DESTINAȚII CU GUST Harghita: Sardine alla Beccafico, un preparat ce poartă savoarea gastronomiei siciliene

Sardine alla Beccafico este un preparat sicilian ușor și sănătos, pregătit doar pentru prieteni de administratorul singurului restaurant italian din Miercurea Ciuc, Italo De Michelis, apreciat deopotrivă de români și maghiari.
-
Chiar dacă este originar din nordul Italiei, Italo de Michelis gătește uneori, pentru prieteni, aceste rulouri de sardine aromate și foarte gustoase, rețeta fiind originară din sudul Italiei, mai exact din insula Sicilia. A învățat rețeta de la mama sa, care le-o pregătește nepoților și a avut succes cu ea chiar de la prima încercare.
Pentru ca preparatul să fie unul reușit este nevoie de sardine proaspete, pe care Italo le găsește, din când în când, la supermarketurile din România care vând pește proaspăt. Nu este recomandat să se folosească sardine congelate, pentru că acestea se rup foarte ușor. Sardinele se pot înlocui și cu file de macrou, un pește gras și gustos.
Italo ne spune că este o rețetă ușor de pregătit și este de acord să ne dezvăluie secretele sale, pentru a ne putea surprinde oaspeții cu un preparat ce poartă savoarea gastronomiei siciliene.
'Înainte de orice se eviscerează sardinele și se îndepărtează capul, se desfac în două, se scoate coloana vertebrală și toate oasele și se așează pe o farfurie. Într-un bol se amestecă patru linguri de pesmet, o lingură de ulei de măsline, un cățel de usturoi zdrobit fin. De asemenea, cam o mână de stafide se țin o oră în coniac, până se umflă, se taie mărunt și se pun în acest amestec. În Sicilia, rețeta originală spune că trebuie să se introducă în Marsala, dar e bine și în coniac. Se mai adaugă șase-șapte nuci zdrobite bine, sare, piper după gust și coajă de lămâie răzuită, după care se omogenizează toate ingredientele. Apoi se se ia câte un pic din acest amestec, se pune pe sardine și peștele se rulează. Într-o tavă unsă cu ulei se așează vertical, una lângă alta. De obicei, rulourile nu se desfac și nu este nevoie se scobitori sau ceva ajutător', ne explică Italo de Michelis.
Înainte de a le pune la cuptor, se stropesc cu un amestec format din 50 la sută apă, 50 la sută oțet și puțină sare. În cuptorul încălzit la 180 grade se pune tava acoperită cu o folie de aluminiu, se ține 10 minute, apoi se îndepărtează folia și se mai lasă 5-7 minute să se rumenească.
Italo ne asigură că este o mâncare ușor de pregătit, este diferită și foarte sănătoasă, întrucât peștele conține Omega 3, care este foarte benefică pentru organism.
Acest preparat nu se regăsește în meniul restaurantului italian din Miercurea Ciuc, dar administratorul său l-a încercat pentru prieteni și a avut mare succes, fiind apreciat atât de români cât și de maghiari.
Alături de Sardine alla Beccafico se pot servi salate ușoare, care conțin pește și pe care Italo le recomandă cu căldură.
'Am servit acest preparat cu o salată făcută din varză proaspătă, tăiată subțire, stropită cu oțet și sare, care se lasă o oră, după care se stoarce, se adaugă file de anșoa sărată și un pic de ulei. Se potrivește cu rulourile de sardine, pentru că și această salată are pește. De asemenea, se mai poate face o salată din fasole boabe, condimentată cu suc de lămâie, ton în ulei, o ceapă verde tăiată mărunt, ulei de măsline și lămâie. E o salată proaspătă și foarte sănătoasă', ne asigură Italo de Michelis.
El spune, despre gastronomia siciliană, că este una particulară, tradițională, în care predomină peștele, dulciurile, dar și vinul mai dulce.
'Eu sunt din Nordul Italiei și nu cunosc foarte bine gastronomia siciliană, dar pot să spun că este o gastronomie particulară, întrucât fiind o insulă, a păstrat foarte bine tradițiile. Este recunoscută pentru mâncărurile foarte bune de pește, dar și pentru prăjiturile delicioase, acestea din urmă fiind faimoase în întreaga Italie. Spre exemplu, marțipanul de Sicilia este foarte cunoscut. În ceea ce privește vinul, se servește mult un vin dulce, care se obține din fermentarea stafidelor dar și vinul Marsala, care și-a luat numele de la orașul sicilian Marsala. E un vin aromat, alb, vechi, foarte bun, care se folosește și pentru prăjituri și pentru băut. Tot Sicilia este recunoscută pentru înghețata Casata. Oricum, toată bucătăria italiană e una specială, pentru că fiecare regiune are particularitățile sale ', ne mai spune Italo de Michelis.
Potrivit cărților vechi de bucate, Beccafico este o pasăre de mici dimensiuni, pe care, în trecut, nobilii sicilieni obișnuiau să o vâneze și să o gătească cu pesmet, stafide și semințe de pin, carnea sa fiind apreciată pentru că e foarte fragedă. Întrucât țăranii nu puteau vâna aceste păsări, dar erau pescari și prindeau mult pește, au adaptat rețeta folosind sardine în loc de carnea de Beccafico.
Sursa: Agerpres
