DESTINAȚII CU GUST Gorj: Specialitate vânătorească - ruladă de căprioară umplută cu mânătărci

01.07.2015 0 comentarii

E vremea ciupercilor de pădure, care dau preparatelor un gust deosebit, ce adună laolaltă tot freamătul naturii. Cu un gust ușor de alune, cu o textură fină și cremoasă, mânătărcile dau oricărui preparat o aromă aparte. Combinate cu carne de vânat, mai exact de căprioară, mânătărcile desfată simțurile culinare chiar și în cazul celor mai pretențioși meseni.

  1. Doamna Jana din Târgu-Jiu, nevastă de vânător, ne explică cum se prepară delicioasa rețetă de ruladă de căprioară umplută cu mânătărci.

    Prima dată se pregătesc ingredientele. Pentru acest preparat deosebit, ce se gătește la mese de sărbătoare sau la un prânz de duminică, unde se adună familia, avem nevoie de un kilogram de carne macră de căprioară, 500 de grame de mânătărci, o căpățână de usturoi, vreo zece fire de ceapă verde sau două cepe albe uscate, un ou mare, sare și piper.

    "Porționăm carnea în felii mai groase, pe care apoi la batem cu ciocanul de șnițele cu foarte mare grijă, pentru a nu deteriora feliile. Eventual se acoperă cu o folie de plastic și apoi se bat. Se sărează și se piperează și se dau la rece până preparăm umplutura. Pentru umplutură procedăm în felul următor: ciupercile se curăță de pământ și frunze, se spală sub jet de apă, se scurg și se taie felii. Într-o tigaie punem la încins câteva linguri de ulei în care călim usturoiul tăiat felii, dar atenție, doar 30 de secunde, pentru că riscă să se ardă și devine amar. Se taie ceapa verde mărunt și se adaugă peste usturoi, amestecându-se până ce se călește și aceasta, timp de câteva minute. Apoi se adaugă mânătărcile și o ceșcuță de apă și se lasă la călit până scade zeama", povestește doamna Jana.

    Compoziția din tigaie se sărează și se lasă la răcit, apoi se pune un ou bătut, piper și se amestecă. Feliile de carne se umplu cu această compoziție de ciuperci, se prind cu scobitori, se prăjesc puțin în tigaie pe ambele părți, cât să prindă culoare, apoi se pun într-o tavă unsă cu ulei, se adaugă apă, se acoperă cu folie de aluminiu și se bagă la cuptor, unde le lăsăm timp de o oră. După o oră se ia folia, se adaugă un pahar de vin roșu și se lasă până se rumenesc puțin deasupra.

    Se scot pe o farfurie, se lasă puțin să se răcorească, apoi se îndepărtează scobitorile și se porționează ruladele. Se servesc cu garnitura preferată, alături de un vin roșu rece.

    Sursa: Agerpres

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro