DESTINAȚII CU GUST Covasna: Meniuri inedite la Festivalul florilor comestibile de la Sfântu Gheorghe

Șnițele din flori de soc, salată de trandafiri și liliac alb, gogoși cu mușcate, friptură de pui cu struguri și flori de dovleac, ruladă de orez cu pepene galben și gălbenele, curcan în sos alb cu mentă și panseluțe sunt doar câteva dintre preparatele ce vor putea fi degustate luna viitoare la Festivalul florilor comestibile de la Sfântu Gheorghe.
-
Organizatorul festivalului, Kovacs Istvan, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că evenimentul, programat pe 23 mai, va reuni mai mulți maeștri bucătari din România și Ungaria care vor pregăti diverse meniuri pe bază de flori comestibile.
'Am programat festivalul la sfârșitul lunii mai pentru că atunci sunt cele mai multe flori comestibile, din care se pot face numeroase preparate gustoase și deosebite. Timp de o săptămână vom strânge flori și ne vom pregăti pentru acest festival deosebit, spunem noi (...) Veți vedea cât de ușor sunt de preparat aceste rețete și nu costă aproape nimic, doar puțină muncă. Florile comestibile sunt în jurul nostru și nici măcar nu vă vine să credeți câte putem face cu ele', a declarat Kovacs Istvan.
Potrivit acestuia, majoritatea florilor pot fi folosite la gătit pentru că dau o savoare deosebită preparatelor culinare, îndeosebi sosurilor și salatelor. Printre florile comestibile se numără trandafirii, zorelele, gălbenelele, crăițele, mușcatele, florile de dovlecei, păpădia, panseluțele, levănțica, mușețelul, liliacul alb, florile de tei, talpa gâștii și limba mielului.
Județul Covasna este 'campion național' la categoria festivaluri gastronomice, aici fiind organizate cel puțin zece festivaluri pe an care le oferă bucătarilor profesioniști și amatori posibilitatea să-și etaleze măiestria culinară.
Luna viitoare, pe 9 mai, la Sfântu Gheorghe va avea loc și Festivalul kurtoskolacs-ului, cum i se spune în limba maghiară tradiționalului colac secuiesc învelit în zahăr ars.Sursa: Agerpres
