată încrederea. E prima dată când îl fac, dar cu siguranță nu va fi ultima.
O feliuță pentru voi.
Menționez că rețeta o am de la Poca.

Edith, arata nemaipomenit tortul tau. Si blogul tau imi place...este foarte util. Am gatit din retetele tale. Sunt explicate foarte bine, mai ales pentru o incepatoare ca mine:) Am votat si iti doresc succes!
Mariana, trebuie sa apesi pe inimioara pentru vot. Poti face in tava dreptunghuilara, reteta initiala era de miniamandine, facute in tava dreptunghiulara si taiate cubulete.
Dana, multumesc mult! A fost foaaaarte bun :)
Marina si eu sunt la fel de innebunita dupa dulce!! Multumesc, e tare bun!
Nico, iti multumesc frumos pentru vot :) Pup!
Unde sa votez!!!!!acu sint grabita,dar ma mai uit eu unde!OK!am trecut o alta adresa de e-mail pt.ca nu pot deschide la g-mailul meu!Edith draga:numai o feliuta???la cum arata???vai,!!!scrie-mi daca pot face intro tava dreptunghiulara si ce parere ai!!!te pup si revin!
din pacate sint inebunita dupa dulce .Daca ar fi tortul linga mine pina miine ar fi deja istorie.arata foarte bine si sint sigura ca e si gustos
Edith, am votat tortuletul tau minunat :) Cred ca a fost delicioooos! Te pup! Dana
Arata foarte bine si amanadina este una dintre prajiturile mele preferate.Deja inghit in sec! De aceea te-am si votat! pupici,
uoof! Lasa, nu fi suparata ca-i mai frumos Cluju' :P
Tartoras, multumesc frumos pentru vot. Scuze ca nu ti-am vazut mesajul mai devreme. Te astept la tort! :) La multi ani si tie!
:(( nu, sunt din cluj
Edith, am venit dupa tine....sau dupa tort! Mult succes la concurs...arata demential tortul!! Dar ma autoinvit eu la o feliuta de tort...glumesc! La multi ani pentru 1 DECEMBRIE!
yum :D
Edith, de unde iei
si eu vreau o felie... [drooling]
Ania, te astept ca mai am 2 felii! Oricum la tine sunt datoare :P
unde sa vin?
am vazut si ca folosesti milka. vreau! doresc! :D
Esti din Bucuresti? Eu stau in Floreasca :D
Smantana lichida pe care am folosit-o este de la Dorna. Nu este acelasi lucru cu smantana acra (sour cream) Aici nu e poza cu ea, insa la mine pe blog la reteta, este o poza cu cutia. O gasesti in supermarketuri la raionul de frisca. E tare bun tortul, incearca-l! :)
Ania, e yum yum :P
Edith,superb arata tortul tau!
Da te-am votat!
Cea mai gospodinutza dintre gospodinutze...tu esti Edith....minunat arata tortul...si cred ca e THE BEST!!!
Andreea, iti multumesc ca ma vizitezi si ma bucur ca ti-a placut ce ai incercat :) Multumesc pt vot si te mai astept cu drag! :)
Maya draga ma bucur ca-ti place. Multumesc frumos pentru nota 10, venita de la tine inseamna mult pt mine :)
Mariana, multumesc pt vot!
Rux, dragutza ca de obicei, iti multumesc mult! E fuaaaarte bun :P
Wooau...cat de bine arata trebuie sa-l fac mai ales ca amandinele sunt preferatele mele.ma duc sa-l votez .
Un vot meritat si de la mine...Nu ne dezamagesti niciodata , ai facut un tort minunat.
Mary, merci frumos pt vot :)
Moni, saru'manaaaa :) O dragutza esti tu! :*
Minunat tortul.Nota 10 de la mine.Te pup Edith.
Deea, multumesc frumos! Pup!
Super tortul. Te-am votat si am mobilizat si toate colegele la servici sa te voteze numai ca este o problema, ele nu pot vota reteta ta, oricare alta se poate numai a ta nu ????
@Gabi: din motive de siguranta, si pentru a incerca sa stopam fraudele, nu se poate vota de mai multe ori de pe acelasi IP. Mai mult ca sigur, tu si colegele tale aveti acelasi IP, motiv pentru care, cata vreme s-a votat deja de-acolo (ai votat tu) nu se mai poate vota.
PS: nici o alta reteta, votata deja de la tine de la serviciu, nu mai poate fi votata din nou. Incearca si da-ne de veste. Multumim
Gabi, multumesc pt vot si pt mobilizare :)) Asa cum ti-a zis si dl admin, tu si colegele tale aveti acelasi IPsi de aceea nu puteti vota toate. E permis un singur vot/IP. Nici colegii mei nu m-au putut vota din acelasi motiv :P E o masura normala, ca altfel as fi stat tot timpul sa ma votez... :D
Edith , mult success , am dat si eu un vot
Draga Edith superb tortul! Bineinteles ca te-am votat si sper din toata inima sa castigi pentru ca meriti!! Multa bafta!!
Cinezee, merci mult pt vot! :) Laura, multumesc frumos pt aprecieri :) Ania is back in advertising! :) Merci dragutza!!
votul meu cu nr 270 l-am acordat cu toata placerea pentru asa minunatie Felicitari Edith pentru prezentare Bafta multa!!!
e 270 sau 770 ?? cam dificil de vazut cifrele alea :(
Lory, multumesc frumos pt vot. Esti tare dragutza! :) E 270.
Edith..am incercat tortul a iesit super, am sa-l fac si cand piticul meu va face un an.Merciiii http://concurs.profm.ro/minimosi/Neamt.html
Am si eu o intrebare . Tortul tau pare super bun insa oare glazura poate fi folosita si la altceva ? Spre exemplu la o prajitura unde vine peste un strat de frisca ? Sper sa nu te superi pe mine ca te`am intrebat si sper sa`mi raspunzi
Maria, ma bucur ca ai incercat si ti-a placut tortul :) Ti-am votat si piticul :) F haios! Bafta!
Gabrielle, sigur ca nu ma supar :) Glazura este ff buna si poate fi folosita peste orice prajitura, insa peste un strat de frisca... ma indoiesc. O sa se inmoaie prea tare cred fiind in contact direct si pe toata suprafata cu frisca... Eventual, ma gandesc ca poti face crema pe baza de frisca, cu ceva gelatina in ea (daca vrei neaparat combinatia asta de glazura cu frisca). Este doar o idee... Spor la treaba si sper sa-ti iasa,orice solutie ai alege.
Am incercat reteta. A iesit eeeexxxxccccelent ! Multumesc!
Este nemaipomenit de bun tortul. Amandina este parjitura mea preferata. Multumimmmmmmmmm!!!!!!
Eu sunt din California, am facut tortul ,,AMANDINA'' dupa reteta aceasta si este grozav de bun. Sa ai noroc de a cistiga concursul. Viorica
FELICITARI !!! CHIAR O SA INCERC ZILELE URMATOARE. O ZI FRUMOASA TUTUROR !!! Dana, Sibiu. poti sa imi spui daca se adauga si nuca putin prajita?
Am vazut la o patiserie americana cum pun ei glazura asta peste mouss sau frisca.Se pune moussul sau frisca in care pui si putina gelatina, deci se pun pe prajitura dupa care prajitura se baga la congelator pana se intaresc cremele.apoi se toarna fara probleme glazura peste prajitura pe care o tii pe un gratar ca surplusul sa curga intr-o tava. se lasa la temperatura camerei apoi sa se dezghete prajitura.Deci merge peste frisca dupa cum a intrebat cineva dar e mai mult de lucru.... Cat despre tortul tau este minunat! nota 10....o singura intrebare am, nu iti este frica sa folosesti ouale crude in crema?oare nu e bine sa le punem putin pe baie de aburi?Nu te supara intreb si eu ca in ziua de azi.....Cand ma gandesc ca pe vremea cand eram eu foarte tanara faceam la spuma de ou cu gem de caise sau capsuni si nu pateam nimic dar atunci era totul natural si bun....
Multumesc pentru reteta, m-ai ajutat mult !