DESTINAȚII CU GUST Gorj: Specialitate vânătorească: Rață sălbatică pe varză

Rața sălbatică pe varză murată, gătită în ceaun la cuptor de cărămidă, este una dintre specialitățile vânătorești cu care nea Costică Buțu, vânător cu experiență, își ademenește ortacii după o zi lungă petrecută pe ape, în căutarea și împușcarea zburătoarelor.
-
Astfel, pentru a găti această mâncare delicioasă, dar nu foarte greu de preparat, nea Costică din Târgu-Jiu ne povestește că trebuie respectați câțiva pași simpli pentru ca preparatul să-i dea pe spate pe comeseni.
Pentru că se gătește la ceaun, care este un vas mai mare, se folosesc două sau trei rațe, în funcție de numărul mesenilor, patru verze murate potrivite ca mărime, trei cepe albe mai mari, doi ardei grași roșii, bulion, piper boabe, cimbru, untură și sare, dacă este nevoie.
"Rațele proaspăt împușcate se curăță de pene, apoi se trec prin flacără, se freacă bine cu făină de mălai pentru a se frăgezi, după care se eviscerează. Se spală bine, iar inima, ficatul și pipota, care se curăță și ele de impurități, se păstrează, pentru că le vom adăuga în altă mâncare, de exemplu într-o tocăniță.
Rațele se lasă întregi și se pun deoparte până se pregătesc celelalte ingrediente. Varza murată se taie fideluță și se pune într-o strecurătoare, pentru a se scurge de zeamă. Punem în ceaun câteva linguri de untură, adăugăm ceapa albă tăiată mărunt, apoi ardeii grași tăiați cubulețe. Le călim câteva minute, amestecând în acest timp cu lingura de lemn măcar o dată.
Adăugăm varza murată, o călim și pe ea cu legumele câteva minute, apoi punem piper boabe, foi de dafin, câteva crenguțe de cimbru, iar deasupra așezăm rațele întregi. Păstrăm câteva linguri de varză pe care le punem deasupra rațelor, astfel încât acestea să fie undeva la mijlocul ceaunului cu preparatul.
Punem apă până la jumătatea ceaunului și introducem ceaunul în cuptor, unde îl lăsăm cam două ore, pentru a se frăgezi carnea de rață. Dacă varza este sărată, nu mai puneți sare, însă dacă nu este foarte sărată, condimentați-o pe placul dumneavoastră. Spre final, se pune deasupra bulionul diluat cu puțină apă, dar nu se amestecă și se mai lasă la cuptor până când varza prinde o crustă deasupra", ne spune vânătorul.
Rațele se porționează când se servesc mesenilor și se servesc cu varza alături de ardei iute și de un pahar cu țuică tare, pentru poftă de mâncare.
Sursa: Agerpres
