DESTINAȚII CU GUST Giurgiu: Scoici în sos de vin alb

Unul dintre preparatele apreciate de giurgiuvenii obișnuiți să trăiască în apropierea Dunării și a unor lacuri și râuri cu apă dulce îl reprezintă scoicile în sos de vin alb, acest preparat fiind des preparat de gospodinele din județ, dar putând fi găsit și în restaurantele cu profil pescăresc de la malul Dunării.
-
' Pentru a prepara scoici în vin alb avem nevoie în primul rând de aproximativ 50 de scoici proaspete de mărime medie spre mare, pe care le spălăm bine după care le punem la fiert până când carapacea se deschide.
După această operațiune punem scoicile fierte într-un vas la scurs și ne ocupăm de sosul care face ca acest preparat să fie atât de atractiv. Într-o tigaie cu pereții groși se pun la călit în unt patru-cinci cepe, tăiate mărunt, iar când acestea s-au călit la foc moale fără a-și schimba culoarea se adaugă un pahar de vin alb, câțiva căței de usturoi, piper alb, sare, boia iute sau dulce, după preferință, și un praf de făină pentru ca sosul să se lege puțin, dar fără a îl lăsa să se îngroașe și se lasă să fiarbă aproximativ cinci minute la foc mic. Când sosul este gata, acesta se toarnă peste scoicile fierte și pe care între timp le-am așezat pe un platou de obicei în formă de pește', a dezvăluit, pentru AGERPRES, Alexandru I., unul dintre bucătarii de la Dunăre.
Fructele de mare se consumă foarte bine cu lămâie așa că deasupra se stoarce și zeama de la o jumătate de lămâie, se presară și puțin pătrunjel pentru cine agreează acest zarzavat și preparatul poate fi servit.
Rețeta prezentată este de ajuns pentru patru persoane așa că acest meniu proaspăt pregătit poate fi consumat cu familia sau cu prietenii.
Un secret recomandat de bucătar este ca în deschiderea acestui meniu să fie servită o porție de icre de crap cu ceapă roșie, unse pe felii de pâine prăjită.
Sursa: Agerpres
