Desert: Tort amandina

02.02.2008 55 comentarii
  1. Bucătar: Edith Frâncu

    Blatul
    :

    • 6 ouă
    • 200 g zahăr
    • 30 ml apă
    • 30 ml ulei
    • 20 g cacao
    • 8 linguri făină

    Batem albușurile spumă băț, adăugăm zahărul, mixând în continuare până devin tari. Apoi adăugăm apa și gălbenușurile frecate cu uleiul și amestecăm cu o lingură, de jos în sus, până se încorporează albușurile.

    Apoi se adaugă câte puțin din făină amestecată cu cacao, omogenizând amestecul. Turnăm aluatul într-o tavă cu diametrul de 24, cu pereții unși cu ulei și tapetați cu făină, iar pe fund punem hârtie de copt.

    Dăm la cuptor pentru 30-35 de minute, la 175 de grade, în ultimele 5 minute ridicați temperatura cuptorului până la 190 de grade. Blatul se lasă la răcit și se taie în două.

    Siropul

    • 400 ml apă
    • 200 g zahăr
    • 2 plicuri capucino de ciocolată

    Punem toate ingredientele pentru sirop într-o crăticioară la fiert, și din momentul în care începe să fiarbă mai lăsăm pe foc 5 minute. Siropul se lasă la răcit. Crema

    • 3 gălbenușuri
    • 150 g zahăr pudră
    • 250 g unt (80% grăsime)
    • 3 linguri cacao

    Într-un castron punem untul parțial topit și îl mixăm bine 1-2 minute. Adăugăm zahărul pudră și mixăm până se dizolvă zahărul. Apoi adăugăm gălbenușurile și cacaoa și mai mixăm în continuare circa 1 minut.

    Punem pe platou prima jumătate de blat și însiropăm, punem crema peste, nivelăm bine, apoi punem și celălalt blat și însiropăm din nou.

    Eu am înțepat blatul superior din loc în loc pentru ca siropul să intre mai bine. Lăsăm astfel tortul asamblat la frigider 2-3 ore (eu am lăsat peste noapte). Glazura

    • 200 g ciocolată (eu am pus una amăruie și una cu lapte)
    • 150 g smântână lichidă pentru frișcă
    • 50 g unt

    Punem smântâna lichidă pe foc să se încălzească (fără să fiarbă!), apoi adăugăm ciocolata ruptă cubulețe și untul. Luăm crăticioara de pe foc și amestecăm până se omogenizează compoziția.

    Amestecăm în ea din când în când până se mai răcește, apoi o turnăm peste tort, încet începând din centru. Glazura, ca să rămână frumoasă, nu trebuie atinsă cu nimic. După ce glazurăm întreg tortul, dăm la frigider pentru minim 1 oră.

    În mod normal, aici s-ar fi terminat prepararea tortului. Eu am pus și ceva glazură de caramel deasupra, să îl ornez. însă aici am făcut o mică prostie. Am folosit glazură de caramel de la Dr Oetker, în care am pus 20 ml apă și 1 linguriță de smântână lichidă. Și mi-a ieșit prea subțire, așa că decorul nu a ieșit cum aș fi vrut. Însă gustul este minunat! Vă recomand acest tort cu toată încrederea. E prima dată când îl fac, dar cu siguranță nu va fi ultima.

    O feliuță pentru voi.

    Menționez că rețeta o am de la Poca.

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • Andreea

    Edith, arata nemaipomenit tortul tau. Si blogul tau imi place...este foarte util. Am gatit din retetele tale. Sunt explicate foarte bine, mai ales pentru o incepatoare ca mine:) Am votat si iti doresc succes!

    02.12.2008
  • Edith

    Mariana, trebuie sa apesi pe inimioara pentru vot. Poti face in tava dreptunghuilara, reteta initiala era de miniamandine, facute in tava dreptunghiulara si taiate cubulete.

    02.12.2008
  • Edith

    Dana, multumesc mult! A fost foaaaarte bun :)

    02.12.2008
  • Edith

    Marina si eu sunt la fel de innebunita dupa dulce!! Multumesc, e tare bun!

    02.12.2008
  • Edith

    Nico, iti multumesc frumos pentru vot :) Pup!

    02.12.2008
  • mariana

    Unde sa votez!!!!!acu sint grabita,dar ma mai uit eu unde!OK!am trecut o alta adresa de e-mail pt.ca nu pot deschide la g-mailul meu!Edith draga:numai o feliuta???la cum arata???vai,!!!scrie-mi daca pot face intro tava dreptunghiulara si ce parere ai!!!te pup si revin!

    02.12.2008
  • marina

    din pacate sint inebunita dupa dulce .Daca ar fi tortul linga mine pina miine ar fi deja istorie.arata foarte bine si sint sigura ca e si gustos

    02.12.2008
  • dana2dor

    Edith, am votat tortuletul tau minunat :) Cred ca a fost delicioooos! Te pup! Dana

    02.12.2008
  • nicoleta

    Arata foarte bine si amanadina este una dintre prajiturile mele preferate.Deja inghit in sec! De aceea te-am si votat! pupici,

    02.12.2008
  • Edith

    uoof! Lasa, nu fi suparata ca-i mai frumos Cluju' :P

    01.12.2008
  • Edith

    Tartoras, multumesc frumos pentru vot. Scuze ca nu ti-am vazut mesajul mai devreme. Te astept la tort! :) La multi ani si tie!

    01.12.2008
  • ania

    :(( nu, sunt din cluj

    01.12.2008
  • tartoras

    Edith, am venit dupa tine....sau dupa tort! Mult succes la concurs...arata demential tortul!! Dar ma autoinvit eu la o feliuta de tort...glumesc! La multi ani pentru 1 DECEMBRIE!

    01.12.2008
  • ania

    yum :D

    01.12.2008
  • femeia simpla

    Edith, de unde iei

    01.12.2008
  • ania

    si eu vreau o felie... [drooling]

    01.12.2008
  • Edith

    Ania, te astept ca mai am 2 felii! Oricum la tine sunt datoare :P

    01.12.2008
  • ania

    unde sa vin?

    01.12.2008
  • ania

    am vazut si ca folosesti milka. vreau! doresc! :D

    01.12.2008
  • Edith

    Esti din Bucuresti? Eu stau in Floreasca :D

    01.12.2008
  • Edith

    Smantana lichida pe care am folosit-o este de la Dorna. Nu este acelasi lucru cu smantana acra (sour cream) Aici nu e poza cu ea, insa la mine pe blog la reteta, este o poza cu cutia. O gasesti in supermarketuri la raionul de frisca. E tare bun tortul, incearca-l! :)

    01.12.2008
  • Edith

    Ania, e yum yum :P

    01.12.2008
  • maya

    Edith,superb arata tortul tau!

    02.12.2008
  • mariana

    Da te-am votat!

    02.12.2008
  • Rux

    Cea mai gospodinutza dintre gospodinutze...tu esti Edith....minunat arata tortul...si cred ca e THE BEST!!!

    02.12.2008
  • Edith

    Andreea, iti multumesc ca ma vizitezi si ma bucur ca ti-a placut ce ai incercat :) Multumesc pt vot si te mai astept cu drag! :)

    02.12.2008
  • Edith

    Maya draga ma bucur ca-ti place. Multumesc frumos pentru nota 10, venita de la tine inseamna mult pt mine :)

    02.12.2008
  • Edith

    Mariana, multumesc pt vot!

    02.12.2008
  • Edith

    Rux, dragutza ca de obicei, iti multumesc mult! E fuaaaarte bun :P

    02.12.2008
  • mary

    Wooau...cat de bine arata trebuie sa-l fac mai ales ca amandinele sunt preferatele mele.ma duc sa-l votez .

    03.12.2008
  • Moni

    Un vot meritat si de la mine...Nu ne dezamagesti niciodata , ai facut un tort minunat.

    03.12.2008
  • Edith

    Mary, merci frumos pt vot :)

    03.12.2008
  • Edith

    Moni, saru'manaaaa :) O dragutza esti tu! :*

    03.12.2008
  • Deea

    Minunat tortul.Nota 10 de la mine.Te pup Edith.

    03.12.2008
  • Edith

    Deea, multumesc frumos! Pup!

    03.12.2008
  • Gabi

    Super tortul. Te-am votat si am mobilizat si toate colegele la servici sa te voteze numai ca este o problema, ele nu pot vota reteta ta, oricare alta se poate numai a ta nu ????

    04.12.2008
  • ebucataria.ro

    @Gabi: din motive de siguranta, si pentru a incerca sa stopam fraudele, nu se poate vota de mai multe ori de pe acelasi IP. Mai mult ca sigur, tu si colegele tale aveti acelasi IP, motiv pentru care, cata vreme s-a votat deja de-acolo (ai votat tu) nu se mai poate vota.

    04.12.2008
  • ebucataria.ro

    PS: nici o alta reteta, votata deja de la tine de la serviciu, nu mai poate fi votata din nou. Incearca si da-ne de veste. Multumim

    04.12.2008
  • Edith

    Gabi, multumesc pt vot si pt mobilizare :)) Asa cum ti-a zis si dl admin, tu si colegele tale aveti acelasi IPsi de aceea nu puteti vota toate. E permis un singur vot/IP. Nici colegii mei nu m-au putut vota din acelasi motiv :P E o masura normala, ca altfel as fi stat tot timpul sa ma votez... :D

    04.12.2008
  • Cinezee

    Edith , mult success , am dat si eu un vot

    05.12.2008
  • Laura Adamache

    Draga Edith superb tortul! Bineinteles ca te-am votat si sper din toata inima sa castigi pentru ca meriti!! Multa bafta!!

    05.12.2008
  • Edith

    Cinezee, merci mult pt vot! :) Laura, multumesc frumos pt aprecieri :) Ania is back in advertising! :) Merci dragutza!!

    05.12.2008
  • Lory

    votul meu cu nr 270 l-am acordat cu toata placerea pentru asa minunatie Felicitari Edith pentru prezentare Bafta multa!!!

    07.12.2008
  • Lory

    e 270 sau 770 ?? cam dificil de vazut cifrele alea :(

    07.12.2008
  • Edith

    Lory, multumesc frumos pt vot. Esti tare dragutza! :) E 270.

    07.12.2008
  • Maria

    Edith..am incercat tortul a iesit super, am sa-l fac si cand piticul meu va face un an.Merciiii http://concurs.profm.ro/minimosi/Neamt.html

    15.12.2008
  • Gabrielle

    Am si eu o intrebare . Tortul tau pare super bun insa oare glazura poate fi folosita si la altceva ? Spre exemplu la o prajitura unde vine peste un strat de frisca ? Sper sa nu te superi pe mine ca te`am intrebat si sper sa`mi raspunzi

    19.12.2008
  • Edith

    Maria, ma bucur ca ai incercat si ti-a placut tortul :) Ti-am votat si piticul :) F haios! Bafta!

    19.12.2008
  • Edith

    Gabrielle, sigur ca nu ma supar :) Glazura este ff buna si poate fi folosita peste orice prajitura, insa peste un strat de frisca... ma indoiesc. O sa se inmoaie prea tare cred fiind in contact direct si pe toata suprafata cu frisca... Eventual, ma gandesc ca poti face crema pe baza de frisca, cu ceva gelatina in ea (daca vrei neaparat combinatia asta de glazura cu frisca). Este doar o idee... Spor la treaba si sper sa-ti iasa,orice solutie ai alege.

    19.12.2008
  • magda

    Am incercat reteta. A iesit eeeexxxxccccelent ! Multumesc!

    21.01.2009
  • silar

    Este nemaipomenit de bun tortul. Amandina este parjitura mea preferata. Multumimmmmmmmmm!!!!!!

    27.01.2009
  • Viorica Suciu

    Eu sunt din California, am facut tortul ,,AMANDINA'' dupa reteta aceasta si este grozav de bun. Sa ai noroc de a cistiga concursul. Viorica

    24.03.2009
  • dana

    FELICITARI !!! CHIAR O SA INCERC ZILELE URMATOARE. O ZI FRUMOASA TUTUROR !!! Dana, Sibiu. poti sa imi spui daca se adauga si nuca putin prajita?

    16.03.2009
  • Kamy

    Am vazut la o patiserie americana cum pun ei glazura asta peste mouss sau frisca.Se pune moussul sau frisca in care pui si putina gelatina, deci se pun pe prajitura dupa care prajitura se baga la congelator pana se intaresc cremele.apoi se toarna fara probleme glazura peste prajitura pe care o tii pe un gratar ca surplusul sa curga intr-o tava. se lasa la temperatura camerei apoi sa se dezghete prajitura.Deci merge peste frisca dupa cum a intrebat cineva dar e mai mult de lucru.... Cat despre tortul tau este minunat! nota 10....o singura intrebare am, nu iti este frica sa folosesti ouale crude in crema?oare nu e bine sa le punem putin pe baie de aburi?Nu te supara intreb si eu ca in ziua de azi.....Cand ma gandesc ca pe vremea cand eram eu foarte tanara faceam la spuma de ou cu gem de caise sau capsuni si nu pateam nimic dar atunci era totul natural si bun....

    03.03.2012
  • Multumesc pentru reteta, m-ai ajutat mult !

    18.04.2015
Autor: ebucataria.ro