DESTINAȚII CU GUST Meniu pescăresc din Sulina: Salată de icre, storceag din somn și crap cu solzi la grătar

Salata de icre, storceagul din somn și crapul cu solzi la grătar sunt câteva din rețetele specifice orașului Sulina.
-
Orice masă în Delta Dunării începe cu un aperitiv format din salată de icre pe pâine prăjită. ''Toată lumea spune că în Deltă se prepară cele mai bune icre, iar singurul secret stă în cantitatea mai mică de ulei pe care o folosim. Noi, de exemplu, facem salata de icre din 50% icre și 50% ulei, iar o salată bună se recunoaște după densitatea bobului', spune Vlad Vătămănescu, patronul și bucătarul unui restaurant din Sulina.
După aperitiv, pe mese apare storceagul din somn, un preparat în care altădată se folosea morunul, specie de sturioni al cărui pescuit este interzis în momentul de față.
Crapul cu solzi la grătar este un preparat deosebit care poate să rămână în ''memoria'' papilelor gustative ale vizitatorilor. ''Se ia un crap mare care doar se spală, se despică pe burtă și se curăță. Este important ca solzii să fie lăsați pe pește pentru că dau un alt gust preparatului', atenționează Vlad Vătămănescu.
Alături de cartofi, crapul uns cu mirodenii se pune într-o tavă la cuptor și e lăsat 15 minute. ''Apoi, se scoate și se pune în tavă un sos format din bulion, apă, condimente și un strop de oțet, după care se așează din nou în cuptor unde se lasă la temperatura de 300 de grade circa 25 de minute', afirmă cheful tulcean. "
Crapul se servește la masă alături de un vin alb sec sau demisec, iar cel mai bine se potrivesc, spun bucătarii, cele din zona Munților Măcin.Sursa: Agerpres
