DESTINAȚII CU GUST Covasna: Preparate secuiești cu prune uscate

18.09.2015 0 comentarii

Supa de prune uscate, preparată după rețeta secuiască, este o provocare pentru simțuri, fiind un amalgam de gusturi - și dulce, și sărată, și acrișoară. Supa este ușor de preparat, pentru aceasta fiind necesare o jumătate de kilogram de prune uscate, 2-3 linguri de zahăr, o cană de vin alb, o lingură de făină, o lingură de smântână, sare, scorțișoară și coajă de lămâie.

  1. Prunele se spală, se lasă la strecurat și se așază într-o oală, se adaugă zahărul și se toarnă vin alb atât cât să le acopere, după care se pun la fiert la foc mic, până se înmoaie fructele. Se toarnă aproximativ un litru și jumătate de apă, sare și zahăr după gust, coajă de lămâie și scorțișoară și se dă în mai multe clocote. Supa se drege cu smântâna amestecată cu faină. Se poate servi cu crutoane de pâine presărate cu scorțișoară.

    Rețeta este recomandată de președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor, care a scos în urmă cu câțiva ani o carte de bucate secuiești, cu peste 160 de pagini, care cuprinde și câteva dintre preparatele sale favorite.

    În aceeași carte este publicată o rețetă de ciorbă cu carne și prune uscate, pentru prepararea căreia sunt necesare o jumătate de kilogram de carne de porc afumată, carne de oaie sau de pui, o ceapă, o gulie, doi-trei morcovi, o rădăcină de pătrunjel, două linguri de untură, o lingură de făină, 12 prune uscate, sare, piper, frunză de dafin, boia, un ou și smântână.

    Ceapa se curăță și se taie mărunt, după care se rumenește pe foc într-o tigaie încinsă, în care s-a pus o lingură de untură. Se adaugă apoi boiaua și carnea tăiată cubulețe, iar când începe să se înmoaie se adaugă legumele tăiate mărunt, sarea, piperul, frunza de dafin și prunele uscate, spălate în prealabil. Se mai prăjesc puțin, timp de 1-2 minute, după care se toarnă doi litri de apă fierbine și se fierbe la foc mic. Separat, într-o tigaie se prepară un rântaș, dintr-o lingură de făină și o lingură de untură, care se toarnă în ciorbă, se dă în câteva clocote, iar la final, după ce se oprește focul, ciorba se drege cu ou amestecat cu smântână și poate fi servită cu găluște. După gust, poate fi acrită cu oțet. Rețeta, pentru patru-șase persoane, se poate prepara în 30-45 de minute.

    Prunele uscate dau o savoare deosebită mâncărurilor și pot fi folosite în diverse combinații. O rețetă delicioasă și ușor de preparat este cea de orez cu prune uscate, pentru care se folosesc 200 de grame de orez cu bobul rotund, 200 de grame de prune uscate, două roșii din bulion, o ceapă, patru ciuperci proaspete, 500 ml supă de legume, o lingură de ulei, sare și câteva fire de pătrunjel.

    Într-o cratiță în care s-a încins uleiul, se călește ceapa tăiată mărunt până devine sticloasă, apoi se adaugă orezul. Se amestecă ușor și se adaugă ciupercile feliate. După ce se evaporă apa lăsată de acestea, se adaugă prunele tăiate și se sărează după gust. Se toarnă apoi supa, se pun roșiile din bulion fără coajă și se lasă la fiert circa zece minute. Cratița se dă la cuptor pentru 20 de minute, apoi se scoate și se presară cu pătrunjel înainte de servire.

    O altă rețetă savuroasă este cea de carne și sos de prune uscate, în care se pun 750 g carne de porc, 500 g prune uscate, o ceapă, 125-150 ml vin alb și aceeași cantitate de bulion, 4 linguri de ulei, două linguri de zahăr, una de făină și sare.

    Carnea tăiată în bucăți de mărimea dorită și ceapa tocată se înăbușă în ulei încins, apoi se adaugă puțină apă și se lasă să fiarbă. Se pun vinul și prunele, care au fost ținute la înmuiat în apă aproape două ore, apoi se adaugă zahărul caramelizat în prealabil într-o crăticioară, iar apoi făina amestecată bine cu bulionul să nu se formeze cocoloașe. Sosul se sărează și se lasă la fiert să scadă puțin, iar după ce carnea este bine fiartă se servește, cu garnitură de cartofi, legume sau orez.

    Sursa: Agerpres
     

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro