DESTINAȚII CU GUST Suceava: Balmuș și alivancă, sorturi de pâine nelipsite cândva de pe masa bucovinenilor

Gastronomia în zona Bucovinei reflectă una dintre cele mai importante îndeletniciri în rândul comunităților tradiționale, care se adaptează în funcție de mediul geografic și de anul astronomic în curs.
-
Eutasia Rusu, de la Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Suceava, a povestit despre două alimente de bază nelipsite de pe masa bucovinenilor, de multe generații.
Este vorba despre alivancă și balmuș, alimente cotidiene, folosite în vechime, care intrau în categoria pâinii, fiind de fapt sorturi de pâine din porumb, cereal nepanificabil.
Alivanca era făcută din făină de porumb în amestec cu făină de grâu, aluatul preparându-se nedospit.
''Se opărea făina de porumb cu lapte prins, apoi se punea brânză de vaci, unu-două ouă, puțin zahăr și mărar tocat. După ce se amesteca bine, se punea un pic de făină de grâu, după care se dădea la cuptor'', a povestit doamna Eutasia. Neapărat se servea caldă, unsă cu smântână din belșug, aceasta reprezentând ingredientul ce se regăsea și se regăsește încă în mai toate mâncărurile bucovinene.
Alivanca poate fi considerată un strămoș al budincii de azi și cu ingrediente ''upgradate'' prin creativitatea și imaginația ''chef-ilor'' devine un delicios desert sau un sănătos aperitiv, în funcție de gustul și dispoziția fiecăruia.
Balmușul era un fel de mâncare ''recuperată'' și care se pregătea în primul rând repede. Se lua, de obicei, mămăliga rămasă de la o altă masă, se frământa bine, după care se prăjea în grăsime de oaie sau ulei. Ulterior, se adăuga brânză de oaie, ținută la putină, amestecându-se bine. Uneori, la prăjit, se punea și carne sau jumări.
Pentru multe generații în urmă, acestea reprezentau mâncăruri de bază și important era să fie consistente ca valoare proteică și calorică, să ''țină de foame'', cum spuneau bunicii. Condimentele sofisticate care dau astăzi savoarea și aromele bucatelor nu se prea găseau în bucatele țăranilor de odinioară.
Sursa: Agerpres
