DESTINAȚII CU GUST Hunedoara: Zacusca de fructe - deliciul culinar al sfârșitului de toamnă

07.10.2017 0 comentarii

Bucătăria românească este extrem de inventivă, iar gospodinele știu cum să valorifice toată recolta toamnei, atunci când este vorba de cămara pentru iarnă. Dacă de pe rafturi vă lipsește cunoscuta și delicioasa zacuscă, atunci este momentul pentru ceva special.

  1. Se numește zacuscă de fructe și se poate pregăti chiar și acum, pentru că ingredientele de bază sunt gutuile, merele și perele. Rezultatul final merită efortul celor câteva ore petrecute în bucătărie pentru că preparatul final este delicios.

    ''Este o zacuscă atipică, ultima din seria celor care încep cu legumele clasice. Acum vom folosi fructe — adică mere, pere și gutui, ultimele pe care le găsim pe piață. La acestea vom asocia doar gogoșari sau ardei'', spune președintele Asociației Producătorilor de Produse Tradiționale și Ecologice din județul Hunedoara, Tatiana Rovinar.

    Prepararea este simplă, așa că rețeta poate fi încercată și de gospodinele cu mai puțină experiență.

    ''Nu se coace nimic. Toate ingredientele se macină și se fierb. Excepție face gogoșarul sau ardeiul kapia, care se fierb în puțin ulei, separat. Fructele se fierb separat, după modelul în care se prepară o marmeladă simplă sau un gem. La fructe se folosește foarte puțin zahăr. Când sunt fierte, fructele și ardeiul se amestecă și apoi se adaugă sare și piper după gust'', dezvăluie secretul Tatiana Rovinar.
    Zacusca de fructe se poate mânca direct cu pâine... ca orice zacuscă, dar se poate asocia cu o friptură la grătar și o salată de crudități, ca un sos mai gros.

    ''Tocmai pentru că nu are ceapă, nu are nimic prăjit, iar uleiul este foarte puțin, este bine tolerată și de către cei care au probleme de sănătate cu fierea, care nu tolerează ceapa, usturoiul sau vinetele. Gustul este ușor dulceag datorită fructelor. În special gutuia are un gust inconfundabil și oferă acestui preparat o savoare aparte', ne asigură Tatiana Rovinar, o păstrătoare a rețetelor tradiționale românești.

    Sursa: Agerpres
     

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro